Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Správna spánková hygiena

Správna spánková hygiena

Už sa vám možno neraz stalo, že váš spánok bol mizerný, celú noc ste sa prehadzovali a sledovali čas, čím ste sa ešte viac stresovali a spánok neprichádzal. Je množstvo ľudí, ktorí majú takéto poruchy spánku a nevedia, čo s nimi a kde vlastne robia chybu. Základ spánku vzniká už počas dňa a ovplyvňuje ho množstvo vecí. Napríklad pohyb, strava alebo popíjanie kofeínových nápojov v nevhodnej dobe. Ak chce človek dobre spať, musí sa riadiť určitými pravidlami a ich pravidelným dodržiavaním, ktoré vytvára správnu spánkovú hygienu. Pozrime sa bližšie na tieto pravidlá a naučme sa ich dodržiavať, aby bol náš spánok kvalitný a život plnohodnotný.

Kofeínové nápoje

Kofeínové nápoje akými sú napríklad káva alebo čaj, sú súčasťou nášho života. Samozrejme, ak ich pijeme ráno alebo v doobedňajších hodinách, nijako to neovplyvňuje náš spánok v noci. Avšak mali by sme sa vyvarovať popíjaniu týchto nápojov od štvrtej hodiny poobede, pretože účinok týchto nápojov trvá aj niekoľko hodín a telo potrebuje ísť do postele unavené a nie nabudené. Rovnaké účinky ako má káva alebo čaj, majú aj kolové nápoje alebo čokoláda. A možno vás zaujíma aj pôsobenie alkoholu na organizmus. Spočiatku nás alkohol uspáva, no po určitom čase začne pôsobiť ako stimulant, a preto by sme sa mali vyhýbať aj jemu. V prípade vína si ho môžeme dopriať tiež už minimálne tri hodiny pred spánkom, aby sme mali istotu, že budeme dobre spať. Vo všeobecnosti by sme mali dbať celý deň na dostatočný pitný režim a s približujúcimi sa nočnými hodinami príjem tekutín znižovať, aby sme v noci nemuseli každú hodinu behať na toaletu alebo naopak sa zobúdzať s totálnym pocitom smädu. Ak chcete dobre spať, musíte na to myslieť počas celého dňa.

Jedlo

V prípade konzumácie jedál ste už neraz počuli, že večer by mal človek konzumovať ľahké jedlá. Nielen, že budete mať po nich istotu, že sa vám nebudú snívať nočné mory, ale organizmus nebude vystavený nutnosti aj počas noci spracovávať a tráviť ťažké jedlo, ktoré ste skonzumovali päť minút pred zaľahnutím. Okrem toho, že pokrm má byť ľahký, posledné jedlo by sme si mali dopriať približne tri hodiny pred spánkom. Taktiež by sme si mali uvedomiť, že porcia jedla by nemala byť obrovská. A v prípade, že nás uprostred noci prepadne obrovský hlad, odporúča sa šálka mlieka napríklad s medom alebo kakaom.

Pohyb

V prípade pohybu je na mieste, ak sa po večeri trošku prejdete. Avšak náročnejšie cvičenie je najlepšie robiť v doobedňajších hodinách, pretože ak cvičím približne tri až štyri hodiny pre spánkom, naše telo bude ešte dlho potom nabudené a my nebudeme vedieť zaspať. Takže cvičenie si naplánujte do sedemnástej hodiny a budete mať istotu, že nijako neovplyvní váš spánok, jedine pozitívne.

Spálňa

Spálňa, teda miestnosť, v ktorej spíte, by mala byť pre vás oázou pokoja a relaxu. Preto je dobré, ak sa táto miestnosť využíva len na spánok a sex. Žiadne iné činnosti tu nepatria, a tak by ste sa k nej aj mali správať. Nie je vhodné, ak v posteli aj jeme alebo v spálni sledujeme televíziu alebo sa v posteli hráme s notebookom a podobne. Je dobré zariadiť si spálňu tak, aby sme sa v nej cítili harmonicky, príjemne a vyžaroval z nej k nám pocit, že je to miestnosť, kde si oddýchneme a v pokoji sa vyspíme. Najdôležitejšími podmienkami v tejto miestnosti je ticho, tma a nízka teplota. Dbajte na to, aby vás počas spánku nevyrušovalo žiadne svetlo, ani hluk a teplotu v izbe znížte o dva až tri stupne.

Zvykajte si na spánok v pravidelnom čase

Toto je veľmi dôležitý bod správnej spánkovej hygieny. Je potrebné vytvoriť si rutinu, podľa ktorej sa organizmus postupne naučí, kedy ísť spať a kedy sa budiť. Ak si vytvoríte rutinu, nebudete potrebovať budíček, ktorý na vás v noci len zbytočne svieti a rozrušuje váš spánok. Taktiež je výhodou takéhoto režimu fakt, že organizmus bude v určitej hodine pociťovať únavu a vy veľmi jednoducho zaspíte a nebudete sa prevaľovať v posteli. Samozrejme dnešná doba je komplikovaná v tom, že nikdy neviete, kde budete a čo budete robiť, ale spánok je základom každého dňa, a preto by ste ho mali brať vážne. Taktiež je dôležité zmieniť sa o zdriemnutí si počas dňa. Najlepšie je, ak si ľahnete spať maximálne na hodinu. Dlhší spánok počas dňa ovplyvňuje negatívne váš spánok v noci.

Vďaka týmto tipom ste si možno uvedomili, koľko vecí ovplyvňuje náš spánkový režim a aké dôležité je, aby boli všetky v harmónii. Určite ste sa neraz zobudili vystrašení zo sna, spotení alebo ráno s dolámaným krkom a nevyspatí. Vyhnite sa týmto negatívnym vplyvom a doprajte si každú noc kvalitný spánok, ktorý vám pomôže podávať tie najlepšie výkony počas dňa.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za veľlmi ochotný prístup aj za rýchlosť vybavenie.“

Jana Kohutova