Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Quinoa vs. hnedá ryža

Quinoa vs. hnedá ryža

Prevažná väčšina zŕn má nízky obsah tuku, ale ktoré z nich má najviac bielkovín, vlákniny a živín? Sú vhodné pre ľudí s citlivosťou na lepok?

Tak ako hnedá ryža, tak aj quinoa sú výživné zrná, ktoré majú svoje prednosti. Pridaním jedného z nich do jedálnička môžete zvýšiť denný príjem vitamínov a minerálnych látok. Pridaním quinoi môžete zvýšiť aj obsah bielkovín a vlákniny.

Quinoa sa stala veľmi rýchlo populárnou pre svoju univerzálnosť a impozantný nutričný profil. Navyše je prirodzene bezlepková a tak je mimoriadne vhodná pre ľudí s intoleranciou lepku. Technicky je to semeno a nie obilie. Pochádza z rovnakého druhu ako červená repa a špenát.

Nutričné hodnoty

Ak sa snažíte schudnúť, ideálnou voľbou je quinoa. Má síce vyšší obsah tuku, no na jednu porciu má až 8 g bielkovín a 5 g vlákniny, teda takmer 2-násobné množstvo ako hnedá ryža. Podporuje nielen správne fungovanie tráviaceho systému, ale zároveň pomôže dlhšie udržať pocit sýtosti.
Vzhľadom na jej nízky glykemický index (udáva ako sacharidy ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi) je vhodná pre ľudí, ktorí majú problém s normálnou hladinou glukózy v krvi. Má 2x viac zinku, draslíka, vápnika, 3x viac kyseliny listovej a železa!

Považuje sa za komplexný zdroj proteínov, na rozdiel od ryže, ktorá je ochudobnená o lyzín, esenciálnu aminokyselinu, ktorá má priaznivé účinky na imunitné funkcie organizmu, pomáha zvýšiť hladinu serotonínu ale predovšetkým pomáha budovať novú svalovú hmotu a regenerovať poškodené tkanivá.

Použitie

Čo sa týka doby prípravy, tak quinoa je jasným víťazom. Oba druhy sa môžu použiť do akéhokoľvek receptu, ktorý si vyžaduje ryžu. Majú podobné štruktúry a chuť. Quinoa má ale o niečo mäkšiu textúru a neutrálnejšiu chuť.
Hnedá ryža sa musí spravidla variť na miernom ohni po dobu cca 45 minút. Quinou je dôležité pred varením dôkladne opláchnuť, pretože vonkajšia vrstva je pokrytá saponínmi, ktoré jej potom dodávajú horkú chuť. Varí sa len 15-20 minút.

Quinoa alebo hnedá ryža?

Oba druhy sú zdrojom komplexných sacharidov, ktoré sa uvoľňujú pomaly a nevedú tak k nepriaznivým výkyvom hladiny cukru v krvi, ako je to napríklad pri cukrovinkách, sladkom pečive a rafinovaných obilninách.
Napriek zlej povesti, komplexné sacharidy sú dôležitou súčasťou pestrej a vyváženej stravy. Hoci quinoa má dá sa povedať mierny náskok pred hnedou ryžou, obe potraviny sú zdravou voľbou a zaslúžia si byť zahrnuté vo vašej strave.

ZÁVER

Rovnako ako hnedá ryža, tak aj quinoa sú vhodnou súčasťou našich pokrmov. Ak ale potrebujete zvýšiť príjem bielkovín (napr. preto, že ste vegetarián) je pre vás vhodnejšou voľbou quinoa. Obe zrná prispievajú k dennej dávke vitamínov skupiny B, vrátane niacínu, tiamínu, kyseliny listovej, poskytujú dostatok energie a vlákniny.

My máme v našej ponuke zaradené oba druhy a je už len na Vás ako sa rozhodnete :)

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem vám krásne za vaše služby. Som spokojná určite to nebol posledný nákup :) “

Popielová Andrea