Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaMnohých z vás pri pohľade na rozkvitnuté púpavy zahrieva pocit, že sa blíži leto, iní už myslia na to, čo si z tejto rastlinky pre jej liečivé účinky vyrobia a ako ju zužitkujú. Všade okolo už začína na nás vykúkať a jej žlté kvety nám spestrujú každý jarný deň. Je to rastlina, z ktorej dokážu zruční bylinkári spotrebovať absolútne všetko. Môžete si z nej napríklad variť čaj, ktorý je naozaj prospešný, vyrábať si pleťové vody, pripravovať chutný šalát z listov alebo si uvariť sladučký sirup. Každá časť by sa však mala zbierať v inom období. Pozrime sa bližšie na túto liečivú rastlinu a na jej blahodarné účinky na naše telo.
VšeobecnePúpava lekárska nesie latinský názov Taraxacum officinale. Patrí do podčeľade čakankovité – Cichoriaceae. Rastlina má zelené podlhovasté listy so zaujímavo tvarovaným okrajom a kvety sú krásne žlté. Koreň je svetlej farby, pevný a dlhý, čo zaručuje rastline pevné zakorenenie v zemi. Po odtrhnutí stonky z nej vyteká biele mlieko. Listy rastliny sa zbierajú pred kvitnutím rastliny, korene je nutné zbierať skoro na jar alebo až v jeseni a kvety a byľ práve v období kvitnutia rastliny. V prípade púpavy lekárskej je liečivá celá rastlina. Z histórie máme pramene, ktoré uvádzajú, že ženy si z tejto rastliny robili zápar na pleť. Dodnes zastáva táto bylina v ľudovom liečiteľstve dôležité miesto.
ZloženiePúpavu poznali už starí Indiáni a dodnes ju používajú na liečenie rôznych neduhov. Gréci ju taktiež využívali hlavne na liečbu očných zápalov alebo v boji proti únave. Táto zázračná bylinka z božej lekárne obsahuje napríklad vitamín A, rôzne druhy vitamínov zo skupiny B, vitamín C, D, minerálne látky, draslík, vápnik, železo alebo sodík.
Účinky púpavy lekárskejNezáleží na tom, či vás trápi nejaký zdravotný problém alebo ste úplne v poriadku, pretože napríklad vďaka púpavovému čaju sa budete cítiť lepšie a vitálnejšie.
Pozrime sa bližšie na účinky, ktoré nám táto rastlina ponúka:
Ako som už spomínala z púpavy si môžeme vyrobiť napríklad čaj, odvar, šalát alebo aj púpavový med či sirup. Tu je recept. Najprv si nazbierame kvety púpavy. Ich množstvo by malo byť približne 400 kvetov. Následne ich poriadne umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme litrom vody. Potom pridáme nakrájaný a dobre umytý citrón alebo pomaranč, záleží len na obľúbenosti citrusov. Keď nám voda zovrie, zmes varíme ešte 15 minút. Na druhý deň túto zmes precedíme a z kvetov vytlačíme čo najviac šťavy. K tejto šťave pridáme cukor a varíme až do zhustnutia. Čím viac trpezlivosti budeme mať, tým hustejší sirup uvaríme. Napokon vzniknutý sladký sirup nalejeme do pohárov a pozatvárame. Takýto sirup môžete využívať na osladenie čohokoľvek. Rôznych nápojov ako sú napríklad čaje, limonády, ale aj na prípravu sladkých dezertov a podobne.
Púpava lekárska je naozaj zázrakom z božej lekárne. Porozhliadajte sa preto po svojich záhradkách alebo pri potulkách prírodou a nazbierajte si túto zázračnú rastlinu. Bude už len na vás, čo si z nej vyrobíte. A ak ste leniví chodiť do prírody, produkty z púpavy lekárskej sú aj na trhu najmä vo forme čajov, ktoré vám prečistia organizmus a odstránia únavu. Je len a len na vás v akej forme budete výťažky z tejto rastliny prijímať, najdôležitejšie však je, že už túto rastlinu nebudete vnímať len ako škodlivú burinu, ale ako malý dar, ktorý vám z ničoho nič vyrástol v záhradke.