Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Problémy s platničkami

Problémy s platničkami

Problémy s platničkami sa stávajú súčasťou života najmä tých ľudí, ktorí sú pri svojej práci vystavení veľkej fyzickej námahe počas dňa. Práve pri takejto aktivite dochádza k pocitom a bolestiam v oblasti medzistavcových platničiek. Okrem toho sú rizikovými ľuďmi aj tehotné ženy, ktoré jednostranne zaťažujú svoj chrbát. Príčinou bolestí však môže byť aj jednostranné zaťažovanie napríklad pri športe alebo zlé držanie tela počas státia alebo sedenia v práci, či doma. A ruka v ruke s týmto problémom ide aj psychika človeka. Ľudia, ktorí sa nešetria a sú vystavovaní nadmernému stresu, sú omnoho náchylnejší na problémy s platničkami a chrbticou. Poďme spolu zistiť, ako sa tieto problémy prejavujú a ako si aj za pomoci stravy dokážeme pomôcť.

Charakteristika

V prvom rade treba povedať, že problémy s platničkami sú charakterizované ako bolestivé prejavy vychádzajúce z chrbtice a sú lokalizované v oblasti drieku. Ako som už spomínala, príčin vzniku je mnoho. Ide najmä o opotrebovanosť a degeneratívnu atrofiu medzistavcovej platničky, chrupkového spojiva medzi dvoma stavcami. Rovnako môže ísť aj o štiepenie alebo drobenie platničky. Menej časté môže byť aj natrhnutie. V prípade, že sa problémy dostavia náhle a prudko, mali by sme vyhľadať odbornú pomoc. Mohlo by ísť o vyklenutie medzistavcových platničiek, pri ktorom sa z jadra platničky môže vytláčať rôsolovité tkanivo a tlačiť tak na korene nervov, napríklad na sedací nerv.

Prejavy

Tu je niekoľko prejavov, ktorými spozorujeme, že ide práve o tento problém.

  • Silné bolesti v chrbtici
  • Bolesti vystreľujúce zo sedacieho svalu do nohy
  • Jednostranné bolesti, ktoré sa pri námahe zhoršujú
  • Pri postihnutí krčných svalov bolesti vystreľujú do ruky alebo ramena
  • Necitlivosť v nohe alebo ruke
  • Mravčenie v nohe alebo ruke

Ako si pomôcť?

Medzi efektívne spôsoby, ako si pomôcť s týmito bolesťami patrí natieranie masťami, rôzne masáže, kúpele alebo zábaly z liečivého bahna. Veľmi účinné je aj znehybnenie a oddych na lôžku. Okrem toho nám vie efektívne pomôcť aj príroda za pomoci ovocia a zeleniny. Keďže bolesti často vyvoláva chronický zápal nervov, ktorý je vyvolaný zvýšeným vylučovaním bielkovinovej látky, histamínu, je dobré v tomto prípade prejsť na stravu s obsahom mastných omega3 kyselín. Tieto mastné kyseliny nájdeme najmä v avokáde, figách, fazuli, kukurici, cesnaku, sójových bôboch, a rovnako vo všetkých sójových produktoch. V strave by sme sa mali niektorým potravinám aj vyhýbať. A to mäsu a údeninám, ktoré obsahujú kyselinu arachidónovú. Práve táto kyselina vyvoláva zápalové procesy. Na druhej strane treba naplno využívať silu vitamínu C. Tento vitamín je najlepším prirodzeným antihistaminikom. Preto by sme mali jesť čo najviac čerstvého kyslého ovocia, ako sú pomaranče, grepy, kivi, citróny, jablká a tiež kyslé bobuľové ovocie, ktorého bude onedlho v každej záhrade dosť.

V prípade, že aj vás trápia podobné ťažkosti a bolesti, je na čase zmeniť svoj jedálniček a starať sa o seba pravidelným pohybom. Ak ste sa rozhodli zaobstarať si výživový doplnok s obsahom omega3 mastných kyselín alebo vitamínu C, naša stránka vám ponúka niekoľko skvelých výrobkov. Môžete siahnuť napríklad po koncentrovanom vitamíne C vo forme tabliet cmúľacích alebo klasických. Okrem toho vám ponúkame šumivé tablety s obsahom vitamínu C alebo napríklad sušené brusnice, ktoré ho obsahujú naozaj veľa. Tiež si môžete u nás zakúpiť tablety s obsahom lososového oleja alebo ľanového oleja, oriešky s obrovským obsahom omega3 mastných kyselín alebo rôzne druhy olejov, či už na konzumáciu alebo príjemnú uvoľňujúcu masáž. Máme v ponuke obrovské množstvo kvalitných produktov.

Problémy s platničkami určite nikoho netešia. Preto by sme sa mali v strave a životnom štýle zamerať na to, aby sme sa takýmto ťažkostiam vyhli za každú cenu. Začnite jesť zdravo a prestaňte jednosmerne zaťažovať svoje telo, aby ste mohli žiť plnohodnotný život každý deň.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem veľmi pekne za tovar, neprešlo ani 24 hodín a mala som ho doma. S takouto rýchlosťou vybavenia objednávky som sa ešte nestretla.“

Gabriela Baková