Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Senná nádcha

Senná nádcha

Senná nádcha je problémom, ktorý sa spolu s otepľovaním k nám blíži závratnou rýchlosťou. Určite poznáte množstvo ľudí, ktorí s ňou bojujú každý rok. Týmto problémom trpí každý človek, ktorý má zvýšenú citlivosť organizmu na peľ z tráv, kríkov, stromov a podobne. Najdôležitejšie je pri tomto probléme sa strániť zdrojov peľu, ktoré sú v našom okolí. Dokonca sa zistilo, že dokážeme tento problém odstrániť aj stravou, najmä vegánskou stravou. Istý výskum dokázal, že u ľudí, ktorí mali sennú nádchu a prešli na vegánsku stravu, sa tieto ťažkosti stratili. To je skvelé zistenie. Pozrime sa spoločne na druhy potravín, ktoré sú v tomto prípade vhodné na konzumáciu a zistime, aké sú symptómy sennej nádchy, aby sme ju mohli včas odhaliť a odstrániť.

Senná nádcha

Tento problém je charakterizovaný ako alergická reakcia na peľ. Presnejšie na bielkovinové zložky, ktoré sa v rastlinných peľoch nachádzajú. Nájdeme ich v peli tráv, kríkov, stromov. Niektorí ľudia ju nazývajú aj sennou horúčkou. Príčinou vzniku tejto reakcie organizmu je precitlivenosť napríklad na prach zo semien, kvetov, tráv alebo kvitnúcich stromov. Okrem toho môžu alergickú reakciu vyvolať aj plesne, roztoče, prach, dym. Tieto vplyvy však na nás útočia celoročne. Ak si myslíte, že senná nádcha vás potrápi v prípade, že máte imunitu slabú, nie je to pravda. Je to presne naopak. Senná nádcha je spôsobená zvýšenou reaktivitou imunitného systému.

Prejavy

Medzi najčastejšie prejavy sennej nádchy patria:

  • Slzenie očí
  • Svrbenie a sčervenanie očí
  • Kýchanie
  • Výtok z nosa (vodnatý)
  • Astmatické prejavy
  • Mierne zvýšená teplota
  • Pupenec

Ako si pomôcť?

Aby sme zmiernili prejavy sennej nádchy, mali by sme sa zo svojho okolia snažiť odstrániť čo najviac alergénov. Niekedy nemusí byť senná nádcha spôsobená práve peľom, a preto je dôležité dôkladné vyšetrenie u odborníka, aby sme zistili jej pravého pôvodcu. A ak pôvodcu poznáme, musíme sa mu vyhýbať. Otázka stravy je tiež zaujímavá. Ako som spomínala v úvode, výskumy dokázali, že vegánska strava dokáže odstrániť prejavy sennej nádchy. Vegánska strava znamená, že človek konzumuje všetko okrem mäsa, rýb, hydiny, vajec a mlieka. Ideálnymi potravinami v boji so sennou nádchou sú najmä protizápalové a protialergické potraviny ako je hlávkový šalát, mrkva, redkvička, cibuľa, kapusta, zeler, karfiol, uhorky, brokolica a fazuľa. V prípade ovocia by sme sa mali vyhýbať citrusovým plodom a mali by sme s mierou konzumovať jablká. Na druhej strane by sme si však mali dopriať dostatok bobuľového ovocia, sliviek a broskýň.

Ak máte problém s nakupovaním a konzumovaním čerstvého ovocia a zeleniny, ponúkame vám na našej stránke, rôzne koncentrované vitamíny a minerály vo forme tabliet, ktoré pokryjú potrebné denné dávky. Okrem toho vám ponúkame rôzne druhy ovocných štiav, sušené brusnice, sušené slivky bez kôstky, jujube, kustovnicu v čokoláde a mnohé iné aj exotické druhy ovocia.

Senná nádcha vie pekne potrápiť. Svojpomocne si ju nedokážeme úplne odstrániť, a preto je na mieste vhodná strava kombinovaná s odbornou pomocou a vyhýbaním sa alergénom. Ak patríte do skupiny ľudí, ktorých tento problém netrápi, môžete sa tešiť, ak však patríte práve k tým, ktorí s týmto problémom bojujú každý rok, pouvažujte nad svojim jedálničkom a vylepšite, čo sa dá, aby ste mohli aj počas najkritickejších období prežívať každý deň naplno.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za super rýchle doručenie mojej objednávky, aj za priložený darček. Vždy som s vaším obchodom veľmi spokojná.“

Katarína Meskova