Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Šípky

Šípky

Hľadáte niečo z prírody, čo vám aj v týchto chladných dňoch dodá vitamín C, posilní imunitu a celkovo osvieži a dodá vitalitu organizmu? Šípky sú presne tým pravým. V sušenej podobe ich môžeme uskladňovať dostatočne dlho na to, aby sme aj v januári mohli čerpať z ich sily a počas chladných večerov si mohli vychutnávať skvelý šípkový čaj, ktorý nás zohreje a dodá potrebné vitamíny a iné prospešné látky. Veľmi zaujímavými sú pre dospelých ľudí účinky šípok, ktoré súvisia so zvyšovaním potencie. Šípky podporujú produkciu žliaz v regulačných obvodoch hormónov a to znamená, že stimulujú libido a potenciu. Okrem toho sú však pre nás v tomto období šípky skvelým pomocníkom v boji proti prechladnutiu. V kombinácii napríklad s lipou je takýto čaj skvelým pomocníkom najmä v prechodných obdobiach, počas ktorých na nás virózy útočia z každej strany. Pozrime sa spolu na účinky a zloženie šípok.

Šípky

Šípová ruža je rastlinou, respektíve krom, na ktorom drobné červené šípky nachádzame. Šípová ruža pochádza z Prednej Ázie. Už starí Gréci dávno vedeli o tom, že šípky majú skvelé účinky a dávali im názov „plody bohov“. Tieto kry nájdeme najmä na okrajoch lesov, pri živých plotoch alebo na okrajoch záhrad. Šípky patria do čeľade ružovitých. Malé plody dozrievajú v jeseni, kedy ich spoznávame vďaka krásnemu žiarivočervenému sfarbeniu.

Čo obsahujú?

Vitamín C je pre šípky špecifický. Už len rakytník rešetliakový obsahuje také veľké množstvo vitamínu C ako šípky. Preto sú drobné červené plody pre nás malým zázrakom. Významná je však najmä kombinácia vitamínu C s inými látkami, ktoré sa v šípkach nachádzajú. Napríklad bioaktívna kombinácia s lykopénom. Túto látku nájdeme napríklad aj v rajčiakoch, ale z týchto plodín sa ťažko získava a uvoľňuje. Lykopény sú rozpustné v tukoch, a preto ho dokáže organizmus dobre využiť. Týmto spôsobom vzniká vitamín A, ktorý chráni bunky pred nebezpečným vplyvom voľných radikálov a rovnako chráni aj naše sliznice pred vírusmi a baktériami. Okrem vitamínu C a lykopénu nájdeme v šípkach aj vitamín E alebo vitamíny zo skupiny B-komplexu.

Pomoc

Účinkov šípok je vďaka ich skvelému zloženiu mnoho. Tu je niekoľko z nich:

  • Bojujú proti infekciám
  • Pozitívne ovplyvňujú cievy
  • Bojujú s prechladnutím
  • Pomáhajú našim žilám
  • Pozitívne ovplyvňujú naše ďasná
  • Zlepšujú okysličovanie buniek
  • Ovplyvňujú naše nervy
  • Podporujú koncentráciu
  • Stimulujú libido
  • Vitalizujú organizmus
  • Podporujú imunitu

Ako ich spracovať?

Aby sme správne spracovali šípky, stojí to veľa námahy, ale výsledok bude perfektný. Drobné plody je dôležité umyť v studenej vode. Odstránime zvyšky kvetov a stonky. Plody narežeme a odstránime z nich zrniečka. Očistené plody varíme približne 15 minút. Potom zmes prepasírujeme. Takúto hotovú zmes môžeme potom ďalej použiť na výrobu lekvárov, štiav a podobne. A zo zvyšných zrniečok si môžeme pripravovať skvelý a chutný čaj.

V prípade, že nemáte k dispozícii šípky, naša stránka vám ponúka viacero možností. Môžete si zakúpiť napríklad koncentrovaný vitamín C so šípkami v podobe tabliet, ďalej vám ponúkame šípkový olej BIO alebo mleté a sušené šípky BIO. Taktiež si môžete vybrať na príjemné strávenie chladných večerov lahodný šípkový čaj. Voľba je len na vás.

Šípky sú pre nás skvelým darom z prírody. Stačí sa v jeseni vybrať na prechádzku do lesa a tieto plody si nazbierať a starostlivo ich spracovať. Budete tak mať zdravie z prírody na dosah po celý rok. Ochutnajte napríklad šípkový čaj a zažite jeho skvelé účinky na vlastnej koži.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za zasielku, prisla v poriadku a ako vzdy rychlo. Dakujem aj za darcek, milo potesil.“

Alexander Soska