Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Rakytník, dokonalý pomocník na posilnenie imunity

Rakytník, dokonalý pomocník na posilnenie imunity

Počuli ste už o rakytníku rešetliakovom? Zoznámte sa s touto zaujímavou rastlinkou, ktorej plody sú úplnou vitamínovou bombou. Tento ker pochádza z Ázie, pričom už v minulosti ho využívali v tradičnej medicíne. Pozrime sa teda lepšie na jeho priaznivé účinky na náš organizmus. Verte či nie, o rakytníku je lepšie vedieť a využívať jeho pozitíva.

O rakytníku

Ako sme už spomenuli, rakytník pochádza z Ázie. V priebehu rokov sa však rozšíril aj po celej Európe, pričom sa mu darí aj v našich podmienkach. Ide o ker, ktorého plodmi sú oranžové bobule bohaté na rôzne vitamíny, antioxidanty a mnoho ďalšieho. Aj preto ho mnohí nazývajú aj ako rastlina budúcnosti.

Nabitý zdraviu prospešnými látkami

Hovorí sa, že len jedna oranžová bobulka rakytníka obsahuje dennú dávku vitamínu C. V 100 g rakytníka nájdete až 400 % dennej dávky vitamínu C. Vysoký obsah vitamínu C však nie je všetko, čo vám táto rastlina vie ponúknuť. Toto unikátne ovocie toho skrýva oveľa viac.
Rakytník je nabitý kombináciou až 10 vitamínov, a to spolu s antioxidantmi, stopovými prvkami, olejmi a ďalšími prospešnými biologicky aktívnymi látkami. Z vitamínov sa okrem spomínaného vitamínu C nachádzajú aj vitamíny A, B, C, E a K. Okrem toho je zdrojom kyseliny listovej, mangánu, či napríklad aj železa. Z nenasýtených mastných kyselín obsahuje kyselinu linolovú či linolénovú.

Pozitívne účinky rakytníka

Najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C je rakytník výborným pomocníkom pri posilnení imunity. Vďaka podpore imunitného systému predídete rôznym virózam a pri väčšine ochorení vám zároveň pomôže rýchlejšie sa z toho dostať.
Nielen vďaka obsahu vitamínu B si nájde svoje využitie aj pri tráviacich ťažkostiach, pálení záhy či pri prekyslení organizmu. Vitamín K zase podporuje správnu funkciu pečene a zároveň je nevyhnutný pre zrážanie krvi. Okrem toho sa rakytník využíva aj na regeneráciu kože a má ešte mnoho ďalších pozitívnych účinkov.

TIP: Zaujali vás účinky jednotlivých vitamínov? V článku o zdravej školskej desiate sa dozviete viac o účinkoch niektorých vitamínov. Nájdete tam aj výborné rady na zdravé desiate do školy, ktoré si môžete urobiť aj ako desiatu do práce.

Rakytník má mnoho podôb

Nebudeme o ňom iba písať, najlepšie je ho aj tak vyskúšať. A nakoľko môžete rakytník nájsť v rôznych formách, máte na výber, čomu dáte prednosť. Okrem čerstvých plodov ho môžete nájsť aj v sušenej či mrazenej forme, ako zaváraninu, džem, ale aj sirup, čaj či olej.

Rakytníkový olej

Veľmi často využívaný rakytníkový olej má takisto množstvo pozitívnych účinkov. Okrem vyššie spomenutých prospešných látok obsahuje aj vzácnu omega-7 nenasýtenú mastnú kyselinu, ktorá sa v prírode vyskytuje zriedkavo. Okrem toho je olej bohatý aj na karotenoidy, minerálne soli či triesloviny. Vedeli ste, že sa využíva aj v kozmetickom priemysle? Je to vďaka jeho obsahu vitamínov a esenciálnych mastných kyselín.

Rakytníkový čaj

Čaj si môžete pripraviť nielen z jeho plodov, ale aj listov. Vďaka pitiu rakytníkového čaju si zvýšite príjem antioxidantov a zároveň nabudíte svoje telo. Okrem toho rakytník uvoľňuje aj stres a hovorí sa aj o jeho účinkoch na nespavosť. Oplatí sa vyskúšať.

Rakytníkový sirup

Ako prevenciu pred chorobami si môžete dávať rakytník vo forme sirupu. Stačí si ho iba zaradiť do jedálnička a ochutiť si ním čaj či iný nápoj. Uvidíte, že po pár dňoch či týždňoch sa budete cítiť lepšie.

Rakytníkový džem

Čo takto vyskúšať chutnú a zároveň zdravú pochúťku? Aj rakytníkový džem obsahuje ešte dosť zdraviu prospešných látok na to, aby vám nielen chutil, ale aj pomáhal.

TIP: Ako prevenciu pred prechladnutím či rôznymi virózami môžete užívať aj rakytník v alkohole. Na jeho výrobu vám stačia jeho plody a biely alkohol, pričom plody zalejete alkohol a necháte 6 týždňov lúhovať. Následne sa scedia a užíva sa čajová lyžička denne.

Tak ako? Vyskúšate aj vy úžasné účinky tejto zaujímavej rastlinky?

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň ďakujem za bleskové dodanie :-)“

Šipkovská