Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prečo bio

Prečo bio Z každej strany sa na nás valia biopotraviny, biokozmetika či bioprodukty. Nakupujú ich slávni, ale aj bežní ľudia. Mnohí majú biopotraviny aj vo svojej záhradke a ani o tom nevedia. Tak si teda povedzme, čo to vlastne to bio je.

Biopotraviny
Nielen ovocie a zelenina, ale aj mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, dokonca víno či údeniny a pekárenské výrobky môžu byť biopotraviny. Záleží to od ich výroby, ktorá musí byť ekologická. Ide o to, aby sa produkty, z ktorých je potravina vyrobená dopestovala čo najprirodzenejším spôsobom, kontrolovaným spôsobom, ekologicky nezávadným spôsobom. Dá sa povedať, že napríklad ovocie či zelenina nesúca značku bio nebola chemicky ošetrovaná, nepoužili sa počas jej rastu pesticídy či genetika. Pokiaľ teda máte ovocnú záhradku a stromy či zeleninu nijako nepostrekujete, máte biojablká, biohrušky, bioslivky, ale aj biouhorky, biozemiaky, a tak ďalej.

Mnohí sa mylne nazdávajú, že bio je niečo pre vegetariánov. Biopotraviny môže jesť každý, a to dennodenne. Rozdiel medzi „normálnymi“ potravinami a biopotravinami je nielen v nezávadnom pestovaní či prirodzenom chove, ale aj v spracovaní. Pri spracovaní produktov, ktoré boli dopestované bez chemikálii, sa nepoužívajú žiadne chemické prísady - É-čka, ani konzervačné látky, farbivá, umelé arómy či sladidlá. Dokonca sa nesmie použiť ani mikrovlnný ohrev či ožarovanie.
Pre príklad uvádzame, že jablko nedopestované biospôsobom má na svojej šupke do 30 umelých chemikálií. Tie ovplyvňujú nielen chuť, ale aj vaše zdravie. A to je zároveň odpoveď na ďalšiu otázku

Prečo máme jesť biopotraviny?
1. Pretože sú zdravšie
Možno ani nebudete veriť, ale bioprodukty obsahujú až o 50 percent viac vitamínov, minerálov, enzýmov a ďalších látok, ktoré sú pre naše zdravie potrebné, než produkty, ktoré boli dopestované „klasicky“. Tým pádom sú aj chutnejšie.

2. Neobsahujú žiadne chemické látky
Ako sme už spomínali, biopotraviny nesmú byť nijako chemicky ošetrované, postrekované, ale ani zvieratá nesmú byť kŕmené, napríklad geneticky modifikovanou sójou, ako je to v Anglicku. Takto čisté potraviny nezanášajú naše telo škodlivými látkami. Môžeme teda povedať, že bioprodukty sú pre naše zdravie lepšie a bezpečnejšie.

3. Chránia životné prostredie
Biopotraviny sú produkované takzvaným ekologickým poľnohospodárstvom. Biofarmári dbajú na ochranu prírody, pôdu nechávajú čistú, bez chémie a rovnako aj zvieratá chovajú na pastvinách. Biofarmári sú zdravší než pracovníci v „klasickom“ poľnohospodárstve, ktorí trpia dýchacími problémami či dokonca rakovinou. Rozmachom biofariem sa tiež vracia život na vidiek.

4. Pretože nie sú drahšie
A hneď vám aj vysvetlíme prečo. Ako sme uvádzali, biopotraviny majú oveľa viac vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok než potraviny nevyrábané biospôsobom. Preto ak chcete zjesť rovnaké množstvo vitamínov, musíte zjesť viac takéhoto ovocia, ktoré vás v konečnom dôsledku bude stáť viac peňazí než biopotraviny.

Vyššia cena biopotravín je preto, pretože sú vyrábané na menších plochách, a teda v menšom množstve, pretože ich pestovanie stojí viac ľudskej námahy, pretože sú pestované bez chemickej ochrany proti škodcom, za čo biofarmári platia „svoju daň“. Avšak naše zdravie a zdravie našich detí je na nezaplatenie.

Rovnako ako o biopotravinách môžeme hovoriť aj o biokozmetike či bioproduktoch, ktoré vám ponúkame aj na našej stránke. Tieto produkty boli rovnako ako biopotraviny dopestované a vyrobené bez chémie, farbív či konzervantov.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle doručenie a darček. Balíček v poriadku. Prajem príjemný deň.“

Miroslav Poliak