Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Priveľa cukru škodí

Priveľa cukru škodí Cukor potrebujeme, aby sme mali dostatok energie. Ak to však s cukrom preženieme, môžeme si spôsobiť nielen nadváhu či obezitu, ale aj mnoho vážnych zdravotných problémov. A to, že to Slováci, ale nielen my, preháňajú s cukrom je dokázané.

Rozdelenie cukru
Na úvod si však povedzme, že poznáme niekoľko druhov cukru. Glukóza je hroznový cukor, ale nech vás nemýli názov „hroznový“. Glukóza sa totiž nachádza v rastlinách. každom ovocí, teda v plodoch a v mede. Ďalej poznáme sacharózu, alebo inak repný či trstinový cukor. To je ten známy biely cukor, ktorý si sypete do kávy či pridávate do cesta na koláče. Toto je však iba jednoduché laické rozdelenie. Po správnosti by sme mali napísať, že poznáme monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy a ich ďalšie delenie, ale tým sa teraz zaoberať nebudeme. Ide nám predovšetkým o ten známy biely cukor, ktorý je v našich kuchyniach.

Koľko cukru je ešte v norme
V norme je približne 90 gramov cukru, inak povedané asi 11 kávových lyžičiek denne. Ak si však myslíte, že stačí počítať lyžičky cukru, ktoré si šupnete do kávy, mýlite sa. Pokiaľ hovoríme o 11 lyžičkách, hovoríme aj o skrytom cukre, ktorý zjete v potravinách či vypijete vo forme džúsu či koly. Vedeli ste, že v dvoch deci pomarančového džúsu sú až 4 lyžičky cukru? Alebo že v plechovke koly je 7 lyžičiek cukru?! Ak si nedáte pozor, denný limit prekročíte už po raňajkách. Však len cereálie, ktoré si dáte do misky obsahujú minimálne 4 lyžičky cukru.

Kde je ešte skrytý cukor
Cukor je takmer všade. Pokiaľ si občas pozriete okrem názvu výrobku a ceny aj etiketu, dozviete sa, koľko cukru v ňom je. Veľa cukru obsahujú už spomínane bublinkové nápoje, ale aj džús, zmrzlina, jogurty, kečup, rôzne polotovary a, samozrejme, aj sladkosti. Ak je na nejakom výrobku napísane „bez cukru“ neznamená to hneď, že tam nie je ani zrnko cukru. Prečítajte si etiketu. Možno tam len nie je pridaný cukor, ale iný cukor, napríklad hroznový tam je. Ak je na etikete uvedené, že v 100 gramoch výrobku je len 5 či menej gramov cukru, je to dobre. Ak je vo výrobku viac ako 15 gramov cukru, je to už veľa.

Nedarí sa vám schudnúť? Môže za to skrytý cukor
Ak sa snažíte znížiť svoju hmotnosť, ale nedarí sa vám to, možnou príčinou je práve skrytý cukor. Prestaňte si sladiť kávu či čaj, nepite ani ovocné džúsy, iba ak zriedené s vodou, nepite ochutené minerálky, nejedzte sladké tyčinky či cukríky a kontrolujte hodnoty cukru na jedlách, ktoré počas dňa jete.

Veľa cukru spôsobuje cukrovku
Cukrovka je vlastne porucha metabolizmu cukrov v organizme. Inzulín je hormón, ktorý vylúči pankreas vtedy, keď je v tele cukor. Inzulín zabezpečí, aby sa cukor dostal do bunky a tam sa premenil na energiu. Inzulín však funguje aj v tukových bunkách, a teda zvyšuje tvorbu tukov. Preto sa aj priberá pri cukrovke II. typu. Avšak i keď cukrovku nemáte, tento proces funguje aj u vás. A ako viete, nadváha a obezita vedie k ďalším chorobám. Nielen k cukrovke, ale aj k srdcovocievnym ochoreniam, k infarktu... Ďalším dôvodom, prečo by ste nemali zjesť naraz veľa cukru je ten, že vaše telo vylúči veľa inzulínu, aby cukor spracoval. Lenže potom vám hladina cukru klesne priveľmi a vy sa budete cítiť unavený, dokonca malátny a opäť budete mať pocit hladu.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som si balik prevzala na poste, dosiel v poriadku - tesim sa :-)“

Miriama Kováč Darabošová