Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Reďkovka v stravovaní

Reďkovka v stravovaní

Reďkovka je skvelou koreňovou zeleninou, ktorú obľubujú všetci, od najmenších až po najväčších. V kuchyni ju využívame v rôznych druhoch šalátov, na prípravu studených mís alebo ako zdravý záhryzok. Má zaujímavú korenistú chuť, je šťavnatá a na chlebíku s maslom je dokonalá. Určite si ani vy neviete odoprieť takéto chutné raňajky, keď má reďkovka svoju sezónu. Jej výhodou je to, že v záhrade ju môžeme pestovať viackrát za vegetačné obdobie, pretože dokáže rýchlo vyrásť. Mali by sme si však dávať pozor na to, aby nám nepopraskala a vyberať ju zo zeme vo vhodnom čase. Reďkovka je vďaka svojej zaujímavej chuti skvelým bojovníkom proti plesniam a rôznym druhom baktérií. Pozrime sa spolu na jej účinky a zloženie, ktorým na nás pozitívne pôsobí.

Reďkovka

Meno reďkovky je odvodené do latinského slova „radix“, čo znamená koreň. Reďkovka je miniatúrna koreňová buľva, ktorá v sebe ukrýva najkvalitnejšie účinné látky, ktoré pre svoj organizmus potrebujeme. Reďkovka dokáže rásť vo všetkých oblastiach mierneho pásma na svete, avšak nie v tých, kde je pre ňu prihorúco. Môžeme si vyberať z druhov bielych alebo červených. V našej krajine sa pestujú skoré jarné alebo neskoré letné kultivary a mimo vegetačného obdobia si môžeme kúpiť v obchodoch reďkovku vypestovanú v skleníkoch alebo plody z dovozu.

Čo obsahuje?

Keďže sa reďkovka vytvára v zemi, získava z nej cenné vitamíny a minerály. Na ochranu pred rôznym hmyzom a baktériami si vytvára prírodnú zbraň, ktorou je horčicový olej. Antimykotické a antibakteriálne účinky tohto oleja pociťujeme už počas prvého zahryznutia, pretože práve vďaka nemu má reďkovka svoju špecifickú chuť. Reďkovka v sebe ukrýva obrovské množstvo vlákniny, ktorá nám pomáha s trávením. Okrem toho v nej nájdeme kyselinu listovú, ktorá je potrebná pre krvotvorbu, ďalej vitamín C, ktorý mimoriadne posilňuje našu imunitu. Rovnako v nej nájdeme veľké množstvo selénu, ktorý je nevyhnutný pre ochranu našich buniek pred nebezpečnými voľnými radikálmi, čo blahodarne vplýva na našu imunitu.

Reďkovka a jej účinky

Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu nám reďkovka ponúka množstvo skvelých účinkov:

  • Ničí žalúdočné plesne a baktérie
  • Dezinfikuje naše sliznice
  • Pomáha pri tráviacich ťažkostiach
  • Preventívne pôsobí na tvorbu žlčových, obličkových a močových kameňov
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Posilňuje nervy
  • Posilňuje mozog
  • Uvoľňuje hlieny
  • Podporuje rast buniek

Reďkovka je vďaka svojmu zloženiu pre nás dokonalou potravinou. V prípade, že ju neobľubujete, no jej účinky by ste si aj tak chceli dopriať, ponúkame vám vďaka našej stránke niekoľko alternatív, ktoré vám pomôžu pokryť dennú dávku vitamínov a stopových prvkov obsiahnutých v reďkovke. Môžete zvoliť napríklad selén alebo vitamín C v koncentrovanej forme, ďalej vám ponúkame kyselinu listovú v koncentrovanej forme, rôzne druhy olejov a iných produktov s antibakteriálnymi a antimykotickými účinkami na náš organizmus. Stačí si vybrať.

Reďkovka je skvelou súčasťou nášho jedálnička. Môžeme z nej vytvárať hravé pokrmy pre najmenších a rovnako ňou môžeme nahradiť naše večerné prejedanie sa nezdravými dobrotami. Reďkovka nám pomáha udržať organizmus vo skvelej forme, či už ide o našu imunitu alebo boj s rôznymi baktériami a plesňami. Naučte seba a svoju rodinu reďkovku milovať a bude to mať pozitívny dopad na kvalitu vášho života.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Vážená spoločnosť Biocare! Ďakujem pekne za veľmi rýchle vybavenie mojej objednávky /Dračia krv/. Po včerajšom oznámení telefónom a mailom mi dnes doobeda poštárka doručila balíček. Ďakujem aj za priložený malý darček, som veľmi spokojný.“

PhDr. Štefan Slisz