Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Spestrite svoj jedálniček avokádom

Spestrite svoj jedálniček avokádom

Vyberte sa spoločne s nami na cestu spoznávania priaznivých účinkov avokáda, ktoré si možno už po prvej konzumácíi zamilujete a ozvláštnite ním svoj jedálniček o ďalšiu netradičnú a zdravú potravinu. Záujem o avokádo v poslednej dobe narastá a to nie len kvôli jeho chuti, ale predovšetkým púta pozornosť svojim zložením a zdravotnými benefitmi, ktoré prináša. Avokádo nedostáva od mnohých šancu najmä preto, že nevedia vybrať ideálny kus, ktorý je zrelý a vhodný na konzumáciu. Častokrát sa objavuje nevedomosť, ako ho spracovať a zaradiť do jedálnička. Stačí tak málo, aby bol jedálniček opäť pestrejší o zaujímavú a zdravú potravinu - naučiť sa vybrať zrelé avokádo v obchode, vedieť ho spracovať a použiť v kombinácíi s obľúbenými surovinami.

Avokádo sa na počudovanie nezaraďuje medzi zeleninu, ale patrí patrí medzi kôstkové ovocie pestované v tropických krajinách. Tomuto zaujímavému a zdravému ovociu patrí i názov Hruškovec americký. Rastie na stromoch vo výške 6 metrov a dozrieva približne dva týždne po uskutočnení jeho zberu. Má špecifický hruškovitý tvar a vo svojom vnútri skrýva veľkú netypickú kôstku. Priaznivé účinky na naše zdravie má maslová dužina, ktorá na nás čaká po spracovaní šupky avokáda. Jeho domovinou je Mexiko, avšak v súčasnoti je jeho pestovanie rozšírené celosvetovo po plantážach krajín s tropickým podnebím a teplou klímou.

Odporúčaná konzumácia avokáda denne je maximálne jeden kus. Sto gramov tropického ovocia hruškovitého tvaru má 160 kalóríi a približne 15 gramov tuku. Slovo „tuk“ je strašiakom, s ktorým sa mnohý stále boja zoznámiť. Avokádo obsahuje zdravé tuky, častokrát označované ako „dobré tuky“ a pri primeranej kozumácíi nemajú tendenciu ukladať sa v tele do tukov. Tuky získané konzumáciou avokáda dodajú nášmu telu dávku energie. Mononenasýtené tuky, ktoré dodá avokádo nášmu organizmu majú schopnosť zasýtiť na dlhší čas. Jeho konzumácia podporuje v tele nárast hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu o viac, než 10% a priaznivo pôsobí na znižovanie LDL cholesterolu, ktorý už pre naše telo tak prospešný nie je. Konzumácie avokáda sa jednoznačne netreba báť ani v prípade, že sa nachádzame v procese chudnutia.

Avokádo obsahuje viac než 50% odporúčanej dennej dávky vlákniny, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri správnom trávení a stabilizovaní krvného cukru. Vďaka pestrému obsahu vitamínov posilní avokádo náš imunitný systém. V primeranom množstve obsahuje vitamín C, vitamín B6 i vitamín D. Z avokáda naše telo získa i vitamín E, ktorý podporuje zdravie vlasov a pokožky. Je bohatším zdrojom draslíka ako banán a obsahuje kyselinu listovú, ktorá chráni srdce a predchádza vzniku mozgovej mŕtvice. Spomedzi minerálov majú v avokáde bohaté zastúpenie okrem draslíka i vápnik, železo a horčík. Obsahuje meď, ktorá je nevyhnutná pri tvorbe červených krviniek.

Hruškovec je populárny aj vďaka jeho ľahkej stráviteľnosti a jemnej maslovej chuti. Priaznivo účinkuje pri zápaloch hrubého čreva a redukuje opuchy, ktoré trápia tráviaci trakt. Do svojho jedálnička avokádo zaraďujú častokrát ľudia trpiaci Crohnovou chorobou alebo ochoreniami štítnej žľazy. Priaznivo pôsobí na náš mozog, nervovú sústavu, posilňuje pamäť a koncentráciu. Avokádo priaznivo pôsobí pri prevencíi vzniku rakoviny prostaty. Jeho obsah kyseliny olejovej bojuje proti vznikom zápalov v tele.

Ideálne avokádo by malo byť mäkké už pri nákupe, avšak môžete ho na pár dní nechať zmäknúť i doma. Dužinu jednoducho získate po prekrojení plodu a zbavení sa veľkej kôstky. Plocha avokáda síce neskôr po prekrojení zhnedne následkom oxidácie, avšak avokádo je stále vhodné na konzumáciu a hnedé sfarbenie neuberá na jeho zdravotných benefitoch.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Moja objednávka bola v poriadku doručená do 24 hod. od objednania. Som nadmieru spokojný. Ďakujem. “

Ján Eliaš