Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaPúpava je väčšinou z nás považovaná iba za otravnú burinu, ktorá stále na jar napáda naše trávniky a záhrady. Sú jej plné lúky, futbalové či golfové ihriská. Púpava je invazívna a všadeprítomná. Našťastie je táto rastlina viac než len burina. Už od staroveku sa používala pre jej zdraviu prospešné vlastnosti.
Jej korene a listy sa sušia a používajú na výrobu púpavového čaju, ktorý obsahuje vitamíny A (obsahuje viac beta-karoténu ako mrkva), C, D, významné množstvo zinku, vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka a vlákniny.
Obe časti pomáhajú regulovať činnosť tráviaceho ústrojenstva - koreň je najvhodnejší pre problémy s pečeňou, zatiaľ čo list je vhodný pri ťažkostiach s obličkami.
Sú však rovnako bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pred účinkami voľných radikálov spôsobujúcich predčasné starnutie a poškodenie buniek.
Púpava obsahuje aj proteíny a dokonca vo väčšom množstve, než by ste našli v špenáte!
Odporúčaná denná dávka je 2-8 g sušeného koreňa 3x denne. Koreň zalejte vriacou vodou a nechajte povariť v zakrytej nádobe po dobu aspoň 10 minút.
Vyskúšajte si koreň púpavy nasucho opražiť, pomlieť a pripraviť si tak chutný, kávovinový nápoj. Jeho chuť vás určite prekvapí.
Vždy dajte prednosť púpave, ktorá bola pestovaná bez použitia pesticídov, hnojív a iných chemických látok. Tá, ktorá rastie vo vašom trávniku nie je zvyčajne tou najlepšou voľbou. Ak už čerstvú tak jedine z čistej, horskej lúky, kde sa nezdržujú zvieratá. Sušený koreň a lístky si môžete dokonca aj zakúpiť.
Ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a žlčníkom by sa mali pred užitím poradiť so svojim lekárom.
„Dobry den.. Dakujem za rychle vybavenie objednavky. Som velmi spokojna.“