Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Škorica je bohatým zdrojom antioxidantov

Škorica je bohatým zdrojom antioxidantov

Poznáte to-každé ročné obdobie sa nám spája s rôznymi chuťami a vôňami. Inak tomu nie je ani v prípade milovanej jesene. Toto pestrofarebné (avšak čoraz sychravejšie) ročné obdobie si možno len ťažko predstaviť bez horúceho zázvorového čaju, vône klinčekov, tekvice Hokkaido, receptov z jabĺčok a sliviek, a samozrejme k jeseni bezpochyby patrí i obľúbené korenie škorica. Toto všeobecne známe korenie získavané z vnútornej kôry stromov rodu Cinnamomum je s obľubou využívané ako aromatická prísada a dochucovadlo. Rozpamätajte sa na vôňu a chuť škorice...no nepripomína aj Vám jeseň? Nie len v jeseni, ale počas celého roka je škorica užitočná v kuchyni, ale i s účinkami na naše zdravie. Bližšie predstavenie tohto korenia jednoznačne musí byť súčasťou nášho blogu, a preto sme jej venovali nasledujúce riadky tohto článku.

Bola vzácnosťou už v staroveku

Škorica svoju pozornosť ľudí získala už počas staroveku, kedy bola dovážaná do Egypta dve tisícky rokov pred naším letopočtom. Škorica bola považovaná za tak vzácnu komoditu, že stredomorský obchodníci s korením usilovne desiatky rokov utajovali jej zdroj, a preto pôvod pravej škorice (cejlónskej škorice) bol stáročia mylne pripisovaný predovšetkým Číne. Skutočnou domovinou tejto koreniny sú oblasti Indie a Srí Lanky. Vysoko cenená škorica bola v dávnych dobách považovaná za významný dar pre panovníkov. Za rozšírenie škorice do Európy sa zaslúžili v období stredoveku arabskí obchodníci, pričom sa stala veľmi rýchlo žiadanou koreninou, a to najmä vďaka jej schopnosti konzervácie mäsa počas zimy.

Najkvalitnejším druhom je cejlónska škorica

Súčasný svet pozná predovšetkým cejlónsku škoricu (označovanú aj ako „pravá škorica“) a škoricu cassia („čínska škorica“). Cejlónska škorica je považovaná za tú najkvalitnejšiu, jej chuť je jemnejšia a je produkovaná predovšetkým stále v rodisku škorice-na Srí Lanke. Druhý spomínaný druh škorice možno považovať za komerčnejší, cenovo dostupnejší druh škorice so silnejšou korenistejšou chuťou. Škorica cassia je primárne produkovaná najmä v Indonézii. Zaujímavosťou je, že od roku 1970 až doposiaľ sa celosvetová výroba škorice znásobila až desaťkrát. Súčasne najväčším producentom škorice je Indonézia, ktorá ročne vyprodukuje v priemere viac než 87 ton tejto koreniny.

Silnejší antioxidant ako cesnak

Je nezameniteľná vďaka jej typickej korenisto sladkastej chuti a charakteristickej vôni. Čo všetko v sebe ukrýva škorica? Sto gramov mletej škorice obsahuje približne 247 kalórií. Tvorí ju jedna desatina vody, osem desatín sacharidov a v malom zastúpení i bielkoviny a tuky. Významnou zložkou škorice je až 53% vlákniny, pričom sa môže pýšiť i bohatým obsahom vápnika, železa a vitamínu K. Pri konzumácii škorice v primeranom množstve možno hovoriť o celom rade jej priaznivých účinkov na naše zdravie. Za zmienku jednoznačne stojí jej schopnosť stabilizovať optimálnu hladinu cukru v krvi. Nemožno nespomenúť ani jej antioxidačné, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Obsahuje množstvo antioxidantov, ako napríklad fenoly, pričom je považovaná za jeden z najlepších antioxidantov. Škorica dokáže regulovať krvný tlak a prispievať k zlepšeniu krvného obehu. Jej konzumácia je výhodná pri prevencii vzniku autoimunitných ochorení. Nie len, že zvyšuje chuť do jedla, ale napomáha pri tráviacich ťažkostiach. Napomáha odstraňovať toxíny z krvi. Svojej obľube sa môže tešiť i vďaka priaznivým účinkom na akné.

Dajte šancu éterickým olejom

S dennou dávkou mletej škorice to však netreba preháňať. Cassia škorica je odporúčaná v množstve jednej čajovej lyžičky, zatiaľ čo cejlónskej škorice možno skonzumovať ešte o jednu čajovú lyžičku viac. Najčastejšie je konzumovaná a využívaná v kuchyni vo svojej mletej forme, avšak vie si k nám nájsť cestu i v menej tradičnom prevedení. Vyskúšali ste už niekedy účinky éterických olejov? Prírodný škoricový éterický olej priaznivo vplýva na našu nervovú sústavu, odstraňuje celkové napätie a nepríjemný stres. Podporuje motorické funkcie mozgu, celkovú pozornosť a našu schopnosť sústrediť sa.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za veľlmi ochotný prístup aj za rýchlosť vybavenie.“

Jana Kohutova