Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Skorocel väčší

Skorocel väčší

Skorocel sa ako prostriedok na zbavovanie sa rôznych neduhov používal už v starovekom Grécku. Jeho latinský názov „Plantago“ odkazuje na podobnosť listov skorocelu s ľudským odtlačkom nohy, teda so stopou. Anglosasi ho tiež nazývali pocestným chlebom. Poznáme viacero druhov tejto rastliny. Okrem skorocelu väčšieho (Plantago major), je veľmi známy aj skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata) alebo skorocel prostredný (Plantago media). Skorocel má využitie v mnohých oblastiach. Poďme spolu preskúmať jeho skvelé účinky na náš organizmus.

Opis rastliny

Skorocel patrí do čeľade Plantaginaceae, čo znamená skorocelovité. Táto rastlina dorastá do výšky 10 až 60 centimetrov. Všetky tri druhy skorocelu, ktoré som v úvode spomínala, majú listy zoskupené v prízemnej ružici okolo stonky, s pozdĺžnou žilnatinou, ktorá sa zbieha na špičke listu. Dĺžka a veľkosť listov a kvetné vrcholce sa u jednotlivých druhov líšia. Z rastliny sa používa všetko. Listy, kvety, a rovnako aj koreň.

Vlastnosti rastliny

Skorocel je rastlina, ktorá obsahuje veľa slizovitých látok, ktoré majú ochranný a zmäkčujúci účinok. Okrem toho sa v rastline nachádzajú triesloviny, presnejšie taníny, ktoré pôsobia sťahujúco a hemostaticky, čo znamená, že sú schopné zastavovať krvácanie. Ďalšími zaujímavými látkami sú v skoroceli chromogénne glykozidy, a to aukubín a katalpol. Tieto látky pôsobia protizápalovo a dezinfekčne.

Pomoc pre dýchaciu sústavu

Skorocel je schopný znižovať tvorbu hlienu a uľahčovať jeho odstránenie z organizmu. Okrem toho znižuje zápal sliznicovej membrány priedušiek a zmierňuje kašeľ. Tiež pomáha aj ústam a hrdlu. Používa sa na kloktanie alebo na výplachy ústnej dutiny. Účinné látky obsiahnuté v rastline sú schopné znižovať zápal, zmierňovať podráždenie postihnutej oblasti, odstraňujú podráždenie hrdla a zmierňujú kašeľ.

Pomoc pre trávenie

Okrem spomínaných účinkov je skorocel účinný aj v odstraňovaní ťažkostí s trávením. Dokáže pomôcť napríklad pri hnačkách, zápale hrubého čreva alebo pri plynatosti. Rovnako je skvelým prostriedkom proti hemoroidom. Sedacie kúpele so skorocelovým odvarom účinne zmierňujú zápal hemoroidov.

Rany

Skorocel je účinným bojovníkom proti ranám. Pomáha pri krvácajúcich alebo hnisajúcich ranách, či popáleninách. Môžeme ho využiť vo forme obkladov zo skorocelového odvaru alebo priamo prikladáme listy, ktoré sme predtým sparili vriacou vodou.

Bodnutie hmyzom a poštípanie

Pri uštipnutí hmyzom, pavúkmi, včelami alebo osami je dobré si silno potierať zasiahnuté miesto listami skorocelu, a následne použiť obklad. Tiež je dobré si pripraviť zábal, ktorý sa robí z roztlačených skorocelových listov.

Príprava a použitie

A tu je návod, ako si správne pripraviť skorocel na vonkajšie alebo vnútorné použitie. V prípade vnútorného použitia si vyrábame odvar. Na jeho prípravu potrebujeme 20 - 30 gramov listov alebo koreňa na jeden liter vody. Varíme tri až päť minút. Takýto odvar pijeme v množstve tri až šesť pohárov denne. Môžeme si ho tiež osladiť medom. V prípade vonkajšieho použitia si môžeme vyrobiť odvar, ale silnejší. Na prípravu potrebujeme 50 - 100 gramov listov alebo koreňa na jeden liter vody. Takýto odvar používame na kloktanie, vyplachovanie očí, ako obklady alebo sedacie kúpele. Ďalšou možnosťou využitia sú listové obklady. Opláchneme listy, sparíme ich horúcou vodou. Toto robíme jednu minútu kvôli sterilizácii. Takto pripravené listy prikladáme na rany a vredy pomocou sterilnej pinzety. Upevníme ich obväzom a meníme dva až tri razy denne. A napokon si môžeme robiť zábaly aj z povarených a roztlačených listov.

Naša stránka vám tiež ponúka mnohé výrobky zo skorocelu. Môžete si vybrať napríklad klasický Bio čaj zo skorocelu alebo sypaný čaj. Tieto výrobky sú vhodné pri ťažkostiach s dýchaním. Okrem toho vám ponúkame napríklad skorocelový sirup, ktorý je vhodný pre trávenie, dýchanie a tiež na posilnenie imunity. Naša stránka vám tiež ponúka rôzne bylinné koncentráty a rôzne iné druhy čajov, v ktorých je skorocel nevyhnutnou zložkou. Máte si z čoho vybrať.

Skorocel je zaujímavá rastlina, o ktorej sile vedia aj naše mamy, či babičky. Naučte sa aj vy využívať silu tejto bylinky a občas siahnuť aj po tom, čo nám ponúka naša príroda. Pripravte si zo skorocelu chutný čaj alebo rastlinu použite ako obklad a uvidíte, že na účinky tejto rastliny už nedáte dopustiť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za zasielku, prisla v poriadku a ako vzdy rychlo. Dakujem aj za darcek, milo potesil.“

Alexander Soska