Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Orechy pre zdravie, krásu a silu

Orechy pre zdravie, krásu a silu

Keď sa spomenú orechy, každý z nás si predstaví niečo iné. Niekomu napadnú solené arašidy, inému sa v mysli vybaví orechovník od babičky či vysoký strom v záhrade. Mnohí z nás práve vlašské orechy a arašidy považujú za najbežnejšie druhy orechov, s ktorými sa najčastejšie stretávame. Pravdou však je, že ponuka orechov na trhu je omnoho rozsiahlejšia a oplatí sa ju poznať. Všetky sú totiž zdrojom množstva výživných látok, ktoré naše telo potrebuje. Sú nenahraditeľnou súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Môžete nimi nahradiť nezdravé maškrtenie alebo spestriť bežné jedlá. Viete však, aké orechy a kedy môžeme konzumovať?

Pravdou je, že nie všetky orechy vo forme, v akej sú bežne dostupné sú pre nás aj vhodné. Všetky druhy obsahujú vysoké množstvo prírodných, zdravých tukov, ktoré podliehajú rýchlemu skazeniu. Preto by sme si mali pri ich konzumácii dávať pozor na niekoľko detailov, aby sme „pokazené“ orechy nejedli.
Najčastejším javom, ktorý signalizuje poškodené orechy je zmena povrchovej štruktúry. Môže sa to prejaviť bodkami, zvráskavením alebo žltým zafarbením. Do svojho jedálnička by sme nemali zaradiť ani orechy v čokoláde a taktiež aj solené. Ak vám však bez posýpky nechutia, môžete siahnuť po orechoch obalených v mede. Ak už viete, akým chybám by ste sa mali vyvarovať, podrobnejšie vám predstavíme niekoľko chutných druhov, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku.

Vlašské orechy

Pomyselnému kráľovstvu orechov panujú práve tie, ktoré nájdeme rásť aj u nás – vlašské orechy. Sú najzdravšie zo všetkých a obsahujú vlákninu, sacharidy, ale aj množstvo minerálnych látok ako vápnik, magnézium, zinok či železo. Nesmieme zabudnúť na najcennejšiu zložku vlašských orechov, a to omega3 a omega6 mastné kyseliny. Ak k tomu všetkému pridáme aj širokú škálu vitamínov, dostaneme super potravinu, ktorá má blahodarné účinky na naše zdravie. Vlašské orechy nám pomôžu zlepšiť vlasy, nechty a pokožku. Náš organizmus však posilnia aj zvnútra, keďže napomáhajú obranyschopnosti, normalizujú krvný tlak, podporujú trávenia či dokonca zlepšujú pamäť. Vlašské orechy vás jednoducho dostanú do fyzickej aj psychickej pohody a stačí skutočne niekoľko gramov týždenne.

Mandle

Vďaka príjemnej sladkej chuti sú mandle veľmi obľúbené v našich kuchyniach. Spomenúť môžeme vysoký obsah vápnika, vlákniny a vitamínu E. Cenný riboflavín a L-karnitín prispievajú k správnemu fungovaniu nervovej sústavy a zvyšujú aktivitu mozgu. Ak je vašim cieľom schudnúť, práve mandle vám v tom pomôžu. Prinášajú pocit sýtosti na dlhú dobu, a tak zabraňujú prejedaniu sa. S tým súvisí aj pozitívny vplyv vlákniny na trávenie a vyprázdňovanie.

Lieskové oriešky

Chutná maškrta, ktorú nájdeme aj na našich stromoch v podobe lieskovcov je taktiež plná živín. Majú vysokú energetickú hodnotu a obsah vápnika, ktorý je ako vieme, dôležitý pre silné kosti a zdravé zuby. Nakoľko majú vysoký obsah tukov, odporúča sa ich konzumovať v menšom množstve, no napriek tomu prospejú nášmu srdcu a pomôžu v boji proti stresu či rakovine.

Para orechy

V našich končinách nie príliš bežné sú Para alebo aj Brazílske orechy. Stoja za povšimnutie najmä kvôli obsahu selénu, ktorý má antioxidačné účinky, no zabraňuje aj rakovine pľúc, prsníka a pečene. Na prevenciu voči týmto chorobám vám totiž stačia iba 2 para orechy denne. Vďaka nim môžete taktiež bojovať proti stresu a podráždenosti. Ich nevýhodou je krátka trvanlivosť, preto by sme ich mali jesť čerstvé, pokiaľ nedostanú horkastú chuť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielka bola dnes doručená. Ďakujem za super rýchle a spoľahlivé služby.“

Adamcová