Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Poruchy koncentrácie

Poruchy koncentrácie

S poruchami koncentrácie má skúsenosti určite mnoho z vás. Prejavujú sa hlavne zábudlivosťou alebo neschopnosťou sústrediť sa na tému alebo rôzne veci a pojmy, s ktorými sa stretávame každý deň. Tento problém pramení hlavne v našej strave, ktorá je mnohokrát nevyvážená. To znamená, že je nevyhnutné pre náš mozog, aby dostával potrebné živiny a mohol tak pracovať presne ako má. Ale keďže v súčasnosti preferujeme nezdravé jedlá, ktoré mu živiny nedodávajú, mnohokrát sa stáva, že naša koncentrácia sa stráca a my sme úplne mimo aj celé hodiny. Samozrejme, tento problém zmeníme len celkovou zmenou jedálnička a preferovaním iných druhov potravín, než na ktoré sme boli doteraz zvyknutí. Poďme preto spolu odhaliť tajomstvo perfektnej koncentrácie a používajme tieto informácie nielen pre vlastný prospech, ale rovnako aj v životoch svojich detí a všetkých dookola.

Symptómy

Poruchy koncentrácie sa prejavujú viacerými symptómami. Patrí sem:

  • Zábudlivosť
  • Roztržitosť
  • Tvorba neúplných viet
  • Neschopnosť myšlienkovo tvoriť, spájať pojmy, čísla, mená, dátumy a podobne
  • Neschopnosť sústrediť sa

Čo to je a ako porucha vzniká?

Ako som už spomínala v úvode, poruchy s koncentráciou sú vlastne neschopnosťou sústrediť sa na určitú tému alebo pojmy. Ďalej je to neschopnosť asociovať myšlienkové postupy a taktiež sú to poruchy učenia a poruchy s pamäťou. Tento stav nastáva pri poruchách mozgového metabolizmu, to znamená, že nedostatočne zásobujeme mozog živinami. Preto by sme mali pouvažovať nad svojim jedálničkom a spraviť si v ňom poriadok.

Čo pomôže?

Najdôležitejšie je vedieť, že látka, ktorú náš mozog potrebuje pre dobrú koncentráciu sa nazýva cholín. Jeho prísun môžeme zvýšiť okrem stravy aj činnosťami, akými sú napríklad lúštenie krížoviek, hra v šachy, krížovky, učenie spamäti a podobný mentálny tréning. Takáto aktivita spôsobuje zvýšený príjem cholínu do mozgu. Pri nedostatku tejto látky nám v mozgu odumierajú takzvané cholinergické neuróny a to vyúsťuje do straty koncentrácie. Samozrejme nevyhnutná je správna strava. Najviac zastúpený je tento lecitín v sóji a sójových produktoch. To znamená, že napríklad konzumácia tofu syra je pre nás veľmi prospešná. Cholín je schopný vytvoriť sa aj v našich črevách. Presne takúto tvorbu tejto látky je však potrebné podporiť kyselinou listovou, ktorá sa nachádza v mnohých druhoch zeleniny. Nájdeme ju napríklad v špenáte, zelenom šaláte, brokolici, kapuste alebo dokonca aj šošovici.
Okrem toho na tento proces potrebujeme aj vitamín B12, ktorý nájdeme napríklad v kvasenej kapuste. Samozrejme, poznáme aj výživové doplnky, ktoré podporia zvýšený príjem lecitínu do nášho organizmu. Nezabúdajme preto na zvýšený príjem všetkých potravín, ktoré potrebné látky obsahujú, alebo ktoré podporujú tvorbu látok potrebných pre náš mozog. V období dospievania je to samozrejme nevyhnutné tiež, pretože naše deti sa potrebujú koncentrovať na výuku každý deň. Preto dbajte na to, aby ich jedálniček bol pestrý a aby ich učenie napĺňalo aj vďaka tomu, že si zapamätajú veľké množstvo informácií každý deň.

Recept

Prinášam vám skvelý recept na prípravu tofu syra. Tento recept je kombináciou surovín, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Budeme potrebovať tofu, olivový olej, kari korenie, rascu, soľ, cibuľu, zeleninu podľa vlastného výberu, cesnak, kečup, bylinky. Syr si pokrájame na kocky a vložíme do misky, pridáme lyžicu olivového oleja, kari korenie, rascu a soľ. Všetko zmiešame a necháme v chladničke oddychovať minimálne hodinu. Potom si na oleji orestujeme cibuľku, pridáme zeleninu pokrájanú na ľubovoľné tvary, pridáme cesnak, a napokon náš tofu syr a čerstvé bylinky. Všetko spolu krásne miešame, pridáme vodu a kečup a zmes dusíme do zmäknutia. Keď máme zmes hotovú, môžeme ju podávať s ryžou alebo celozrnným pečivom. Samozrejme, jedlo sa dá konzumovať aj bez príloh. Dobrú chuť.

Koncentrácia je v dnešnej dobe plnej informácií, ktoré sa na nás valia z každej strany, nevyhnutná. Mali by sme preto myslieť aj na starostlivosť o náš mozog. Potrebuje živiny, ktoré mu dokážeme dať zo zdravej stravy. Dúfam, že som vás inšpirovala a vaša koncentrácia sa zlepší aj vďaka mojim radám a skvelému receptu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ste spoľahlivý, rýchly internetový obchod. Vôbec nemám obavu nakupovať. Ďakujem“

Rimma