Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ružičkový kel

Ružičkový kel

V jedálničkoch mnohých ľudí obľúbený u iných možno menej. Najviac sa ho však asi boja deti. Je to spôsobené najmä horkastou chuťou, ktorou sa ružičkový kel vyznačuje. Táto zelenina je typicky zimnou zeleninou a podáva sa najmä ako príloha k mäsu, ako ozdoba studených mís alebo súčasť chutných polievok. Drobné guľôčky dokážu skvelo oživiť každý šalát. Pri konzumácii je vždy lepšie uprednostniť čerstvú zeleninu, na rozdiel od mrazeného kelu, pretože vitamín B1, ktorý je v ňom obsiahnutý, dokáže chlad zničiť. Aby sme kupovali len ten najlepší ružičkový kel, naučme sa, že tie najzelenšie ružičky sú najčerstvejšie a obsahujú najviac zdraviu prospešných látok. Pozrime sa spolu na látky, ktoré vďaka konzumácii ružičkového kelu svojmu telu doprajeme a tiež na účinky, ktorými na náš organizmus pôsobí. Čítajte ďalej.

Čo to je?

Ako iste vieme, existuje viacero druhov kelu. Klasický hlávkový a spomínaný ružičkový kel. Ružičkový kel rastie v podobe drobných guličiek, ktoré sú zložené z drobných lístkov. Rastlina rastie na špeciálne hrubých a vysokých stonkách. Korenistá a horkastá chuť, ktorá je pre tento druh zeleniny špecifická je spôsobená nižším obsahom vody, než je typické pre iné druhy zeleniny. Rastlina je odolná voči mrazu, čo umožňuje jeho čerstvú konzumáciu aj počas chladnejších mesiacov.

Čo obsahuje?

Ako som už spomínala v úvode, rastlina obsahuje veľa vitamínu B1. Rovnako v keli nájdeme vysoký obsah kyseliny listovej, čo je prospešné pre ľudí, ktorí trpia chronickou únavou alebo poruchami koncentrácie. Ďalej nájdeme v tejto zelenine mangán, ktorý spolu s tiamínom a niektorými druhmi bielkovín vytvárajú životne dôležité enzýmy. Mali by sme si však uvedomiť, že vyhľadávanie potravín bohatých na tiamín by malo byť pre nás dôležité, pretože sa táto látka v našom organizme neukladá, a preto ju treba do tela pravidelne dopĺňať. Okrem spomínaných látok nájdeme v ružičkovom keli draslík, vlákninu a taktiež vysoký obsah vitamínu C, ktorý je najdôležitejším posilňovačom našej imunity.

Účinky

Medzi najzaujímavejšie účinky tejto zeleniny zaraďujeme:

  • Bojuje s únavou
  • Dodáva človeku elán
  • Podporuje duševnú sviežosť
  • Zlepšuje koncentráciu
  • Podporuje okysličovanie buniek
  • Spevňuje väzivové tkanivá
  • Posilňuje vlasy, pokožku a nechty
  • Podporuje chudnutie
  • Zlepšuje trávenie
  • Odstraňuje zápchu
  • Posilňuje imunitu

V prípade, že neviete ako ružičkový kel spracovať, na začiatku je dôležité škvrnité a nahnité lístky odrezať. Ružičky poumývame a opláchneme. Kel nevaríme príliš dlho, aby sme zachovali jeho skvelé zloženie. Po uvarení by mal ostať chrumkavý.

Ak vám ružičkový kel nechutí, naša stránka vám ponúka náhradu jeho zloženia vo výživových doplnkoch. Môžete si vybrať koncentrovanú dávku vitamínov z rôznych druhov ovocia a zeleniny, B-komplex v tabletách, alebo jednotlivé vitamíny zo skupiny B-komplexu v koncentrovanej forme. V ponuke máme množstvo výrobkov.

Ružičkový kel je zaujímavou zeleninou, ktorú by sme mali dopriať svojmu telu pravidelne. Obsahuje kombináciu skvelých látok, ktoré nám dokážu pomôcť v rôznych oblastiach. Naučte sa vychutnať si jeho zaujímavú chuť a pripravte si rôzne druhy pokrmov, ktorými posilníte nie len svoj organizmus, ale rovnako imunitu celej rodiny.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za objednávku, prišla rýchlo a v poriadku. Ešte raz ďakujem. “

Šimová