Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Strava po cvičení

Strava po cvičení

Možno sú medzi vami takí, ktorých cvičenie chytilo v poslednom období alebo cvičia už dlhšie, no otázku stravy po cvičení nemajú vyriešenú. Strava a príjem živín ide ruka v ruke s výsledkom, na ktorom pracujeme, a ktorý chceme pravidelným tréningom docieliť. Preto si musíme uvedomiť niektoré zákonitosti, ktoré v našom tele fungujú a správnym príjmom živín po tréningu tak urýchliť a skvalitniť celkový proces. Cvičenie je pre mnohých ľudí životným štýlom, v ktorom sa okrem časového harmonogramu mení absolútne všetko. A strava patrí medzi tie najdôležitejšie kroky. Pozrime sa preto, čo je správne a čo nám naopak môže našu cestu za vysnívanou postavou skomplikovať a predĺžiť.

Procesy, ktoré nastávajú po tréningu

V časovom harmonograme každého športovca je z pohľadu príjmu živín pre telo čas po tréningu tým najlepším. V tejto dobe dokáže organizmus všetky prijaté živiny spracovať presne tak, ako chceme, aby sme docielili našu vysnívanú postavu. Tým, že človek trénuje dochádza k rozpadávaniu svalov, tento stav však nechceme udržiavať, a preto ho správnou výživou po tréningu odvrátime a naše telo prostredníctvom vhodných živín odštartuje anabolizmus. Môžeme tak urobiť vďaka vhodnej strave alebo zaobstaraním si proteínu, ktorý obsahuje všetko potrebné.

Správny pomer živín

Všeobecne je dobré po tréningu prijať potraviny, ktoré majú 300 až 500 kalórií. Samozrejme toto množstvo záleží od pohlavia a hmotnosti. Musíme si tiež uvedomovať, že poznáme rôzne kalórie, dobré a zlé a my si musíme vyberať kvalitné potraviny. Pomer sacharidov k bielkovinám by mal pri tomto príjme potravín alebo presnejšie živín byť 2:1. Možno sa pýtate ako je to s tukmi. Tuky sú v tomto období tabu. Je dobré sa im po tréningu vyhnúť, pretože náš správny potréningový stav by len skomplikovali. Tuky totiž predlžujú vstrebávanie živín.

Zaujímavé druhy potravín

Zelenina

V prípade zeleniny to vyzerá tak, že je po tréningu veľmi vhodným druhom potraviny, avšak samotná surová zelenina neobsahuje dostatok živín, ktoré po tréningu telo potrebuje a preto ju treba doplniť aj inými druhmi potravín. Môžete ju podávať napríklad s jogurtovou omáčkou alebo vhodným druhom syra, či s celozrnným pečivom. Tak sa nutričné hodnoty zvýšia a vy prijmete vhodné jedlo.

Ovocie

V prípade ovocia sa taktiež odporúča radšej si z neho vytvoriť plnohodnotný koktail než ho konzumovať samotné. Ja odporúčam napríklad banánový koktail, ktorý pozostáva z mlieka, banánu a medu. Vytvoríte tak chutný nápoj, ktorý vám rýchlo dodá potrebné látky pre vaše tréningom zničené telo.

Mlieko a syry

Ak sa bavíme o mlieku, v hore spomenutom koktaily sa spomínalo ako vhodné. Áno, mlieko je priam stvorené na konzumáciu po tréningu a v spojení s chutným ovocím vám urobí naozaj radosť. Na rozdiel od mlieka si však musíme dávať pozor na syry. Ak si napríklad pripravíme paradajku s mozzarellou alebo si tento druh syra dáme s celozrnných chlebom, spravíme pre svoje telo skvelú službu, ak však do svojho tela dáme tučné syry, ktoré obsahujú veľa soli a tukov, vstrebávanie živín sa zbytočne spomalí. Siahnite preto po tréningu po zdravších alternatívach našich syrov, ktorých je na pultoch naozaj dostatok.

Chlieb a pečivo

V prípade konzumácie chleba je nevyhnutné si zapamätať, že ak chlieb tak len celozrnný, taktiež je vhodná celozrnná tortila či už s mozzarellou alebo zeleninkou, ale biely chlieb v tomto prípade vhodný nie je. Skúste zmeniť aj nakupovanie a uvidíte, že celozrnné produkty vám vďaka svojmu obsahu budú chutiť.

Sladkosti

Ako som už spomínala, nadmerné množstvo cukrov a tukov je po tréningu naozaj nevhodné. A sladkosti sú presnou kombináciou oboch týchto zložiek. Po cvičení preto na ne treba zabudnúť. Ak už naozaj máte nekontrolovateľnú chuť na sladkosť, doprajte si tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Za takúto dávku energie vám bude telo omnoho vďačnejšie než v prípade poriadne sladkej mliečnej čokolády.

Pri výbere vhodnej stravy po tréningu treba poriadne uvažovať nad jej zložením. Ak v tom nemáte jasno a nedokážete si pripraviť vhodné jedlo, môžete si zakúpiť hotový proteín, ktorý vám rozrobený s vodou dodá všetky potrebné látky. Avšak experimentovanie v kuchyni a nakupovanie zdravých alternatív našej stravy môže byť tiež zábavné. Vytvorte si zo stravovania zábavu a každý deň skúšajte nové zdravé jedlá, ktoré budú po cvičení tou najvhodnejšou alternatívou.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem vám krásne za vaše služby. Som spokojná určite to nebol posledný nákup :) “

Popielová Andrea