Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Moja objednávka bola v poriadku doručená do 24 hod. od objednania. Som nadmieru spokojný. Ďakujem. “
Ján Eliaš
Vyberte sa spoločne s nami na cestu spoznávania priaznivých účinkov avokáda, ktoré si možno už po prvej konzumácíi zamilujete a ozvláštnite ním svoj jedálniček o ďalšiu netradičnú a zdravú potravinu. Záujem o avokádo v poslednej dobe narastá a to nie len kvôli jeho chuti, ale predovšetkým púta pozornosť svojim zložením a zdravotnými benefitmi, ktoré prináša. Avokádo nedostáva od mnohých šancu najmä preto, že nevedia vybrať ideálny kus, ktorý je zrelý a vhodný na konzumáciu. Častokrát sa objavuje nevedomosť, ako ho spracovať a zaradiť do jedálnička. Stačí tak málo, aby bol jedálniček opäť pestrejší o zaujímavú a zdravú potravinu - naučiť sa vybrať zrelé avokádo v obchode, vedieť ho spracovať a použiť v kombinácíi s obľúbenými surovinami.
Avokádo sa na počudovanie nezaraďuje medzi zeleninu, ale patrí patrí medzi kôstkové ovocie pestované v tropických krajinách. Tomuto zaujímavému a zdravému ovociu patrí i názov Hruškovec americký. Rastie na stromoch vo výške 6 metrov a dozrieva približne dva týždne po uskutočnení jeho zberu. Má špecifický hruškovitý tvar a vo svojom vnútri skrýva veľkú netypickú kôstku. Priaznivé účinky na naše zdravie má maslová dužina, ktorá na nás čaká po spracovaní šupky avokáda. Jeho domovinou je Mexiko, avšak v súčasnoti je jeho pestovanie rozšírené celosvetovo po plantážach krajín s tropickým podnebím a teplou klímou.
Odporúčaná konzumácia avokáda denne je maximálne jeden kus. Sto gramov tropického ovocia hruškovitého tvaru má 160 kalóríi a približne 15 gramov tuku. Slovo „tuk“ je strašiakom, s ktorým sa mnohý stále boja zoznámiť. Avokádo obsahuje zdravé tuky, častokrát označované ako „dobré tuky“ a pri primeranej kozumácíi nemajú tendenciu ukladať sa v tele do tukov. Tuky získané konzumáciou avokáda dodajú nášmu telu dávku energie. Mononenasýtené tuky, ktoré dodá avokádo nášmu organizmu majú schopnosť zasýtiť na dlhší čas. Jeho konzumácia podporuje v tele nárast hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu o viac, než 10% a priaznivo pôsobí na znižovanie LDL cholesterolu, ktorý už pre naše telo tak prospešný nie je. Konzumácie avokáda sa jednoznačne netreba báť ani v prípade, že sa nachádzame v procese chudnutia.
Avokádo obsahuje viac než 50% odporúčanej dennej dávky vlákniny, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri správnom trávení a stabilizovaní krvného cukru. Vďaka pestrému obsahu vitamínov posilní avokádo náš imunitný systém. V primeranom množstve obsahuje vitamín C, vitamín B6 i vitamín D. Z avokáda naše telo získa i vitamín E, ktorý podporuje zdravie vlasov a pokožky. Je bohatším zdrojom draslíka ako banán a obsahuje kyselinu listovú, ktorá chráni srdce a predchádza vzniku mozgovej mŕtvice. Spomedzi minerálov majú v avokáde bohaté zastúpenie okrem draslíka i vápnik, železo a horčík. Obsahuje meď, ktorá je nevyhnutná pri tvorbe červených krviniek.
Hruškovec je populárny aj vďaka jeho ľahkej stráviteľnosti a jemnej maslovej chuti. Priaznivo účinkuje pri zápaloch hrubého čreva a redukuje opuchy, ktoré trápia tráviaci trakt. Do svojho jedálnička avokádo zaraďujú častokrát ľudia trpiaci Crohnovou chorobou alebo ochoreniami štítnej žľazy. Priaznivo pôsobí na náš mozog, nervovú sústavu, posilňuje pamäť a koncentráciu. Avokádo priaznivo pôsobí pri prevencíi vzniku rakoviny prostaty. Jeho obsah kyseliny olejovej bojuje proti vznikom zápalov v tele.
Ideálne avokádo by malo byť mäkké už pri nákupe, avšak môžete ho na pár dní nechať zmäknúť i doma. Dužinu jednoducho získate po prekrojení plodu a zbavení sa veľkej kôstky. Plocha avokáda síce neskôr po prekrojení zhnedne následkom oxidácie, avšak avokádo je stále vhodné na konzumáciu a hnedé sfarbenie neuberá na jeho zdravotných benefitoch.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Moja objednávka bola v poriadku doručená do 24 hod. od objednania. Som nadmieru spokojný. Ďakujem. “
Ján Eliaš