Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Strava pre zdravé srdce

Strava pre zdravé srdce

V súvislosti s dnešným milým sviatkom, rozhodla som sa napísať niekoľko odporúčaní v správnej starostlivosti o svoje srdce. Nejde o žiadnu vedu. V skutočnosti sú to len druhy potravín, ktoré sú samozrejme zdravé, obsahujú zdraviu prospešné látky a o naše srdce sa kráľovsky starajú. Srdce je nielen symbolom lásky, ale aj základom nášho bytia, a preto by sme mali dbať na stravu, ktorú každý deň prijímame. Na záver vám opäť pridám zaujímavý recept na skvelý a zdravý pokrm, ktorý dnes môžete pri organizovaní romantického prekvapenia vykúzliť.

Čo robíme zle

Ak sa človek pozrie na svoj denný režim, hneď si uvedomí chyby, ktoré robí a všetky tie nezdravé potraviny, ktorými ubližuje svojmu telu. Naše srdce je tu pre nás 24 hodín denne a nikdy si nemôže spraviť prestávku, pretože by nás to stálo život. No my aj napriek tomu fajčíme, napchávame sa nezdravou stravou, kopou mastných a slaných jedál, často si doprajeme enormné množstvo alkoholu, pretože niektorí z nás si myslia, že alkoholické opojenie im neublíži. Okrem toho veľmi radi vysedávame v autách namiesto zdravého bicyklovania alebo chôdze a pohodlnosť nám prerástla cez hlavy. Všetky tieto skutočnosti, aj keď viem, že nie u všetkých, pretože existujú aj zodpovední jedinci, každý deň prežívame znova a znova. Teraz prichádza na rad otázka. „ Čo mám robiť pre zdravé srdce?“ Odpoveď je jednoduchá. Odstrániť všetky vymenované nedostatky a doplniť to zdravou stravou.

Ovocie pre srdce

Spomedzi potravín, ktoré sú zdravé a máme ich radi je ovocie absolútne perfektné. Je sladké, a preto vďaka nemu môžeme odstrániť z jedálnička enormné množstvo sladkostí a dezertov. Zaujímavými účinkami sa prezentuje napríklad avokádo, grapefruit, jablká alebo chutné figy. Niektoré druhy sú vhodné na konzumáciu v čerstvom stave, ale nič nepokazíte ak si napríklad jablká alebo figy vezmete ako sušené ovocie so sebou do práce a v čase olovrantu si na nich pochutnáte.

Zelenina

Aby sme však nezabudli ani na zeleninu, aj v tejto skupine potravín sa nachádzajú absolútne skvosty v starostlivosti o srdce. Napríklad taká čakanka, brokolica, špenát, paradajky a množstvo iných druhov. Okrem nich samozrejme siahajte aj na všetky ostatné druhy zeleniny, ktoré vám prídu na chuť, pretože vaše telo si to zaslúži.

Obilniny

Môj nedávny článok o ovsených vločkách informoval, že sú to potraviny, ktoré môžete pri starostlivosti o svoje srdce a telo konzumovať. Okrem nich môžete siahnuť po cereálnych výrobkoch, celozrnnom pečive, po rôznych druhoch semienok, napríklad ľanových alebo tekvicových. Niektorí autori, ktorí sa zdravou stravou zaujímajú by vám povedali, že máte jesť len to, čo rastie a samozrejme obilniny tam patria.

Koreniny

Už v minulosti patrili koreniny medzi veľmi hodnotné ochucovadlá, dokonca sa nimi aj platilo. V súčasnosti máme k dispozícii nespočetné množstvo týchto pomocníkov v kuchyni, ale v súvislosti so starostlivosťou o naše srdce sú vhodné napríklad škorica alebo kurkuma. Odporúča sa preto vo svojej kuchyni experimentovať a variť si jedlá inšpirované rôznymi kultúrami, pretože v každej oblasti našej planéty používajú ľudia iné korenie.

Oriešky

Na tieto drobné a chutné plody tiež nesmieme zabudnúť. Obsahujú zdravé tuky a tie sú pre naše srdce nevyhnutné. Zaobstarajte si napríklad arašidy alebo mandle a večer si ich k filmu zoberte namiesto nezdravých slaných výrobkov.

Ryby

Ak uvažujete, akú rybu si cez víkend upečiete na obed, odporúčam lososa. Toto rybie mäso má skvelú chuť, ľahko sa pripravuje a v súvislosti so starostlivosťou o svoje zdravie je nenahraditeľné. Samozrejme okrem lososa máme na trhu množstvo iných druhov rýb. Stačí si vybrať a zdravé tuky ukryté v tomto mäse dodať svojmu telu.

Nápoje

Zaujímala som sa o to, čo by asi tak mohlo byť pre naše srdce najprijateľnejšie. Samozrejme príjem čistej pitnej vody je na prvom mieste a rovnako jej dostatočné množstvo. Ale napríklad taký zelený čaj je pomocníkom nielen ako antioxidačný prostriedok ale aj ako prevencia pred srdcovo – cievnymi ochoreniami. A čo taký alkohol? V tejto oblasti by sme si mali vyberať kvalitné červené vína a piť ich s mierou.

Recept

Ako dnešný recept som zvolila chutného lososa s provensálskymi bylinkami. Potrebujeme mäso z lososa vhodné na steaky, olivový olej, soľ, bylinky, cesnak, citrón. V malej miske si vytvoríme chutnú marinádu z pretlačeného cesnaku, oleja, soli a byliniek. Mäso potrieme marinádou, vložíme na plech a pečieme približne 15 minút. Pri podávaní môžeme zvoliť akúkoľvek prílohu, najlepšie však čerstvý zeleninový šalát. Steaky ešte pokvapkáme citrónovou šťavou a romantická večera je hotová.
Verím, že dnešný článok vás inšpiroval, možno si uvaríte chutné jedlo a zamyslíte sa nad svojou životosprávou. Dúfam, že takéto informácie sú pozitívnym odkazom pre každého, kto má rád svoje telo a chce ho udržiavať v čo najlepšej forme.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dneska mi prišiel balík, ďakujem veľmi pekne teším sa aj z darčekov aj z celej zásielky. Teším sa keď si objednám nabudúce.“

Zuzana Mojžišová