Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prečo naše telo potrebuje zinok?

Prečo naše telo potrebuje zinok?

Vyznáte sa v minerálnych látkach a v ich účinkoch na naše telo? Zinok nie je v súvislosti s našim zdravím tak často skloňovaným minerálom ako napríklad horčík, avšak udržiavanie optimálnej hladiny zinku v našom organizme je potrebné a veľmi významné. Tento minerál sa síce navonok tvári veľmi nevinne a v mnohých prípadoch i neznámo, ale je zodpovedný za funkciu podstatných procesov prebiehajúcich v ľudskom organizme.

Vedeli ste, že práve zinok má v našom organizme druhé miesto v zastúpení a to hneď po železe? Naše telo zinok potrebuje a potrebuje ho dostatok. Zanedbávanie príjmu zinku môže nepríjemným spôsobom ovplyvniť náš imunitný systém. Zinok vplýva na hormonálnu reguláciu a plodnosť žien, ale i libido a pohlavné zdravie mužov.

Zinok a zdravé vlasy?

Vlasy sú korunou krásy, však? Každá žena túži po zdravých vlasoch, ale i nechtoch a samozrejme i po bezchybnej pleti. Bez zinku to však nepôjde tak jednoducho. Účinky tejto látky sú mnohokrát spájané i v súvislostiach s vypadávaním vlasov. Paradoxne vypadávanie vlasov spôsobuje nedostatok, ale aj nadbytok zinku v tele, preto je nutné identifikovať, či problém vyrieši jeho väčšia suplementácia alebo naopak - jej zníženie.

Nedostatok sa častokrát prejavuje na pokožke

Naša pokožka dokáže vysielať varovné signály v prípade, že telo trpí nedostatkom potrebného zinku. Ako sa môže chýbajúci zinok na nej prejaviť? Ľudská pokožka môže mať väčšie sklony k rôznym kožným infekciám a problémom. Častokrát máme pocit suchej a nepríjemne hrubej pokožky. Naša pleť môže nadobudnúť uhrovitý charakter a pociťujeme väčší sklon našej pleti k tvorbe akné. Práve z týchto a mnohých ďalších dôvodov je zinok veľakrát súčasťou rôznych kozmetických prípravkov na pleť, ktoré pôsobia proti akné a mastnej pleti. Zinok je nápomocný i v prípade problémov s nadbytočnou tvorbou lupín. Nedostatok zinku môže náš organizmus pociťovať i v prípade, že nám vypadávajú a lámu sa nechty. Fakt, že si naše telo zúfalo pýta viac zinku sa však dokáže prejaviť i inými spôsobmi ako len prostredníctvom pokožky. Ide o celkový pocit únavy, náladovosti, nechutenstvo, časté prechladnutia a chrípky...

Odporúčaná denná dávka je u tehotných žien 20 až 25 mg denne

Denná dávka zinku, ktorá je všeobecne odporúčaná, sa pohybuje okolo hodnoty 15 mg zinku za deň. Tehotným ženám a športovcom je primerané odporúčať i dávku vo výške 20 až 25 mg denne, nakoľko patria do skupiny tých, ktorí rýchlejším spôsobom o zinok prichádzajú, v prípade fyzicky aktívnych ľudí je to najmä nadmerným potením. Budúce mamičky potrebujú dostatok zinku pre správny vývoj plodu. Zaujímavosťou je, že v prípade vegánov sa odporúčanie denného príjmu zinku zdvojnásobuje, nakoľko ho nedokážu prijať so živočíšnych zdrojov potravy.

Poznáte potraviny s obsahom zinku?

Suplementácia zinku nie je v dnešnej dobe plnej doplnkov výživy žiaden problém, avšak viete z akých potravín naše telo získa zinok prirodzeným spôsobom bez potreby užívania zinku vo forme tabliet? Potrebný minerál získa naše telo konzumáciou hovädzieho a jahňacieho mäsa. Významným zdrojom zinku sú i morské plody, napríklad obľúbené ustrice. Ak nie ste fanúšikom pochúťok pôvodom s prímorským krajín, zinok môžete svojmu telu dodať i pravidelnou konzumáciou špenátu, brokolice, fazule, hrachu, ale i tekvicových semienok. Zaujímavosťou je, že zinok má svoje bohaté zastúpenie i v obsahu rôznych orieškov, napríklad arašidov, kešu, či vlašských.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Moja objednávka bola v poriadku doručená do 24 hod. od objednania. Som nadmieru spokojný. Ďakujem. “

Ján Eliaš