Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Preč s bolesťou vďaka oleju Gaultéria

Preč s bolesťou vďaka oleju Gaultéria

Príroda nám svoju nekonečnú silu ukazuje každý deň. Jedným z prírodných zázrakov je aj éterický olej Libavka, na Slovensku známa ako Gaultéria. Práve to je rastlina, na pohľad často zamieňaná s brusnicami, z ktorej sa tento éterický olej vyrába. Rastie v podobe malého prízemného kríka, ktorý zostáva zelený aj v zime. Charakteristické pre ňu sú červené bobuľovité plody. Nájsť ju môžeme najmä vo východnej časti Severnej Ameriky. Aké účinky má táto rastlinka na naše zdravie?

Gaultéria proti bolesti

Už v dávnej minulosti využívali severoamerickí Indiáni blahodarné účinky tejto rastliny. Čaj, alebo nálev, ktorý vytvárali z nej vytvárali podávali ľuďom trpiacim bolesťou hlavy, reumatizmom, chrípkou či prechladnutím. Pri prechladnutí niekedy prikladali celú Gaultériu na hruď chorého. Nálev z listov, ktorý pripravovali slúžil ako prostriedok tlmiaci bolesť krížov a kĺbov. Niektorí verili, že Gaultéria čistí krv a poslúži aj ako prevencia proti pohlavným chorobám.

Indiáni varili z listov Gaultérie nálevy a čaje nie len pre chorých, ale aj na bežné, kaźdodenné konzumovanie. Jej plodmi zase dochucovali akékoľvek pokrmy, alebo ich jednoducho konzumovali ako iné bobule. Dnes sa z listov Gaultérie pre vysoký obsah methyl salicytátu (látka s účinkami ako aspirín) vyrába éterický olej.

Stačí zopár kvapiek

Olej Gaultéria má bledožltú až ružovkastú farbu. Je silno analgetický a hrejivý, preto sa dokonalé hodí ako pomoc pri bolestiach svalov či kĺbov. Do postihnutých miest jednoducho vmasírujete zopár kvapiek tohto éterického oleja a úľava sa čoskoro dostaví. Okrem bolesti pomáha stimulovať periférny obeh, zabraňuje celulitíde a stuhnutosti svalov a kĺbov.

Gaultéria má príjemnú sladko-mentolovú drevnatú vôňu, ktorá pomocou vdychovania pomôže uvoľniť a osviežiť myseľ. Je tiež vhodná na pomoc pri problematickom dýchaní. Môžete ju inhalovať pomocou aromalampy (pridajte 3 až 5 kvapiek), ale pokojne aj priamo. Všestranné účinky Gaultérie využijete najlepšie, ak zopár kvapiek pridáte do vášho kúpeľa. Olej bude priamo pôsobiť na uvoľnenie a zrelaxovanie vášho tela, svalov a kĺbov a jeho príjemná vôňa pozitívne stimuluje vaše dýchanie a myseľ. Z toho dôvodu sa perfektne hodí aj pri masáži.

V zriedenom stave pomáha aj proti artritíde, obezite, srdcovým chorobách, zápalom, ekzémom, psoriáze, dne či vysokému krvnému tlaku.
Olej Gaultéria má naozaj silné účinky. Netreba to však preháňať a aj tento prírodný zázrak treba užívať s rešpektom a rozvahou. Tekutý salicytát sa vstrebáva do pokožky a teda do kapilár, preto je jeho nadmerné používanie rovnako nebezpečné ako nadmerné užitie aspirínu. Ak je olej užívaný s rozvahou, má na náš organizmus viaceré pozitívne účinky. V prípade, ak máte záujem olej vyskúšať, dostať ho môžete napríklad TU.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Srdečná vďaka s vašimi službami som veľmi spokojná, nech sa vám darí! s pozdravom“

Vojtylová