Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Petržlen záhradný v jedálničku

Petržlen záhradný v jedálničku

Petržlen poznajú mnohí zo svojich záhrad, kde im každoročne zdobí jeden záhon. Má biely koreň, zelenú vňať a celá rastlina je silne aromatická, čo sa dá využiť na mnoho účelov. V kuchyni sa z neho využíva všetko, a preto je veľmi obľúbenou zeleninou najmä do polievok alebo omáčok, alebo na dozdobovanie rôznych druhov pokrmov. Petržlen, ľudovo povedané „Petruška“, má mnoho využití, obsahuje zdraviu prospešné látky a dokáže nám pomáhať v mnohých oblastiach. Ako mnoho iných aromatických rastlín, aj petržlen je dobrou pomocou pri boji s dychom. Okrem toho je o petržlene známe, že je močopudným a pomáha ľadvinám v správnom fungovaní. Pozrime sa bližšie, čo obsahuje a ako nám pomáha.

Petržlen záhradný

Petržlen záhradný nesie latinský názov Petroselinum crispum. Patrí do čeľade Apiaceae. Ako som už spomínala, mnoho ľudí nazýva túto rastlinu petruškou alebo názvom petruž. Koreň rastliny je bielej farby a vňať je zelená. Rastlina dorastá do výšky 30 centimetrov. Kvety sa na rastline objavujú až v druhom roku. Sú žltozelené a v tomto období dokáže rastlina dorásť aj do výšky 100 centimetrov. Rastlina potrebuje pre optimálny rast vlhkosť a svetlo, avšak darí sa jej aj v polotieni. Rastlina potrebuje priepustnú pôdu.

Čo obsahuje

Petržlen je liečivou rastlinou, ktorá je skutočne nepretržite využívaná v kuchyni. Petržlen obsahuje množstvo hodnotných látok, ktoré sú prínosné pre ľudský organizmus. Patrí sem vitamín A, presnejšie retinol alebo karotén, skupina vitamínov B a z nej tiamín, riboflavín, pyridoxín, vitamín C, kyselinu askorbovú, vitamín E, tokoferol, okrem toho aj vápnik, draslík, železo, horčík, sodík a podobne. Na túto rastlinu netreba v kuchyni zabúdať a môžete si ním ochutiť a dozdobiť čokoľvek.

Liečivé účinky

Ako som už spomínala, petržlen záhradný je močopudný a silne aromatický, čo pomáha ľuďom, ktorí majú problémy s nepríjemným dychom. Okrem týchto vlastností nám pomáha aj v iných oblastiach:

  • Povzbudzuje trávenie
  • Bojuje s vysokým krvným tlakom
  • Je prospešný pre cievy a srdce
  • Pomáha pri gynekologických problémoch
  • Zlepšuje zrak
  • Ovplyvňuje chuť do jedla
  • Pozitívne vplýva na chudokrvnosť
  • Stará sa o naše obličky
  • Pozitívne vplýva na svalstvo
  • Ovplyvňuje naše kosti
  • Pozitívne vplýva na pleť
Petržlen má skutočne množstvo využití. Zaujímavým faktom je to, že semená petržlenu obsahujú látku, apiol, ktorá sa používa na vyvolávanie pôrodu. Táto látka silne ovplyvňuje sťahy maternice. Preto by tehotné ženy bez úmyslu vyvolať sťahy, nemali prijímať čaj z petržlenových semienok. Okrem toho sa dá petržlen využívať aj v kozmetickom priemysle a taktiež doma pri výrobe rôznych masiek. Ja vám prinášam recept na doma vyrobenú pleťovú masku z petržlenu.

Pleťová maska z petržlenu

Na výrobu pleťovej masky potrebujeme len biely jogurt a petržlenovú vňať. Vňať umyjeme, posekáme a rozmixujeme. K zelenej hmote pridáme biely jogurt, premiešame a masku máme hotovú. Nanesieme na pleť a necháme 15 minút pôsobiť. Následne opláchneme čistou vodou. Pre pleť je takáto kúra blahodarná.
Ak pravidelne konzumujete petržlen, určite ste sa potešili jeho účinkom. Dokáže pomáhať v rôznych oblastiach a taktiež dochutiť jedlo zaujímavou korenistou chuťou. Skúste ho zakomponovať do rôznych jedál a uvidíte, že vaše telo sa vám odvďačí.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Minuly tyzden v piatok som si Vas objednala caje na nespavost s dorucenim do Londyna. Chcem podakovat za expresne odoslanie. Caje vcera dorazili a su vyborne. Este raz velka vdaka.“

Slovakova