Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Nepríjemné nadúvanie

Nepríjemné nadúvanie

Tento problém pozná mnoho ľudí a tí, ktorí ho nezažili, určite sledujú niekedy veľmi vtipné reklamy, ktoré nám ponúkajú rôzne možnosti ako sa týchto ťažkostí zbaviť. Nepríjemné pocity, ktoré sprevádza bolestivé a nafúknuté brucho alebo vetry, ale určite nie sú príjemné . Nadúvanie je spôsobené najmä stravou, ktorá je schopná tieto stavy vytvárať alebo nám je zle z nedokonale strávenej potravy, ktorá je príčinou vzniku hnilobných plynov. Okrem toho, môžu byť tieto stavy nadúvania sprevádzané aj hnačkou alebo podobnými komplikáciami. V prípade malých detí sa nadúvanie bruška taktiež vyskytuje, a práve preto vždy dbáme na pravidelnosť v stravovaní a rovnako na to, aby si dieťatko po jedle odgrglo, pretože pre malé dieťa môžu byť tieto ťažkosti veľmi bolestivé. Ak chcete vy aj vaše deti predchádzať nadúvaniu, prečítajte si nasledujúce riadky a dozviete sa, čo konzumovať a čo zaradzovať do svojho jedálnička len občas, aby vaše trávenie fungovalo ako má.

Ako vzniká?

Nadúvanie je charakterizované ako rozťahovanie a nafukovanie tráviaceho traktu, ktoré je spôsobené plynmi. Medzi hlavné príčiny patrí napríklad nadmerné prehĺtanie vzduchu alebo konzumácia potravín, ktoré nadúvanie spúšťajú. Rovnako môže nadúvanie spôsobovať aj nedostatok kyseliny soľnej v žalúdočnej šťave alebo nedostatočné vylučovanie žlče. Keďže sa potrava nedostatočne strávi, v hrubom čreve tak vznikajú hnilobné plyny, ktoré nám znepríjemňujú život.

Hlavné symptómy

Vďaka symptómom vieme spozorovať, že práve nadúvanie je problémom, ktorý nás trápi. Tu sú najčastejšie:

  • Bolesť v bruchu
  • Nafúknuté brucho
  • Vetry
  • Nedostatočné trávenie
  • Kŕče v bruchu

Ktoré potraviny spôsobujú nadúvanie?

Medzi potravinami, ktoré nám nadúvanie spôsobujú nájdeme rôzne druhy strukovín, najčastejšie je to fazuľa, ďalej je to brokolica, kapusta, sójové bôby alebo čierny chlieb. Pri konzumovaní potravy si však musíme dávať pozor na to, ako rýchlo jedlo skonzumujeme, pretože rýchle hltanie je tiež spúšťačom nadúvania. V prípade nápojov, akými je sóda, kola alebo pivo sa tieto tekutiny v našom tele ohrejú a počas tohto procesu sa z nich uvoľňuje plynný oxid uhličitý. Rovnako poznáme aj chronické nadúvanie, ktoré spôsobuje najmä nadmerná konzumácia sladkostí, bieleho chleba, cestovín a výrobkov z bielej múky.

Pomoc

Keďže už vieme, ktoré potraviny nám nadúvanie spôsobujú, najefektívnejšie je, vyhýbať sa im. Taktiež z každej strany počúvame o neznášanlivosti mliečneho cukru. V týchto prípadoch práve mliečne výrobky môžu byť spúšťačom nadúvania. Ak si však chceme stravou pomôcť, tu sú potraviny, ktoré vám pomôžu. Všetky druhy ovocia a zeleniny obsahujú obrovské množstvo vody. Práve voda urýchľuje procesy, ktoré súvisia s prechodom potravy našimi črevami. To znamená, že práve ovocie a zelenina nám pomáha predchádzať nadúvaniu. Z ovocia by sme si mali vyberať najmä exotické druhy ako je napríklad kivi, melóny, ale rovnako aj čerešne, bobuľové ovocie, slivky a paradajky. Dobrou radou je konzumácia kyslých druhov ovocia pred jedlom. Napríklad grepov, citrónov, ríbezlí alebo hrozna. Ak si takéto ovocie dáme pred jedlom, povzbudí to tvorbu žalúdočnej kyseliny, čo zamedzí tvorbe nežiaducich plynov.

Nadúvanie je naozaj nepríjemné. Ak mu chceme predchádzať, mali by sme sa naučiť konzumovať veľa ovocia a zeleniny a piť veľa vody alebo zdravých bylinných čajov. V prípade, že nevieme odolať nezdravým pochúťkam, stále majme na mysli, že práve kyslé ovocie nám naštartuje tvorbu žalúdočných štiav. Zdravá strava nepredchádza len nadúvaniu, ale všetkým komplikáciám v našom tele. Je potrebné preto dbať na pestrosť svojho jedálnička a strukoviny a zeleninu, ktorá nadúvanie spôsobuje, pred podávaním dlhšie tepelne upravovať. Tak budeme mať istotu, že nás žiadne ťažkosti nepostretnú.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za zasielku, prisla v poriadku a ako vzdy rychlo. Dakujem aj za darcek, milo potesil.“

Alexander Soska