Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Sója a zdravie

Sója a zdravie

Množstvo zdrojov hovorí o sóji ako o veľmi prospešnej potravine, no na druhej strane môžeme o nej nájsť aj informácie, ktoré popisujú, že pre naše telo až taká prospešná nie je. Možno ju milujete a informácie o jej škodlivosti prehliadate a možno ste odporcami tejto potraviny a negatívne informácie vás len utvrdzujú vo vašom presvedčení. Musíme si však uvedomiť, že z každej rastliny robíme škodlivinu hlavne nevhodným spracovaním, ktorým sa z nej stáva pre náš organizmus nebezpečenstvo. Z pohľadu pestovateľského je to veľmi významná plodina rovnako ako pšenica, raž alebo kukurica. Všeobecne sa využíva ako krmivo pre dobytok alebo sa z nej vyrába veľmi používaný sójový proteín, sójová múka, olej a množstvo iných produktov. Sóju v súčasnosti dokážeme zohnať vo forme sójového mäsa, sójových nápojov, cukroviniek, omáčok.

Sója fazuľová

Rastlina, z ktorej sa sójový proteín získava sa nazýva Sója fazuľová. Táto rastlina patrí do čeľade bôbovitých rastlín. Pochádza z Východnej Ázie a do Európy sa dostala v 18. storočí. Sója je jednoročná rastlina, ktorá dosahuje výšku v niektorých prípadoch až 2 metre. Jej plodmi sú sójové bôby, ktoré pri nesprávnom spracovávaní zanechávajú vo svojom zložení aj negatívne látky. Sója je jediná rastlina, ktorá dokáže plnohodnotne nahradiť živočíšne bielkoviny.

Zloženie

Sója je z pohľadu nutričných hodnôt veľmi výživnou potravinou, ktorú najmä vegetariáni využívajú ako náhradu mäsa. Sóju taktiež konzumuje množstvo športovcov, pretože je skvelým zdrojom proteínov, ktoré sú v potréningovom stave nevyhnutné pre správnu funkciu a rast svalov. Sója obsahuje bielkoviny, škroby, tuky, vitamín B, lecitín, vápnik, horčík, železo alebo veľmi dôležitú vlákninu.

Účinky sóje

Z hľadiska riešenia dilemy, či je sója zdravá alebo nie, musíme si uvedomiť, že surové sójové bôby obsahujú veľké množstvo toxických látok a aj napriek jej skvelému zloženiu je v tomto stave pre nás zlá. Je nevyhnutné správne ju spracovať, aby sme z nej vyťažili len to dobré. Aby bola sója pre nás prospešná, výrobky z nej by mali byť vyrábané tradičnými ázijskými spôsobmi. K takémuto postupu patrí fermentácia, presnejšie kvasenie. Výrobky, ktoré v súčasnosti vieme nájsť aj na našom trhu a sú pre nás naozaj zdravé a poskytnú nám všetky prospešné látky, ktoré zo sóje chceme vyťažiť sú napríklad tofu, rôzne výrobky, ktoré sa vyrábajú z tofu, sójová pasta Miso alebo veľmi zaujímavý syr Natto. Okrem týchto produktov je na trhu aj množstvo iných, ktoré dýchajú exotikou a sú pre nás skvelé.

Ak vnímame sóju ako prospešnú, pomáha nám v týchto oblastiach:

  • Regeneruje tkanivá
  • Omladzuje organizmus
  • Blahodarne pôsobí na vývoj buniek
  • Pomáha nám lepšie spracovať bielkoviny
  • Pomáha pri chudnutí
  • Pozitívne pôsobí na nervovú sústavu
  • Bojuje s únavou
Ak sa však bavíme o výrobkoch akými sú napríklad sójové cukrovinky alebo napríklad sójové omáčky, tie na nás až tak blahodarne nevplývajú. Všetko však musíme konzumovať s mierou a myslieť pri tom na svoj organizmus.

Niečo o tofu

Tofu je pravdepodobne v našej krajine najdostupnejší produkt, s ktorého zložením a účinkami by sme v otázke spracovania bôbov mohli byť spokojní. A keďže sa z tofu ďalej vyrába množstvo iných potravín, máme na výber zo širokého spektra. Tofu je vlastne sójový syr, ktorý sa pripravuje pridávaním zrážadla do sójového mlieka. Po tomto úkone sa niekoľko dní lisuje až napokon získa tuhú konzistenciu a je vhodný či už na takúto konzumáciu alebo ďalšie spracovanie. Obrovskou výhodou tofu je to, že chuť tohto syra je neutrálna, čo v kuchyni znamená, že s ním môžete akokoľvek experimentovať a dochucovať ho. Ľudia ho konzumujú ako náhradu syra alebo tvarohu.

Ak pozeráme na sóju ako negatívnu potravinu, určite nikdy nepocítime jej účinky na vlastnom tele. Ak ste však športovec, určite vám táto potravina dodáva potrebné látky hlavne po cvičení. Osobne si myslím, že je vždy lepšie dať svojmu telu napríklad sójovú cukrovinku, než zjesť mliečnu čokoládu. A keďže sója je naším organizmom spracovávaná dlhšie, pocit hladu sa dostaví neskôr. Vyskúšajte rôzne formy sóje a vykúzlite si zaujímavé, zdravé a exotické jedlo.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Spojojnost s vami. Tovar som si objednal vcera a uz dnes ho tu mam. Oreganovy olej akurat som si ho namiesal zriesil ale kusim povedat teda ma ale silu“

Milan Šlahor