Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Srdečná vďaka s vašimi službami som veľmi spokojná, nech sa vám darí! s pozdravom“
Vojtylová
Púpava je väčšinou z nás považovaná iba za otravnú burinu, ktorá stále na jar napáda naše trávniky a záhrady. Sú jej plné lúky, futbalové či golfové ihriská. Púpava je invazívna a všadeprítomná. Našťastie je táto rastlina viac než len burina. Už od staroveku sa používala pre jej zdraviu prospešné vlastnosti.
Jej korene a listy sa sušia a používajú na výrobu púpavového čaju, ktorý obsahuje vitamíny A (obsahuje viac beta-karoténu ako mrkva), C, D, významné množstvo zinku, vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka a vlákniny.
Obe časti pomáhajú regulovať činnosť tráviaceho ústrojenstva - koreň je najvhodnejší pre problémy s pečeňou, zatiaľ čo list je vhodný pri ťažkostiach s obličkami.
Sú však rovnako bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pred účinkami voľných radikálov spôsobujúcich predčasné starnutie a poškodenie buniek.
Púpava obsahuje aj proteíny a dokonca vo väčšom množstve, než by ste našli v špenáte!
Odporúčaná denná dávka je 2-8 g sušeného koreňa 3x denne. Koreň zalejte vriacou vodou a nechajte povariť v zakrytej nádobe po dobu aspoň 10 minút.
Vyskúšajte si koreň púpavy nasucho opražiť, pomlieť a pripraviť si tak chutný, kávovinový nápoj. Jeho chuť vás určite prekvapí.
Vždy dajte prednosť púpave, ktorá bola pestovaná bez použitia pesticídov, hnojív a iných chemických látok. Tá, ktorá rastie vo vašom trávniku nie je zvyčajne tou najlepšou voľbou. Ak už čerstvú tak jedine z čistej, horskej lúky, kde sa nezdržujú zvieratá. Sušený koreň a lístky si môžete dokonca aj zakúpiť.
Ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a žlčníkom by sa mali pred užitím poradiť so svojim lekárom.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Srdečná vďaka s vašimi službami som veľmi spokojná, nech sa vám darí! s pozdravom“
Vojtylová