Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Problémy s kĺbmi

Problémy s kĺbmi

Naše kĺby sú pre každodenný život nevyhnutné. Avšak aj túto časť nášho tela môže postihnúť problém. Môže to byť bolesť, zápal, opotrebovanie a mnohé iné príčiny a prejavy, ktoré znemožňujú akýkoľvek pohyb. Mnohokrát je hlavnou príčinou bolesti kĺbov zranenie spôsobené športom, napríklad úder alebo náraz. Aby nám naše kĺby pracovali presne tak ako chceme, musíme sa o nich správne starať. To znamená výber vhodného druhu športu, ktorý nebude zbytočne kĺby zaťažovať a taktiež výber správnej stravy, ktorá je nevyhnutná pre perfektný chod nášho organizmu a bezstarostný pohyb kdekoľvek. Pozrime sa preto spolu, čo je pre správnu funkciu kĺbov nevyhnutné a ako im stravou a inou terapiou môžeme pomôcť.

Ako vznikajú?

Problémy s kĺbmi, respektíve bolesti, ktoré pri nich pociťujeme sú charakterizované ako bolesti spôsobené zápalmi a opotrebovaním. Medzi hlavné príčiny zaradzujeme zranenia pri športe, poranenia spôsobené úderom alebo nárazom. Rovnako ako nám šport môže pomáhať, taktiež nám môže uškodiť a spôsobíme si nesprávnym cvičením úraz. Je dôležité si uvedomiť, že pred každým cvičením sa treba zahriať. Pretože ak sa bolesti kĺbov dostavujú pravidelne po cvičení a športovej aktivite, je možné, že bolesti sú spôsobené nedostatočným zahriatím sa pred samotným začiatkom cvičenia.

Symptómy

Je množstvo symptómov, ktorými sa problémy s kĺbmi prejavujú. Tu sú najčastejšie symptómy:

  • Trvalé bolesti v kĺbových púzdrach
  • Občasné bolesti spôsobené chladom
  • Bolesti spôsobené jednostranným zaťažením kĺbov
  • Bolesti spôsobené hormonálnymi zmenami u žien v prechode
  • Vŕzganie v kĺboch
  • Praskanie v kĺboch

Ako si môžeme pomôcť?

Veľmi dobrou pomôckou pri zmiernení bolestí kĺbov je znehybnenie kĺbu a jeho zahriatie. Avšak v prípade zápalu je potrebné pomôcť kĺbu ochladzovaním ľadom. Rovnako fungujú pri bolestiach napríklad aj ožarovanie, trenie, tepelné náplasti, masáže alebo kúpele. V prípade, že je kĺb studený alebo podchladený, je nevyhnutné vyhýbať sa jeho zaťažovaniu prudkými pohybmi. V prípade, že hľadáte ideálny druh športu, ktorý vám kĺby nebude zaťažovať, naopak odľahčovať, plávanie je ideálnou športovou aktivitou. Striedavým plávaním na chrbte a na prsiach dokážeme spevniť svalstvo celého tela, a rovnako tak odľahčíme svoje kĺby. Vďaka športu dokážeme znížiť aj svoju hmotnosť, čo kĺbom značne prospeje. Taktiež to prospeje našej psychike a sebavedomiu.

Správna strava

Správne stravovanie a pestrý a zdravý jedálniček je nevyhnutnou súčasťou pomoci našim kĺbom. Dôležité je zo stravy vylúčiť mäso. Na základe arachidónovej mastnej kyseliny, ktorá sa v mäse nachádza sú naše kĺby náchylnejšie na zápaly. Preto je potrebné prejsť na stravu, ktorá je bohatá na esenciálne mastné kyseliny. Tieto kyseliny nájdeme napríklad v kukurici, sóji, cibuli, olivách, fazuli, cesnaku, v rôznych druhoch orieškov alebo v klíčkoch. Dôležitý je taktiež prvok selén. Ten chráni mazivo v kĺboch pred vplyvom voľných radikálov. Nájdeme ho napríklad v špargli, cesnaku, kapuste a hubách. Najúčinnejší je však selén v kombináciami s potravinami, ktoré obsahujú vitamín E. Napríklad sója, olivy alebo potraviny obsahujúce rastlinné oleje. Opuchy v našich kĺboch zmiernime aj konzumáciou ananásu, ktorý obsahuje enzým bromelín alebo konzumáciou papáje, ktorá obsahuje enzým papaín. A napokon nesmieme zabúdať ani na vitamín C, ktorý nájdeme vo všetkých druhoch čerstvého ovocia. Ak nie ste schopní prijímať tieto dôležité látky a vitamíny zo stravy, náhradou pre vás môžu byť aj výživové doplnky, ktoré v súčasnosti pokrývajú celú škálu potrebných živín a látok.

Keďže sú kĺby pre nás nesmierne dôležité, je potrebné venovať im dôkladnú starostlivosť. Správny jedálniček nám pomôže nielen pri týchto problémoch, ale je prevenciou akejkoľvek komplikácie, ktorá môže nastať v chode nášho organizmu. Zamyslime sa preto nad svojím stravovaním a nad dostatkom alebo nedostatkom pohybu, ktorý sme schopní dopriať svojmu telu. Len harmónia pohybu, zdravej stravy a správneho relaxu nám poskytne tie správne podmienky pre zdravý a fungujúci organizmus.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednavka mi bola dnes v poriadku dorucena, dakujem za promptne a spolahlive jednanie, vyjadrujem velku spokojnost s Vasimi sluzbami...“

Pallajova