Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Sója, zázrak z prírody

Sója, zázrak z prírody Už dlho sa o nej hovorí ako o výnimočne zdravej potravine, ale aj tak nás svojimi zázračnými účinkami prekvapuje každý deň. Odborníci chvália a gurmáni im dávajú za pravdu. Sója pochádza z Číny a v Európe patrí medzi najkratšie pestované strukoviny.

Pre vysoký obsah bielkovín, vlákniny, železa, vápnika, draslíka, horčíka a vitamínov je výživnými látkami nabúchaný motor. Je bohatá na lecitín znižujúci cholesterol, ale aj na nenasýtené mastné kyseliny, vrátane omegy 3, ktorá je blahodárna pre srdce. Lenže surové bôby obsahujú toxické látky, ktorých je potrebné sa zbaviť, preto je vytvorený kvalitný spôsob spracovania. Sója je pre nás prínosom, pokiaľ ide o výrobky vyrobené tradičnými ázijskými postupmi, predovšetkým fermentáciou, čiže kvasením.

S výrobkami zo sóje sa stretávame dennodenne. Každý pozná jej spracovanie do formy „sójového mäsa“, obľúbená potravina ľahko spracovávaná a je možné ju dochutiť mnohými spôsobmi, čím je často nerozoznateľná od živočíšnych produktov.
Okrem „mäsa“ poznáme aj ďalšie výrobky, akým je napríklad tofu. Je to mäkký syr, ktorý možno spracovávať na veľa spôsobov, nakladať, marinovať, údiť či opekať. Využíva sa hlavne pre jeho vlastnú chuť, ktorá je veľmi dominantná a prebíja ostatné potraviny pri varení.
Keď hovoríme o sóji, musíme spomenúť aj milovanú a populárnu sójovú omáčku, ktorá sa pridáva do jedál na čínsky alebo ázijský spôsob. Vyrába sa z fermentovaných sójových bôbov a môže byť dochutená rôznymi spôsobmi. Pre labužníkov a gurmánov o nej platí to čo o víne, treba aby správne dozrelo.
Táto zázračná potravina dokáže zasýtiť človeka rýchlejšie a pritom s menšími nákladmi ako iné potraviny v našom jedálničku. Práve kvôli tomu sa sója stane jednou z najhlavnejších výživ, nakoľko obyvateľstvo planéty sa nezadržateľne zvyšuje.
Sója je naozaj kvalitná, ale tak isto by sa mala konzumovať s mierou. Ale netreba sa jej báť. Používajte tradičné výrobky s rozumom, budete mať pestrejší jedálniček, pri varení a konzumácii nebude nuda. Navyše si doplníte veľa cenných látok, ktoré sa inak pomerne ťažko dopĺňajú. Môžete si občas dopriať sójový jogurt, smotanu alebo si vo vegetariánskej reštaurácii pochutnať na dobre upravenom sójovom mäse.

Celozrnné palacinky so sójovým mliekom
2 šálky sojóveho mlieka
šálka špaldovej celozrnnej múky
1 vaječné bielko
4 pol. lyžice oleja
1/2 lyžičky morskej soli
1 čajová lyžička vanilkového cukru

Rozmixujete na hladkú zmes, na rozohriatu panvicu nalejete tenkú vrstvu cesta a potom upečiete z oboch strán. A chutné palacinky máte hotové.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za veľlmi ochotný prístup aj za rýchlosť vybavenie.“

Jana Kohutova