Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Osviežujúca mäta

Osviežujúca mäta

Počas horúcich letných dní sú najlepším osviežením tie najjednoduchšie limonády vyrobené z prírodných produktov. K nim patrí napríklad taký citrón alebo veľmi obľúbená mäta, ktorá v súčasnosti rastie skoro v každej záhrade. Či už vám pripravia skvelý drink v perfektnom bare alebo si vyrobíte limonádu doma, za každých okolností uhasí smäd a osvieži. Okrem toho je mäta zdrojom mnohých liečivých látok a pomáha nám v rôznych oblastiach. To znamená, že nám neponúka len letné osvieženie alebo nádhernú vôňu a skvelú chuť, ale taktiež nám pomáha s rôznymi ťažkosťami v oblasti zdravia ako je napríklad nepríjemný dych alebo malátne telo. Mäta je tu s nami už dlhé obdobie a my by sme sa mali naučiť ako ju používať tak, aby bola pre nás užitočným pomocníkom a liekom.

Mäta pieporná

Latinský názov Mäty piepornej je mentha piperita. Táto rastlina sa zaradzuje do čeľade Lamiaceae – hluchavkovité. Túto rastlinu možno poznáte pod iným ľudovým názvom, akým je napríklad fefermica alebo balšam. Mäta pieporná je trvácnou bylinkou. Dokáže dorásť do výšky 30 až 100 centimetrov. Má veľké listy a chlpatú stonku. Jej sfarbenie môžeme pozorovať od zeleného až po tmavo-fialové. Pestovať by sme ju mali na teplejších, vlhkejších a mierne zatienených miestach našich záhrad. Koreňový systém je vyvinutý vo forme viacerých bielych podzemkov. Pôda, do ktorej ju treba sadiť by mala byť vápnitá, priepustná a samozrejme bohatá na výživné látky a humus. Rozmnožovať sa nedá semienkami, a preto je potrebné ju množiť už spomínanými poplazmi.

Zloženie

Zloženie tejto rastliny je zaujímavé, pretože na rozdiel od iných liečivých rastlín obsahujú jej listy mentol a taktiež silicu. Silica obsahuje flavonoidy, triesloviny, horčiny alebo aj kyselinu octovú. Okrem týchto látok je rastlina bohatá na veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú pre náš organizmus potrebné.

Účinky mäty piepornej

Ako som už spomínala, mäta obsahuje mentol a silicu, ktoré výrazne pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach. Okrem toho, rastlina pomáha v týchto oblastiach:

  • Lieči dych
  • Ovplyvňuje nervovú sústavu
  • Pôsobí proti nespavosti
  • Má protizápalové účinky
  • Ovplyvňuje chuť do jedla
  • Tíši bolesti žlčníka a žalúdka
  • Zmierňuje nadúvanie
  • Pomáha pri bolestiach hlavy
  • Ovplyvňuje migrénu
Tieto účinky sú skutočne skvelé a v prípade, že máte žalúdočné ťažkosti, táto rastlina je jednou z najúčinnejších v tejto oblasti.

Mojito

Prinášam vám recept na prípravu chutného mojita, ktoré si môžete vyrobiť aj doma. Na prípravu budete potrebovať 6cl bieleho rumu, 1 lyžičku hnedého cukru, 2cl šťavy z limetky, sódu, ľadovú drť a mätu. Limetkovú šťavu, cukor, biely rum, mätu a ľadovú drť spolu dobre premiešame. Vložíme do pohára a dolejeme sódou podľa chuti. Napokon dozdobíme kúskom limetky a mäty a môžeme si užívať horúci letný deň s perfektným drinkom

Mäta je skutočne skvelou bylinkou v našich záhradách. Okrem kuchyne sa však využíva aj pri výrobe zubných pást, rôznych masážnych a chladivých gélov a krémov alebo pri výrobe kozmetiky, ktorá je určená na starostlivosť o chodidlá. Mäta nás upokojí a osvieži a blahodarne ovplyvní nervový systém. Zrelaxujte preto aj vy pri skvelom mätovom nápoji a hneď sa vám bude zdať svet krajší a vaše telo bude šťastnejšie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle doručenie a darček. Balíček v poriadku. Prajem príjemný deň.“

Miroslav Poliak