Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Špargľa v strave

Špargľa v strave

Niektorými ľuďmi milovaná, inými nenávidená. Špargľa. Mnohí nedočkavo čakajú na sezónu, kedy je možné ju konzumovať. Doba, počas ktorej si ju čerstvú môžeme vychutnať trvá približne len pár týždňov. Poznáme zelenú i bielu špargľu. Je možné ju pripravovať na množstvo spôsobov, či už na masle alebo dusenú ako prílohu k mäsu a iným pokrmom. Špargľa nám ponúka veľké množstvo pozitívnych účinkov, ktorými pôsobí na naše telo. Zaujímavá je v boji so starnutím, keďže pozitívne ovplyvňuje naše bunky. Poďme sa bližšie pozrieť na jej skvelý obsah zdravých látok a taktiež na účinky, ktoré nám ponúka.

Odkiaľ pochádza?

Ak sa zaujímame o skoré odrody špargle, tie pochádzajú z oblastí Grécka. Neskoré odrody patria skôr Európe. V našich záhradách nie je veľmi populárna a jej pestovanie zatiaľ nie je veľmi obľúbené. Avšak nič nebráni jej pestovaniu každý rok. Ak chcete pestovať špargľu a oživiť tak svoju každoročnú úrodu je dobré vedieť, že špargľa potrebuje pre svoj rast ľahké pôdy. Nemá rada ťažké a vlhké pôdy. Špargľa je trváca rastlina, to znamená, že na jednom mieste nám vydrží 15 až 20 rokov. Pôdu treba preto pred zasadením poriadne pripraviť, aby bola každoročná úroda pre nás radosťou a špargle nám rástli krásne silné a sýto zelené.

Zloženie

Vďaka silnej koreňovej časti, špargľa je schopná zo zeme vytiahnuť množstvo skvelých látok. Z vitamínov obsahuje napríklad provitamín A, ktorý je skvelým pomocníkom pre naše sliznice, oči a bunky, množstvo vitamínov zo skupiny B, ktorými sú napríklad riboflavín, potrebný pre celkový metabolizmus, tiamín, ktorý blahodarne pôsobí na naše nervy, pyridoxín, nevyhnutný pre biosyntézu bielkovín alebo niacín, ktorý nám dodáva životný optimizmus a podporuje kvalitný spánok. Z kyselín obsahuje napríklad kyselinu pantoténovú, ktorá je nevyhnutná pre naše bunky a hormóny, alebo kyselinu listovú, ktorej nedostatok spôsobuje častú únavu, skľúčenosť alebo predčasné šedivenie vlasov. Ďalej špargľa obsahuje draslík, ktorý odvodňuje a odkysľuje organizmus, vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre naše trávenie, zinok, ktorého nedostatok spôsobuje znížené libido a množstvo iných ťažkostí a mnoho iných zdraviu prospešných látok, ktoré by sme mali každý deň prijať. Dá sa povedať, že špargľa je vitamínová bomba, ktorá nám po konzumácii upraví mnohé oblasti, ktoré musia správne fungovať v našom organizme.

Účinky

Medzi najúžasnejšie účinky špargle patrí:

  • Pomáha zlepšiť zrak
  • Zmierňuje šerosleposť
  • Ovplyvňuje sliznice
  • Pozitívne vplýva na nervy
  • Aktivizuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov
  • Pozitívne pôsobí na vlasy, pleť a nechty
  • Vďaka špargli sa nám tvoria hormóny šťastia
  • Má omladzovacie účinky
  • Zásobuje bunky kyslíkom
  • Posilňuje imunitu
  • Zvyšuje libido
  • Pomáha pri chudnutí
  • Odkysľuje organizmus
  • Pomáha nášmu tráveniu
O niektorých skvelých účinkoch špargle som skutočne netušila a sú pre mňa perfektnou novinkou. Verím, že aj vás inšpirovali tieto informácie a zaradíte špargľu do svojho jedálnička. Alebo ju dokonca začnete pestovať, pretože ako som spomínala, nie je to vôbec náročné. Naučte sa ju variť na množstvo spôsobov a pomôžte ňou svojmu organizmu v prípade, že niektorý z jej účinkov práve potrebujete. Ako prevencia je to taktiež úžasná potravina. Vaše telo tak doplní potrebné látky a všetky funkcie v ňom budú prebiehať tak ako majú.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Balicek mi prave prisiel, doruceny rychlo a v poriadku.Dakujem a urcite u vas nakupim opat :-)
Prajem pekny den. “

Monika Vojtekova