Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Pár minút dennej meditácie môže viesť k pozitívnym zmenám

Pár minút dennej meditácie môže viesť k pozitívnym zmenám

Meditácia nás naučí, že život nemusí byť len o tom, aby sme prežili búrku, ale o tom, ako sa naučiť tancovať v daždi.Súčasná uponáhľaná doba plná stresu nás častokrát dostáva do situácií, ktoré nevplývajú na našu psychiku tým najpríjemnejším spôsobom. Veľké množstvo povinností, málo voľného času, vysoké nároky, ktoré sú často na nás kladené z každej strany...to všetko vplýva na našu duševnú pohodu, ktorá častokrát nie je optimálna. Cítime, že sme pod tlakom, v strese, cítime psychickú únavu, úzkosť alebo máme zlú náladu, avšak máme pocit, že je to tak v poriadku, veď stresu nemožno predísť. Možno nemožno a možno stres a iné nežiadúce pocity predsa vieme aspoň eliminovať tak, aby nás úplne neovládli. Ako? Objavením kúzla meditácie, ktorej sila je omnoho väčšia, než by sa na prvý pohľad a počutie zdalo.

Meditačné začiatky

Prvým skutočným krokom ku začatiu meditácie nie je vonná sviečka, podložka na jogu, vhodná meditačná hudba, ani dizajnové oblečenie. Krok, na ktorom v prvom rade záleží, je chcieť začať. A verte, či nie, ak raz pocítite čaro meditácie na vlastnej duši, budete ju milovať a stane sa rutinnou súčasťou Vašich dní. Nájsť si pár minút voľného času dokáže každý. Vraj je to nemožné? Hodinový koláč dňa má 24 hodín, každý dokážeme z neho ukrojiť 10 minút pre meditáciu, len stačí chcieť. Meditácia je súčasťou našej starostlivosti o duševné zdravie a malo by neustále byť našou prioritou. Pre mnohých môže byť 10 minút málo, iným sa to môže javiť ako nemožné. Začnite s časom, ktorý je optimálny pre Vás a postupne minutáž zvyšujte. Dopomôcť nám môžu i rôzne meditačné aplikácie s rôznou hudbou, časovačom a meditačnými tipmi. Naším odporúčaním je aplikácia Headspace, ktorá je dostupná pre všetky typy operačných systémov v telefóne.

Ako je to s tými sviečkami, hudbou a vhodným oblečením?

Nič z toho nie je pravidlom. Jediné pravidlo je to, že Vy si určujete tie svoje. Vhodná časť dňa pre meditáciu? Jediná vhodná časť dňa, je tá, ktorá je vhodná pre Vás, tá, kedy sa Vy cítite komfortne, pripravení na relax a chvíľku pre seba. Sviečky ani hudba nie sú podmienkou, avšak je na Vás, či si chcete dotvoriť vhodnú atmosféru pomocou príjemnej vône sviečok alebo meditačnou hudbou v pozadí. Joga podložka, koberček, vankúšik, posteľ...opäť žiadne pravidlá, vytvorte si pohodlie kdekoľvek sa cíti Vaša duša a telo v súlade. Oblečenie? To správne meditačné oblečenie je to, v ktorom sa cítite pohodlne a príjemne. Nezáleží na značke, na cene ani na jeho dizajne. Záleží len na Vašom pocite. Vytvorte si svoju vlastnú atmosféru, tú, ktorá je pre Vás príjemná.

Áno pre meditáciu? Stokrát áno!

Pomocou meditácie sa oslobodíme od všetkých myšlienok, starostí, emócií. Prečistíme svoju myseľ, odbúrame stres, ale i frustráciu a nepokoj. Význam meditácie spočíva v tom, že našu psychiku uvedieme do stavu hlbšieho sústredenia sa a obracania nášho vnímania dovnútra. Vďaka meditácií spoznáme seba samého, svoje vnútro a myseľ. Pravidelnou meditáciou začneme pozorovať zníženie množstva úzkosti, stresu a depresie. Pocítime zlepšenie z hľadiska svojho ovládania emócií, ale i sociálneho zapájania sa v spoločnosti. Mnoho štúdií preukázalo prepojenie meditácie so znižovaním stresu a lepšou kvalitou spánku. Zaujímavosťou je, že vďaka meditácií naučíme našu myseľ eliminovať zbytočné myšlienky a vytvoríme si tak viac voľného priestoru pre nové kreatívne nápady. Nemožno poprieť, že ak sa častokrát vystavený stresovým momentom, vplýva to i na náš imunitný systém, preto práve vďaka meditácií, ktorá eliminuje intenzitu stresu v našom živote, posilnime i našu imunitu, nakoľko nebude vystavovaná takému množstvu stresu.

Polievajme záhradu, ktorá kvitne v našej duši

Nemecký psychoanalytik Erich Fromm označil meditáciu za priamu cestu k základnej príprave na učenie sa umeniu byť. Dbajme na našu duševnú hygienu, majme na pamäti naše duševné zdravie a starajme sa o svoje vnútro dôkladne. Duchovný učiteľ Osho prirovnal naše duševné zdravie ku vôni ruží, ktoré kvitnú v našich srdciach. Je na nás ako sa o tieto ruže budeme starať.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa Vám poďakovať za prompné vybavenie mojej objednávky. Včera pred obedom som si u Vás objednal tovar a dnes ráno pred 8 hod som ho mal doma, presne ako ste mi včera povedali. Ďakujem, budem Vás odporúčať známym.“

Ing. Czímer