Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prečo sa prejedám

Prečo sa prejedám

Možno to pozná každý z nás, že občas nastane deň, kedy nedokážeme prestať jesť a aj napriek pocitu plného brucha neustále vyhľadávame jedlo. Najprv si dáme poriadny obed, potom zatúžime po sladkosti, potom znova po niečom slanom a ťahá sa to s nami celý deň a my si nevieme vysvetliť čím je to spôsobené, keď ešte minulý týždeň bolo prijímanie stravy v našom jedálničku v norme. S takýmto neutíchajúcim hladom alebo prejedaním len tak z chuti súvisí množstvo faktorov, ktoré pôsobia ako spúšťače takéhoto hladu. Patrí sem napríklad nedostatok spánku, PMS, dlhotrvajúce prejedanie sa, lieky, stres a podobné faktory. Musíme tieto stavy prekonať pevnou vôľou, pretože inak nám hrozí, že budeme naštvané samé na seba, môžeme z toho priberať a nebudeme sa cítiť dobre. Veď ani športovať sa s plným bruchom nedá. Hormóny však nezastavíme. Pozrime sa teda na príčiny nášho prejedania a identifikujme na sebe presný dôvod, prečo to občas robíme.

Stres

Veľmi zaujímavým spúšťačom nášho prejedania je práve stres. Tento stav môže v niekom vyvolávať nechutenstvo no iní sa ho snažia zahnať hlavne nezdravou stravou. Cukrovinkami alebo vyprážanými jedlami a podobnými maškrtami. V takomto prípade je najlepšou radou to, aby ste si našli inú činnosť, ktorou si budete vytvárať dobrú náladu. Môžete si napríklad zacvičiť, ísť si zabehať alebo sa so svojimi problémami zdôverte blízkej osobe.

Jeme z nudy

Poznáte to. Sedíte doma a nudíte sa a zrazu sa už ocitáte v chladničke, aby ste našli niečo pod zub. Toto je častá príčina prejedania sa. A preto je tu znova rada, nenuďte sa, ale hľadajte činnosti, vďaka ktorým efektívne využijete čas napríklad cvičením alebo upratovaním a podobne.

Smäd

Nesprávne pochopenie nášho organizmu nám tiež môže spôsobovať prejedanie. V skutočnosti sme smädné, ale my sa radšej naládujeme haldami jedla. Treba preto dbať na dostatočný pitný režim a takýmto spôsobom dostanete pod kontrolu aj vaše prejedanie sa. Skúste si napríklad vždy pred jedlom dať pohár vody a uvidíte, že skonzumujete omnoho menej, než by ste bez tohto napitia sa skonzumovali normálne. Bez pitného režimu náš organizmus jednoducho nefunguje tak ako by sme chceli.

Príjem liekov

V súčasnosti máme už lieky na toľko vecí, že ich konzumujeme veľmi často. Avšak v mnohých prípadoch majú lieky taký účinok, že zvyšujú chuť do jedla. Toto môže byť tiež jeden z dôvodov vášho prejedania sa. Tu vám pomôže iba pevná vôľa a čo najrýchlejšie vzdialenie sa od chladničky.

PMS

PMS je predmenštruačný syndróm, ktorý trápi väčšinu žien v období pred menštruáciou. Okrem toho, že sme v tomto čase nahnevané, smutné, náladové a bolia nás prsia, máme aj nekontrolovateľný hlad. Chutia nám hlavne sladké čokoládky a nezdravé jedlá. Telo sa v tomto období potrebuje dostať do stratenej rovnováhy, a preto pociťujeme veľký hlad. V takejto situácii je dobré aspoň trošku sa kontrolovať, pretože každá žena, ktorá prežíva takéto obdobie vie veľmi dobre, že sú naše chute vtedy šialené.

Nedostatok spánku

Nedostatočný spánok je tiež želiezkom v ohni, ktoré nás núti jesť. Keďže sme si spánkom nedodali dosť energie, naše telo si ju pýta inou cestou a to práve jedlom. Treba dbať na dostatočný spánok a nenechať naše telo, aby nás ovládalo. Výsledkom takéhoto prejedania môže byť v mnohých prípadoch obezita alebo iné s týmto javom súvisiace ťažkosti.

Pravidelné prejedanie

Ak máte tendenciu prejedať sa viac dní za sebou, napríklad cez Vianoce, je to spôsobené práve tým, že ak dnes jete ako divá, je to výsledkom včerajšieho dňa, keď ste sa tiež nevedeli zastaviť. Žalúdok sa roztiahne a my potrebujeme včerajšok dobehnúť opäť dnes. Dávajte si preto pozor ako neskoro sa prejedáte, pretože čím je to bližšie k času vášho spánku, tým je to pre vás horšie.
Pri prijímaní potravy musíme byť opatrné. Je dôležité uvažovať na týmito pôvodcami nášho prejedania sa, pretože nám pri prejedaní hrozí priberanie a s tým súvisiaca obezita. Ak chcete byť krásne a fit, musíte skĺbiť zdravú stravu s cvičením a uvidíte, že sa budete cítiť krajšie, pevnejšie a bude z vás vyžarovať úžasná energia, ktorú môžete rozdávať. Nesmiete sa vyhovárať na nedostatok času a množstvo iných faktorov. Treba to riešiť celý rok, ale momentálne, keď sa nám už otepľuje prichádzajú takéto úvahy každý deň, pretože predstava plaviek a slnka v nás budí potrebu chudnúť a starať sa o seba.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa Vám poďakovať za rýchle vybavenie a dodanie objednávky-toto je jedna z ciest k úspechu. Ďakujem veľmi pekne a želám veľa spokojných zákazníkov.“

Dadi Darnadi