Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Správne prekrvenie organizmu

Správne prekrvenie organizmu

Každý z nás už zažil pocit studených a neprekrvených končatín sprevádzaných napríklad pocitmi závratu alebo inými prejavmi. Poruchy prekrvenia môžu vyústiť napríklad až do kŕčových žíl. Na vine môže byť napríklad nezdravá alebo jednostranne orientovaná strava, ktorá spôsobuje závažné poruchy cievneho a obehového systému. Strava by mala optimálne vyživovať cievy živinami. Najmä zinkom, vitamínom C a množstvom iných ochranných látok, ktoré zabezpečujú správne prekrvenie. Je preto dôležité dbať práve na túto stránku a starať sa o prekrvenie svojich končatín. Pozrime sa preto spolu, ktoré potraviny sú pre správne prekrvenie nevyhnutné a aké príznaky nás upozornia, že niečo nie je v poriadku. Čítajte ďalej.

Charakteristika, príčiny a symptómy

Poruchy prekrvenia sú vlastne poruchami prívodu okysličenej krvi cez tepny alebo sú to poruchy odvádzania odkysličenej krvi žilami. Najčastejšou príčinou porúch s prekrvením je nedostatočné zásobovanie ciev živinami. Je to spôsobované najmä nedostatkom zinku, vitamínu C a rastlinných ochranných látok. V prípade porúch prekrvenia rozlišujeme arteriálne, to znamená tepnové a veriózne, žilové poruchy. Pomocou rozvetveného systému tepien v organizme prúdi okysličená krv zo srdca ku všetkým bunkám v organizme. Žilový systém má za úlohu odvádzať odkysličenú krv späť do srdca. Samozrejme rýchlosť prietoku krvi závisí aj od priemeru ciev.

V prípade, že má človek chorobne zúžené alebo rozšírené cievy, môžu problémy s prekrvením prameniť práve z týchto porúch. Medzi najčastejšie symptómy pri poruchách prekrvenia patrí:

  • Studené končatiny
  • Pocit chladu
  • Pocit závratov
  • Poruchy koncentrácie
  • Zmeny nálad
  • Problémy so srdcom
  • Kŕčové žily

Sila zdravej stravy

Zdravá strava je kľúčovou pri pomoci so správnym prekrvením. Avšak zaručenými pomôckami je aj telocvik na posilnenie ciev, to znamená drepy, chôdza a podobné cviky. Z potravín stimulujú prekrvenie najmä všetky ostré druhy zeleniny ako je napríklad paprika, cesnak, cibuľa, fenikel, reďkev, reďkovka a chren. Tieto druhy zeleniny obsahujú horčicové oleje a rôzne iné látky, ktoré sú schopné zamedzovať zvýšenie zrážania krvi, ku ktorému dochádza najmä po konzumácii mastného a ťažkého jedla. Zelenina je tiež schopná vyplavovať zo žíl a tepien zrážajúci sa fibrín, taktiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi a týmto spôsobom uvoľňuje krvný prietok od možnosti, že by sa zablokoval. Ako som už spomínala, pre správnu funkciu žíl a tepien je nevyhnutný príjem vitamínu C a zinku. Vitamín C nájdeme vo všetkých druhoch čerstvého ovocia a v mnohých druhoch zeleniny, a zinok je obsiahnutý najmä v špargli, kapuste, cvikle, kukurici, strukovinách, zemiakoch, sóji alebo špenáte. Kombinácia týchto látok spevňuje a posilňuje steny ciev a udržuje ich hladké a bez škodlivých nánosov. Na stenách ochabnutých žíl sa ukladá zrážavá látka fibrín. A ak sa v žilovej stene objaví trhlina, krv sa začne rýchlo zrážať a tým pádom nenastane krvácanie do okolitého tkaniva. Taktiež sa nánosy môžu tvoriť aj v tepnách.

Nazývajú sa sklerotické nánosy. Usadeniny cholesterolu, vápnika a iných látok tak spôsobujú nesprávnu priechodnosť tepien, respektíve ju zužujú. Preto by sme si mali zapamätať, že pravidelná konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny bude vždy ochraňovať naše tepny a cievy. Okrem cvičenia a konzumácie správnej stravy by sme mali dať priestor aj masáži chodidiel. Mohli by sme ju vykonávať 3 až 5 minút po sprche pomocou masážnej kefky. Takáto masáž skvelo prekrví naše končatiny.

Prekrvenie končatín je pre správny chod organizmu skutočne dôležité. Ovplyvňuje to náš život rovnako ako iná funkcia nášho organizmu, ktorá môže z akéhokoľvek dôvodu zlyhať. Preto by sme mali dbať na správnu stravu, pravidelný pohyb a dopriať si pravidelnú masáž, ktorá nám neprekrví len končatiny, ale celé telo. Starajme sa o svoje telo, aby nám fungovalo perfektne a každý deň sme žili naplno.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za super rýchle doručenie mojej objednávky, aj za priložený darček. Vždy som s vaším obchodom veľmi spokojná.“

Katarína Meskova