Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Raňajky, áno alebo nie?

Raňajky, áno alebo nie?

Jesť zdravo a vyvážene hneď na začiatku dňa je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Veľa z nás začne cvičiť, obmedzí vyprážané jedlá, začne kupovať organické potraviny,... No ak vynechávame raňajky sabotujeme všetky kroky, ktoré vedú k požadovanému cieľu - vyzerať, cítiť sa dobre a mať dostatok energie.

Prečo by niekto zámerne vynechával raňajky? Vedú k tomu štandardné výhovorky typu ,,mne ráno nechutí, chudnem tak si nedám, nestíham“. Zahoďte ich za hlavu a poďte si s nami prezrieť zopár rád a informácií, ktoré vám túto problematiku pomôžu lepšie pochopiť. Potrebujem zhodiť zopár kilogramov, no nedarí sa mi.

Ak sa snažíte schudnúť, tak vynechanie raňajok je hneď prvým zlým krokom. Výživné jedlo pomôže naštartovať váš metabolizmus. Keď začnete svoj deň poctivou dávkou bielkovín, celých zŕn a zdravých tukov, je menej pravdepodobné, že sa o ďalších 15 minút budete napchávať hriešnou dávkou prázdnych kalórií.

Nestíhate?

Tak plánujte vopred a vyhnete sa rýchlemu a nezdravému občerstveniu, ktoré na váš číha takmer na každom kroku. Plánovaním máme na mysli prípravu zdravých raňajok, ktoré môžu zahŕňať napríklad domáce granolové tyčinky alebo proteínové palacinky. Všetko závisí od vašich chutí. Okrem jedál, ktoré si vieme pripraviť vopred, by sme mali mať vždy po ruke nejaké ovocie, jogurt, celozrnné obilniny (napr. ovsené vločky), ktoré nás zasýtia ak sa vyskytne neočakávaná situácia a my naozaj nestíhame.

Ovsené vločky

Ovsené vločky sú ideálnym prvým jedlom dňa. Obsahujú dostatočné množstvo potrebnej vlákniny, omega-3 mastných kyselín, kyselinu listovú a draslík. Zasýtia, pomáhajú udržať normálnu hladinu cholesterolu a predchádzať tak rôznym kardiovaskulárnym problémom. Vždy sa ale snažte vyhnúť instantným vločkám, ktoré vás môžu lákať rôznymi príchuťami, sladkou chuťou a kúskami presladeného ovocia. Aj vy si dokážete pripraviť vločky, ktoré budú sladké, chrumkavé, farebné, nebudú obsahovať umelé farbivá, arómy, konzervanty a pritom budú výživné.

Začleňte do svojich raňajok ,,superfoods“

Semienka, jadierka, orechy, sušené plody a ovocie (goji, acai, acelora, aloe vera, jujube, golden berries, arónia...), zelený alebo čierny čaj. Sú bohatým zdrojom vzácnych omega-3 mastných kyselín a antioxidantov, ktoré nás pomáhajú chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Je to rýchle a jednoduché, stačí ich začleniť napríklad do kaše z ovsených vločiek alebo nízkotučného jogurtu. K ďalším patrí napríklad brokolica, cesnak a tmavá listová zelenina. Nie sú to typické zložky raňajok no ak nemáte radi sladké hneď zrána, tak vyskúšajte omeletu do ktorej môžete začleniť napríklad tieto suroviny.

Prijímajte dostatok vlákniny!

Jedná sa o sacharid, ktorý naše telo nevie stráviť. No prečo potom jesť niečo, čo nie sme schopní stráviť? Vláknina nám pomôže predĺžiť pocit sýtosti, takže nemusíme hneď rozmýšľať nad desiatou. Navyše je potrebná na správne a zdravé fungovanie nášho tráviaceho systému. Vlákninu získate z kvalitných cereálnych kaší, ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a podobne.

Nezabúdajte na bielkoviny

Sú základným stavebným kameňom nie len svalovej hmoty. Nachádzajú sa takmer v každej časti nášho tela, vrátane kože, vlasov, kostí, orgánov, krvi, hormónov. Doprajte si nízkotučné syry, jogurty, kuraciu/morčaciu šunku s vyšším podielom mäsa, vajcia a podobne. Bielkoviny a predovšetkým tie nízkotučné pomáhajú zvýšiť hladinu dopamínu, ktorý nám pomáha vykonávať každodenné činnosti s radosťou a bez problémov.

Majte na pamäti, že raňajky sú našim najdôležitejším jedlom z celého dňa. Poskytnú nám potrebnú energiu a živiny, vďaka ktorým sa vieme sústrediť či už na prácu, alebo iné úkony, ktoré nás dennodenne čakajú.

V našom internetovom obchode nájdete množstvo inšpirácie v podobe cereálií, celozrnných výrobkov, zdravých náhrad cukru, strukovín, obilnín, čajov, rastlinných nápojov a jednoducho všetkého, čo vám poslúži na prípravu ľahkých, zdravých a vyvážených raňajok.

Zdravé a rýchlo urobené raňajky nájdete tu
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednavka mi bola dnes dorucena, maximalne rychlo a bezproblemovo, vyjadrujem spokojnost, dakujem. “

Pallajova