Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Špenátové listy

Špenátové listy

Každý z vás určite pozná špenát už len vďaka slávnej rozprávke o námorníkovi, ktorý mal z neho silu a rástli mu svaly. V súčasnosti z každej strany počúvame, aký je špenát zdravý a ruka v ruke s tým idú výskumy o množstve železa, ktoré táto rastlina obsahuje. V minulosti sa vedci domnievali, že železa v špenáte je naozaj veľa, no v súčasnosti prichádzame na to, že pomer železa je v tejto rastline v porovnaní s inou zeleninou rovnaký. Špenát je však vitamínová bomba a na jedálničku človeka, ktorý zasvätil svoj život zdraviu by nemal chýbať. Vedia o tom napríklad Taliani, ktorí túto rastlinu používajú pri príprave nespočetného množstva vynikajúcich jedál. Ak ste aj vy milovníkmi špenátu alebo sa potrebujete presvedčiť o jeho blahodarných účinkoch, pretože ste odporcom tohto zeleného zázraku, čítajte ďalej v čom všetkom nám dokáže pomôcť.

Spinacia

Špenát je rastlina, ktorej latinský názov je Spinacia. Táto rastlina patrí do čeľade laskavcovité – Amaranthaceae. Špenát je rastlina, ktorá je jednoročná a patrí medzi listovú zeleninu. Špenát pochádza z Perzie a v Európe sa prvýkrát objavil v 11. storočí, presnejšie v Španielsku. Preto sa o špenáte mnohokrát hovorilo ako o španielskej zelenine. V súčasnosti už pestujeme špenát aj u nás a vyrábame si z neho rôzne chutné pokrmy, či už pôvodom od nás, alebo z rôznych iných kútov sveta.

Zloženie

Ako som už spomínala pomer železa v špenáte nie je taký vysoký ako sa domnievali vedci v minulosti, avšak špenát obsahuje celú kopu zdraviu prospešných látok, ktoré nášmu organizmu pomáhajú. Špenát obsahuje betakarotén, železo, vitamín E, A, vitamín C, vitamín K, rôzne druhy vitamínov zo skupiny B, jód, vápnik, zinok, selén, kyselinu šťaveľovú, kyselinu listovú, draslík, luteín, bielkoviny, vlákninu a množstvo iných prospešných látok. Musíme podotknúť, že v 100 gramoch špenátu sa nachádza tretina odporúčanej dennej dávky vitamínu B9. Je to celý komplex pozitívnych účinkov, ktorými vďaka svojmu zloženiu na nás pôsobí.

Účinky špenátu:

Účinky tejto zdravej rastliny sú naozaj obdivuhodné. Pomáha nám v týchto oblastiach:

  • Pozitívne ovplyvňuje krvný tlak
  • Pomáha cievam, krvi a srdcu
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Pôsobí antioxidačne
  • Chráni pečeň
  • Bojuje s únavou
  • Posilňuje našu imunitu
  • Pozitívne vplýva na starnutie
  • Pomáha kostiam a zubom
  • Pozitívne vplýva na chudnutie
  • Je vhodný pre mamičky
  • Pomáha vlasom, nechtom a pokožke

Recept

Ponúkam vám aj recept na chutný a zdravý špenátový šalát. Na prípravu budeme potrebovať: špenát, paradajky, čierne olivy, syr niva, provensálske bylinky podľa vlastného vkusu, žltú papriku. Zeleninu umyjeme, paradajky nakrájame. Do misky vložíme špenát, paradajky, olivy a žltú papriku. Potom do zmesi nalámeme syr niva a napokon dochutíme provensálkymi bylinkami. Všetky suroviny dôkladne premiešame a môžeme podávať. Či už samotný alebo ako prílohu napríklad k mäsu. Dobrú chuť.
Špenát je už od dávna obľúbenou surovinou v mnohých kuchyniach tohto sveta. Je dôležité ho konzumovať hlavne z hľadiska zdravého stravovania a obsahu zdraviu prospešných látok v ňom. Musíme si uvedomiť, že zdravie máme len jedno a vyhľadávať preto presne takéto potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné, zdravé a nezaťažujúce organizmus zbytočnými tukmi a inými škodlivými látkami. Tak hľadajte zdravé recepty a kúzlite v kuchyni.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Bol som príjemne prekvapený rýchlosťou, akou to bolo celé vybavené i e-mailom s podacím číslo. Vaša služba bola priam fantastická.“

Ľubomír