Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Potravinová alergia vs. intolerancia

Potravinová alergia vs. intolerancia

Tieto negatívne reakcie na niektoré druhy potravín môžu mať rovnaké príznaky a symptómy, no sú úplne odlišné. Aj preto si ich ľudia často pletú.

Aký je teda zásadný rozdiel?

Potravinové alergie vyvolávajú imunitnú reakciu organizmu, ktorá ovplyvňuje mnoho orgánov a funkcií v tele. Môže spôsobiť celý rad negatívnych príznakov. V niektorých prípadoch, alergická reakcia na potraviny môže byť veľmi závažná až život ohrozujúca - a to je výrazný rozdiel v porovnaní s intoleranciou, ktorá je často obmedzená iba na tráviace ťažkosti.

Potravinová alergia

  • Zvyčajne prichádza náhle.
  • Môže ju vyvolať už nepatrné množstvo nevhodnej potraviny.
  • Objaví sa zakaždým, až ju budeme znova konzumovať.
  • Zvyčajne trvá už po zvyšok života.
  • Môže mať život ohrozujúce následky.
  • Vieme ju diagnostikovať aj bež vyšetrenia.

Symptómy: opuch, tráviace ťažkosti, problémy s dýchaním, kožné problémy, svrbenie, pokles hladiny krvného tlaku.

K najbežnejším spúšťačom patria orechy, ryby, mlieko, vajcia, sója, pšenica. Ak trpíte potravinovou alergiou danú potravinu musíte jednoznačne z jedálnička vylúčiť. Pri jej prvom požití, váš imunitný systém zareaguje tým, že vytvorí špecifické protilátky (zvané imunoglobulín E, alebo IgE). Keď ju budete jesť znova, spustí sa uvoľňovanie IgE protilátok a iných chemických látok, vrátane histamínu, v snahe vylúčiť tohto ,,votrelca“ z organizmu. Ide o silnú chemickú látku, ktorá môže mať negatívny vplyv na dýchací systém, gastrointestinálny trakt, kožu alebo kardiovaskulárny systém.
Príznaky alergie sú závislé na tom, kde v tele dôjde k uvoľneniu histamínu. Ak sa uvoľní do uší, nosa a hrdla, môže spôsobiť svrbenie nosa a úst, alebo ťažkosti s dýchaním či prehĺtaním. Ak je histamín uvoľňovaný kožou, môže sa rozvinúť žihľavka alebo vyrážky. Ak je uvoľnený v tráviacom trakte, nastanú tráviace ťažkosti. Mnoho ľudí však zažíva kombináciu daných symptómov.

Potravinová intolerancia

  • Prichádza postupne.
  • Objaví sa iba vtedy ak budeme konzumovať príliš často alebo príliš veľa konkrétnej potraviny.
  • Nie je život ohrozujúca.
  • Jej príznaky sa dajú zvrátiť.
  • Nevzniká alergická reakcia.
  • Len zriedka si ju vieme diagnostikovať samy.

Symptómy: nevoľnosť, tráviace ťažkosti, nadúvanie, pálenie záhy, podráždenosť, nervozita, bolesti hlavy.

Medzi najčastejšie potraviny, ktoré spôsobujú potravinovú intoleranciu patria: fazuľa, kapusta, citrusy, obilie obsahujúce lepok, mlieko (resp. laktóza), spracované mäso. Najbežnejšou intoleranciou je neznášanlivosť laktózy. Títo ľudia nedokážu stráviť mliečny cukor (laktózu), ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. K ďalším patrí neznášanlivosť lepku, citlivosť na siričitany (sušené ovocie, konzervy, víno) alebo iné prídavné látky v potravinách (napr. glutaman sodný).
Ak zistíte, že trpíte potravinovou intoleranciou mali by ste obmedziť príjem danej potraviny, nahradiť ju alebo sa jej úplne vyhnúť. Dnešný trh ponúka množstvo produktov bez laktózy, lepku alebo prídavných látok.

Niekedy nie je jasné, ktoré potraviny spôsobujú problém. Jedným z riešení je postupné vylučovanie jednej potraviny za druhou. Je to však zdĺhavé a často krát nepresné. Jednou z najspoľahlivejších možností je voľno predajný test na diagnostikovanie potravinovej intolerancie, ktorý si ľahko spravíte aj v pohodlí domova, bez zdĺhavého čakania u lekára a laboratóriách.
V priebehu 40 minút dokáže otestovať až 59 druhov potravín!

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcela by som Vám poďakovať za expresne rýchle vybavenie mojej objednávky. Keď som si tovar objednávala, mali ste na stránke informáciu, že tovar naskladňujete a malo by to trvať cca 2-4 dni. Tak som rátala s tým, že doručenie bude trvať aj týždeň. Nakoniec to bolo tak, že v pondelok som objednávala a v stredu som už mala tovar na Zásielkovni. Taký servis nemajú hocikde. Som za takýto rýchly servis veľmi vďačná a určite to nebol môj posledný nákup u Vás.“

Zelinková