Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Nezdravé oplátky, trubičky a keksíky

Nezdravé oplátky, trubičky a keksíky

Aj vy, rovnako ako ja, si spríjemňujete deň konzumáciou sladkých keksíkov? Alebo ich dávate svojim deťom na spestrenie desiaty? Myslím, že po prečítaní tohto článku pouvažujete nad správnosťou ich konzumácie a budete si vyberať len kvalitné druhy, ktoré sú pre ľudské telo bezpečné. Škodlivosť týchto oplátok, trubičiek a keksov spočíva v obsahu transmastných kyselín a nasýtených mastných kyselín, ktoré nám pre správne fungovanie organizmu a udržiavanie optimálne hmotnosti vôbec nepomáhajú. Preto je dôležité zistiť, ktoré druhy tieto látky obsahujú, a ktoré majú vďaka svojim zodpovedným výrobcom v našom jedálničku zelenú. Poďme sa spoločne pozrieť ako to so sladkosťami na našom trhu vlastne je.

Súčasný trend

V súčasnosti sme sa dostali do situácie, že jedinci fajčia, nehýbu sa a konzumujú stravu, ktorá je nezdravá a obsahuje nezdravé tuky, z čoho vyplýva, že množstvo ľudí každý rok práve kvôli týmto činnostiam zomiera na mŕtvicu a infarkt. Štatistiky sú zaujímavé, ale divné na tom je to, že práve u nás a v Čechách zomiera na tieto dôvody viac ľudí než napríklad vo Švajčiarsku, Dánsku alebo Rakúsku, pretože ich politika nedovoľuje predávať niektoré nezdravé výrobky, ktoré my však na pultoch nájdeme bežne. Tento predaj podporujú aj podmienky, ktoré sú stanovené v súvislosti dovážania nekvalitnejších potravín do našej krajiny, čo spôsobuje, že občan u nás skonzumuje rovnaký výrobok ako občan Rakúska, ale pôsobenie na jeho organizmus je úplne iné, pretože zloženie sa s naším nezhoduje. Nám ostáva len poriadne v obchodoch čítať a nekupovať to, čo nám škodí.

Nezdravé tuky

V už spomínaných oplátkach, keksoch a trubičkách sa nachádzajú tieto nezdravé tuky. Buď sú vo forme transmastných kyselín alebo nasýtených mastných kyselín. Transmastné kyseliny vznikajú stužovaním rastlinných olejov, to znamená, že sa nachádzajú v každej sladkosti, v ktorej sa stužené rastlinné tuky pri výrobe používajú. Transmastné kyseliny spôsobujú:

  • Kôrnatenie tepien
  • Stúpanie hladiny cholesterolu v krvi
  • Nadváhu
  • Zvyšujú riziko cukrovky 2. stupňa
  • Neplodnosť

Odporúčaná denná dávka príjmu transmastných kyselín je 2,5 grama. Transmastné kyseliny nájdeme hlavne v oplátkach a keksíkoch, ktoré sú vyrábané reťazcami supermarketov a predávajú sa pod ich značkou. V prieskume sa ukázali ako najviac obsahujúce tieto kyseliny. Na druhej strane, existujú aj také, ktorých hladina je nízka, čo pre nás nepredstavuje nebezpečenstvo a takýmto výrobcom, ktorý zohľadňuje aj naše zdravie sú Pečivárne Sereď, ktoré sa v prieskume ukázali ako najkvalitnejšie svojimi výrobkami. Okrem transmastných kyselín ako som spomínala v týchto sladkostiach nájdeme aj nasýtené mastné kyseliny. V testovaných výrobkoch predstavovali 48% - 54%. Odporúčaná denná dávka týchto kyselín je 20 gramov, čo v skutočnosti znamená, že nám úplne postačí 100 gramov týchto výrobkov, aby sme už hranicu presiahli. Výrobcovia nie len v tejto oblasti, ale vo výrobe všetkých druhov výrobkov sa snažia šetriť, a preto používajú lacnejšie a menej zdravé suroviny. Napríklad na výrobu týchto sladkých dobrôt sa prevažne používa palmový olej, ktorý sa na výrobkoch väčšinou ukrýva pod všeobecný názov rastlinný, avšak omnoho lepšou a zdravšou alternatívou je používanie repkového alebo slnečnicového oleja.

Boj s nezdravými kyselinami

Musíme si uvedomiť, že v súvislosti s týmito sladkosťami dokážeme len sami ustriehnuť, koľko ich konzumujeme a aká je kvalita týchto výrobkov. Niekedy možno ušetríme pri nahradení drahšej sladkosti lacnejšou, ale zdravie nám to rozhodne nezachráni. Čítajte informácie na obaloch a ubezpečte sa, aké hodnoty týchto látok sú uvedené. Alebo ich jednoducho prestaňte jesť a nahraďte ich konzumáciou sladkého a zdravého ovocia. Je poburujúce, že na našich pultoch sa vyskytujú aj výrobky, ktoré by tam byť nemuseli a my by sme žili v spoločnosti, kde je zdravie občanov na prvom mieste. Avšak môžeme byť radi, že existujú ľudia, ktorí výrobky skúmajú a my vám potom môžeme priniesť informácie, ktoré vás môžu včas varovať k zmene stravovacích návykov. Naučme sa nakupovať a žiť zdravo.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem pekne za velmi rychlo vybavenu objednavku, ktora dosla v top stave. Vsetko precizne zabalene, som maximalne spokojna a dakujem krasne aj za mily darcek, ktory potesil, kedze som ho necakala :) Prajem Vam pekny den a vela spokojnych zakaznikov.“

Zuzana Vasilikova