Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Pór

Pór

Pór je v našich jedálničkoch a vo varení skutočne obľúbenou surovinou. Avšak aj napriek tomu je mnoho ľudí, ktorí naňho akosi zabúdajú. Podobne ako cibuľa, cesnak, či šalotka, má svoju špecifickú arómu a chuť, pre ktorú ho radi používame. Najčastejšie sa používa ako prísada do polievok alebo rôznych druhov omáčok. Pór má tmavozelené ploché listy, bielu stonku a guľaté súkvetie. Možno ste ho doteraz nepoužívali a pri pohľade na ľudí, ktorí si ho kupovali ste len otázne hľadeli, na čo ho asi tak využijú a čo z neho uvaria. Verím, že vás môj článok inšpiruje a vy budete pór používať a hlavne konzumovať omnoho častejšie. Pozrime sa bližšie na jeho špecifiká, účinky a skvelé zloženie, ktorým nám dokáže pomôcť v mnohých oblastiach.

Odkiaľ pochádza

Pór sa k nám dostal z južných krajín. Avšak je schopný prispôsobiť sa aj drsnejším podmienkam. Pór je trvácou rastlinou, my ho však pestujeme len jeden rok. Semeno je táto rastlina schopná nám dať až v druhom roku pestovania. Keďže sú aromatické látky uložené vo všetkých častiach rastliny, môžeme ju konzumovať úplne celú. Hlavnou sezónou póru je začiatok leta. V tomto období má najjemnejšiu arómu a chuť. Pór poznáme letný a zimný. Letný pór má kratší vývoj. Zimný pór ale môžeme mať v zemi aj počas zimného obdobia, avšak je dôležité miesto zakryť čečinou. Avšak zimný pór nie je tak silne aromatický ako letný. Na chuti mu to ale neuberá.

Zloženie

Z cenných minerálov obsahuje pór napríklad vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík alebo sodík. Z vitamínov je to vitamín A, vitamíny zo skupiny B, vitamín C alebo vitamín E. Pór obsahuje špeciálne éterické oleje ako je napríklad alicín alebo aromatickú sírnatú látku, ktorá má liečivé účinky pre náš organizmus. Vďaka týmto olejom je pór schopný zabezpečiť prečisťovanie našich čriev a zbavovanie sa rôznych baktérií a húb, ktoré vďaka nezdravej strave v našich črevách nachádzajú útočisko. Pór má skvelé fibrinolytické vlastnosti. To znamená, že pozitívne pôsobí na naše žily. Taktiež obsahuje látky, ktoré účinne pôsobia proti nadmernému zahusťovaniu krvi. Pór má skvelú vlastnosť a tou je preberanie látok z pôdy, presnejšie stopových prvkov. Najzaujímavejšie sú napríklad mangán a selén, ktoré podporujú imunitný systém a posilňujú celkový metabolizmus.

V čom pomáha?

Ako som už spomínala, pór svojim zložením skvele prečisťuje naše črevá. Okrem toho nám však pomáha aj v iných oblastiach:

  • Podporuje prekrvenie
  • Bojuje proti nadúvaniu
  • Ovplyvňuje hnačku
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Bojuje so zlými tukmi
  • Pomáha proti zápche
  • Bojuje so žilovými problémami
  • Podporuje tvorbu väzivového tkaniva
  • Ovplyvňuje hemoroidy

Ako ho spracovať?

V úvode som spomínala, že pór by sa mal konzumovať úplne celý. To znamená, že po zakúpení zelené časti nevyhadzujeme. Celý pór umyjeme a odstránime len poškodené časti. Najlepšie je ho krájať na pozdĺžne kúsky alebo kolieska. V prípade, že do jedla pridávame aj zelenú aj bielu časť. Zelenú vkladáme do hrnca skôr ako bielu stonkovú časť.

Verím, že účinky póru vás oslovili a vy čoskoro na trhovisku vyhľadáte túto skvelú rastlinu. Môžete si z nej uvariť polievku alebo ju použiť do zdravého šalátu, či vo forme grilovanej zeleniny ako prílohu k mäsu. Pór je skutočne zdravý a pomôže vám v mnohých oblastiach. Oživte si ním jedálniček a uvidíte, že nebudete ľutovať.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Pekný podvečer. Už som objednávku aj zacvakal cez Banku a ohľadom spokojnosti, tá zatiaľ bola nadmerná, čo som aj deklaroval. A teraz sa teším na nové veci od Vás. Prajem veľkú a spokojnú klientelu a všetko najsamlepšie. “

Michal