Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Spirulína - malá riasa so silným účinkom

Spirulína - malá riasa so silným účinkom

Ako som už v názve spomenula, spirulína je riasa. Najbežnejší druh tejto riasy, Spirulina maxima, sa nachádza v slaných jazerách mexických plání, v jazerách Totalcingo a Texcoco. Vo vode týchto jazier je vysoká koncentrácia hydrogénuhličitanu sodného a ďalších solí, ale tiež minerálov, ktoré sa v znečistených vodách nevyskutujú. Pri týchto jazerách bola objavená sieť kanálov, ktoré vybudovali Aztékovia práve na pestovanie tejto riasy. Vybudovali ju pred viac ako 500 rokmi. Aztékovia tak používali túto riasu dávno predtým ako bola preskúmaná pod mikroskopom a modernými výskumnými aktivitami boli preukázané jej skvelé účinky a jedinečné zloženie. Poďme sa spolu o tejto riase naučiť nové informácie, ktoré budeme môcť v každodennom živote využiť na odstránenie niektorých ťažkostí.

Opis riasy

Spirulína je jednobunková mikroskopická riasa, ktorá patrí do čeľade Cyanophycea - modrozelené riasy. Má špirálovitý tvar. Dosahuje veľkosť od 0,1 - 0,3 milimetra. Z riasy sa používa všetko. Riasa sa získava cedením vody jazier, kde sa spirulína nachádza. Po jej rozmrvení a usušení pri teplote 70°C sa získa najčastejšie konzumovaná forma spirulíny, ktorou je prášok. Ním sa plnia kapsuly a iné prípravky. Aztékovia a ľudia žijúci pri týchto jazerách ju podľa všetkého sušili na slnku.

Obsah látok

Zloženie tejto riasy bolo v posledných desaťročiach skúmané v mnohých výskumoch. Spirulína okrem chlorofylu, ktorý sa nachádza vo všetkých riasach, obsahuje aj bielkoviny. Je jednou z rastlín, ktoré majú najvyšší obsah bielkovín. Tieto bielkoviny sú kompletné a majú veľkú biologickú hodnotu. A to práve preto, lebo obsahujú osem základných aminokyselín. Okrem nich však aj ďalšie neesenciálne aminokyseliny. Ďalšou zložkou sú lipidy. Sú tvorené prevažne z nenasýtených mastných kyselín. Tiež obsahuje cukry alebo uhľohydráty. Medzi nimi nájdeme aj zriedkavý prírodný cukor, ramnózu, ktorý pomáha pri metabolizme glukózy. Z vitamínov sa v riase nachádza vitamín A, vitamíny zo skupiny B-komplexu, vitamín E a vitamín H. Napokon je tu ešte značné množstvo minerálov. Spirulína obsahuje napríklad veľmi veľa železa.

Účinky

Prvým skvelým účinkom tejto riasy je skutočnosť, že pomáha znižovať telesnú hmotnosť. Spirulína obsahuje málo kalórií, a má pritom vyvážený pomer bielkovín, vitamínov a minerálov, a preto je skvelým doplnkom pri rôznych diétach. Okrem toho nám táto riasa pomáha pri anémii. Vďaka vysokému obsahu železa a esenciálnych aminokyselín podporuje tvorbu hemoglobínu, čo je základná zložka červených krviniek. Tiež sa odporúča počas tehotenstva. Ďalej dokáže riasa pomáhať napríklad pri podvýžive a fyzickej slabosti, pretože pomáha telu znova získať energiu. Spirulína je skvelý doplnok výživy najmä pre starších ľudí, ale tiež pre ľudí trpiacich podvýživou a anémiou, a to vďaka kombinácii úžasného zloženia.

Príprava a použitie

Spirulína sa v súčasnosti prijíma vo forme kapsúl, ktoré obsahujú 400 mg až jeden gram spirulínového prášku. Toto je bežné odporúčané množstvo. Mali by sme užívať tri až dvanásť kapsúl denne, ktoré si rozdelíme do troch dávok. Pri diéte na zníženie hmotnosti je potrebné užívať kapsuly pol hodinu pred každým jedlom.

Naša stránka vám tiež ponúka výrobky zo spirulíny. Môžete si vybrať napríklad produkt Chlorella plus Spirulina BIO, ktorí je kombináciou rôznych rias, okrem toho aj čisto koncentrovanú spirulínu, ďalej produkt Spirulina BIO Iswari, Spirulínu v kombinácii s mladým jačmeňom, komplex zelených potravín a podobne. Máte si z čoho vyberať.

V súčasnosti si človek môže v stravovaní vyberať rôzne druhy výživových doplnkov. Práve riasy sú pre náš organizmus niečo nové a ponúkajú nám nezameniteľné zloženie, ktoré dokáže upraviť celkový chod nášho organizmu. Nemali by sme ich preto prehliadať a mali by sme skúšať nové možnosti a využívať produkty prírody, ktoré nám ponúka.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcel by som vyjadriť veľkú skopokojnosť z mojej strany, zásielka prišla tým najrýchlejším spôsobom, dostal som pribalený aj darček - pastilky na hrdlo :) , Ďakujem som spokojný, určite si objednám aj nabudúce niečo od Vás!“

Michal Miklovič