Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prečo je v zime vhodné piť čaj

Prečo je v zime vhodné piť čaj

Počas zimy sa často potrebujete zohriať a to nielen zvonku, ale aj z vnútra. Nie je nič lepšie ako šálka dobrého čaju. Čaj v zime je ako dostať teplé objatie. Okrem toho, že vás zohreje aj dobré chutí. Navyše rôzne živiny, ktoré čaj obsahuje podporia zdravie tela aj mysle.

Od staroveku bol čaj považovaný za zdravý nápoj. Či už ide o ovocný alebo bylinkový čaj, pravidelná konzumácia šálky čaju vám môže priniesť veľa benefitov. Čaj posilní vašu imunitu, zníži zápaly v tele a zároveň minimalizuje riziko vzniku rakoviny. V našom článku vám prinášame niekoľko výhod pitia čaju, najmä počas zimy.

Výhody pitia čaju v zime

Čaj vás dokáže zahriať

Počas zimy vaše telo dostáva menej slnečného svetla čo spôsobuje malátnosť a únavu. Na odstránenie tohto pocitu únavy a zahriatie tela si môžete dať čaj. Čaj má rôzne stimulanty, ako je L-theanín, kofeín, teofylín a teobromín. Tieto prvky dokážu dodať vášmu telu energiu. Môžete sa tiež zbaviť príznakov, ako sú studené nohy a ruky. Čaj má tiež polysacharidy, ktoré podporujú rôzne farmakologické funkcie, ako je posilnenie imunitného systému, antitrombotický účinok a regulácia krvného tuku a cukru v krvi.

Zabráni prepuknutiu chripky

Zima môže oslabiť imunitný systém a v dôsledku toho sa u vás môžu objaviť zdravotné problémy, ako je horúčka, prechladnutie a bolesť hrdla. Pravidelnou konzumáciou bylinných čajov môžete týmto problémom predísť a tiež sa môžete zbaviť mierneho preťaženia hrudníka, bolesti hrdla, či bežnej chrípky. Čaj môže poskytnúť vášmu telu dostatočné množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém.

Čaje ktoré vám pomôžu v chrípkovom období:

Zlepší vaše trávenie

Zimné obdobie môže spôsobiť, že budete mať chuť jesť častejšie, či väčšie porcie. Prejedanie sa vám môže podráždiť žalúdok. Pravidelným pitím šálky čaju však môžete podporiť zdravé trávenie. Ľudia majú rôzne tráviace problémy, často k nim patrí nadúvanie a plynatosť, pálenie záhy, hnačka, alebo zápcha. Ak si chcete udržať dobré trávenie, je vhodné pravidelne piť šálku kvalitného mätového, alebo zázvorového čaju. Pitie bylinkových čajov znižuje žalúdočné ťažkosti a tiež reguluje črevný mikrobióm. Čaje, ktoré sú bohaté na flavonoidy, môžu upokojiť váš tráviaci trakt. Môžete ich konzumovať pred, počas alebo po jedle.

Naštartuje metabolizmus

V zimnom období zvyknú byť ľudia lenivejší a majú menej pohybu čo má za následok aj spomalenie metabolizmu a priberanie. Pitie 1 až 2 šálok zeleného čaju denne môže spustiť proces oxidácie tukov a urýchliť proces metabolizmu. Zelený čaj podporuje rast črevnej mikroflóry a redukuje škodlivú mikroflóru. Má dôležitý vplyv na úbytok hmotnosti, ktorý spôsobuje prítomnosť kofeínu, ktorý má naviac aj povzbudzujúce účinky a zrýchľuje metabolizmus. Taktiež znižuje rýchlosť vstrebávania tukov, kalórií a sacharidov. Jeho termogénne vlastnosti spôsobujú, že vaše telo spaľuje viac kalórií, čím podporuje chudnutie. Keďže sa vaše telo počas zimy menej potí, čaj môže byť skvelou možnosťou, ako schudnúť. Zelený čaj tiež môže posilniť váš imunitný systém, pretože dokáže chrániť vaše telo pred radikálmi a oxidantmi. Čaj obsahuje EGCC, silný antioxidant, ktorý zabraňuje poškodeniu buniek. Okrem toho môže čaj tiež zvýšiť počet regulačných T buniek, má úžasné terapeutické vlastnosti a znižuje riziko autoimunitných ochorení.

Postará sa o zlepšenie nálady

Je fakt, že chladné počasie môže vyvolať pocit melanchólie a iné sezónne poruchy, akými môžu byť depresie, či stavy úzkosti. Šálka čaju vám však môže zlepšiť náladu. Vďaka rituálnej relaxácii a zdravému pôžitkárstvu sa budete cítiť dobre. Zelený čaj má niektoré účinné zložky, ktoré posilňujú mozog. L-theanín a epigalokatechín galát (EGCG), dve hlavné zložky čaju, fungujú nezávisle a v zhode s kofeínom. Podľa štúdie pitie približne 100 ml zeleného čaju môže znížiť riziko problémov, ako je demencia a depresia. Niektoré z najlepších čajov, ktoré môžete skúsiť na zlepšenie nálady a zníženie depresie, sú zelený čaj, ženšenový čaj a kamilkový čaj.

Posilňuje imunitný systém

K ideálnym čajom, ktorý prebudí váš imunitný systém k aktivite a tým zvýši obrannú schopnosť tela patrí okrem zeleného čaju rozhodne Lapacho. Efektívne pomôže zlikvidovať rôzne nežiaduce parazity, či pôvodcov infekčných ochorení a pomôcť v boji proti rakovine, cukrovke a znečistenému vnútornému prostrediu. Lapacho je veľmi silným antioxidantom, ktorý zabraňuje tvorbe a výskytu voľných radikálov. Čaj taktiež zmierňuje bolesti hlavy, nervozitu a pomáha aj pri kožných problémoch. Lieči rôzne zápaly, ekzémy, psoriázu, rany i hnisavé lôžka. Pôsobí protizápalovo a pomáha pri regenerácii ciev aj liečbe kŕčových žíl.

V chladnom období sú čaje veľmi vyhľadávané. Zahrejú, ulahodia vaším čuchových aj chuťových bunkám a zlepšia náladu. Konzumáciou šálky bylinkového čaju každý deň počas zimy posilnite svoje telo a môžete tak predísť rôznym ochoreniam. Pitie čaju je skvelou alternatívou k rôznym výživovým doplnkom, na udržanie dokonalého zdravia v rámci vášho rozpočtu. Benefity pitia rôznych druhov čajov sú však také vysoké, že by ste ich mali rozhodne piť počas celého roka. Či už ovocný, bylinný, zelený, biely alebo čierny čaj mal by sa stať vašou voľbou číslo jedna.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Včera som si u Vás objednal tovar, dnes ho už mám doma a ešte som dostal aj šejker ako darček, ktorý mi akurát prišiel vhod. Máte už dlho výborné služby, musím Vás pochváliť ;-) Ďakujem a pekný deň!“

Justín