Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaPoznáte to-každé ročné obdobie sa nám spája s rôznymi chuťami a vôňami. Inak tomu nie je ani v prípade milovanej jesene. Toto pestrofarebné (avšak čoraz sychravejšie) ročné obdobie si možno len ťažko predstaviť bez horúceho zázvorového čaju, vône klinčekov, tekvice Hokkaido, receptov z jabĺčok a sliviek, a samozrejme k jeseni bezpochyby patrí i obľúbené korenie škorica. Toto všeobecne známe korenie získavané z vnútornej kôry stromov rodu Cinnamomum je s obľubou využívané ako aromatická prísada a dochucovadlo. Rozpamätajte sa na vôňu a chuť škorice...no nepripomína aj Vám jeseň? Nie len v jeseni, ale počas celého roka je škorica užitočná v kuchyni, ale i s účinkami na naše zdravie. Bližšie predstavenie tohto korenia jednoznačne musí byť súčasťou nášho blogu, a preto sme jej venovali nasledujúce riadky tohto článku.
Škorica svoju pozornosť ľudí získala už počas staroveku, kedy bola dovážaná do Egypta dve tisícky rokov pred naším letopočtom. Škorica bola považovaná za tak vzácnu komoditu, že stredomorský obchodníci s korením usilovne desiatky rokov utajovali jej zdroj, a preto pôvod pravej škorice (cejlónskej škorice) bol stáročia mylne pripisovaný predovšetkým Číne. Skutočnou domovinou tejto koreniny sú oblasti Indie a Srí Lanky. Vysoko cenená škorica bola v dávnych dobách považovaná za významný dar pre panovníkov. Za rozšírenie škorice do Európy sa zaslúžili v období stredoveku arabskí obchodníci, pričom sa stala veľmi rýchlo žiadanou koreninou, a to najmä vďaka jej schopnosti konzervácie mäsa počas zimy.
Súčasný svet pozná predovšetkým cejlónsku škoricu (označovanú aj ako „pravá škorica“) a škoricu cassia („čínska škorica“). Cejlónska škorica je považovaná za tú najkvalitnejšiu, jej chuť je jemnejšia a je produkovaná predovšetkým stále v rodisku škorice-na Srí Lanke. Druhý spomínaný druh škorice možno považovať za komerčnejší, cenovo dostupnejší druh škorice so silnejšou korenistejšou chuťou. Škorica cassia je primárne produkovaná najmä v Indonézii. Zaujímavosťou je, že od roku 1970 až doposiaľ sa celosvetová výroba škorice znásobila až desaťkrát. Súčasne najväčším producentom škorice je Indonézia, ktorá ročne vyprodukuje v priemere viac než 87 ton tejto koreniny.
Je nezameniteľná vďaka jej typickej korenisto sladkastej chuti a charakteristickej vôni. Čo všetko v sebe ukrýva škorica? Sto gramov mletej škorice obsahuje približne 247 kalórií. Tvorí ju jedna desatina vody, osem desatín sacharidov a v malom zastúpení i bielkoviny a tuky. Významnou zložkou škorice je až 53% vlákniny, pričom sa môže pýšiť i bohatým obsahom vápnika, železa a vitamínu K. Pri konzumácii škorice v primeranom množstve možno hovoriť o celom rade jej priaznivých účinkov na naše zdravie. Za zmienku jednoznačne stojí jej schopnosť stabilizovať optimálnu hladinu cukru v krvi. Nemožno nespomenúť ani jej antioxidačné, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Obsahuje množstvo antioxidantov, ako napríklad fenoly, pričom je považovaná za jeden z najlepších antioxidantov. Škorica dokáže regulovať krvný tlak a prispievať k zlepšeniu krvného obehu. Jej konzumácia je výhodná pri prevencii vzniku autoimunitných ochorení. Nie len, že zvyšuje chuť do jedla, ale napomáha pri tráviacich ťažkostiach. Napomáha odstraňovať toxíny z krvi. Svojej obľube sa môže tešiť i vďaka priaznivým účinkom na akné.
S dennou dávkou mletej škorice to však netreba preháňať. Cassia škorica je odporúčaná v množstve jednej čajovej lyžičky, zatiaľ čo cejlónskej škorice možno skonzumovať ešte o jednu čajovú lyžičku viac. Najčastejšie je konzumovaná a využívaná v kuchyni vo svojej mletej forme, avšak vie si k nám nájsť cestu i v menej tradičnom prevedení. Vyskúšali ste už niekedy účinky éterických olejov? Prírodný škoricový éterický olej priaznivo vplýva na našu nervovú sústavu, odstraňuje celkové napätie a nepríjemný stres. Podporuje motorické funkcie mozgu, celkovú pozornosť a našu schopnosť sústrediť sa.