Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Stres a jeho vplyv na naše zdravie

Stres a jeho vplyv na naše zdravie

Stres už neraz roztočil kolotoč ochorení v ľudskom organizme. Stres ako ho poznáme nie je pre nikoho dobrý, možno len v malej miere. Ako stres spoznáme? Čo ho spôsobuje? A ako sa mu vyhýbať?

Čo je to stres?

Tento jav, ktorý nazývame stres je v podstate odpoveďou organizmu na náročné situácie, ktoré naň vplývajú, takzvané stresory. Tieto situácie sa objavujú každý deň a my na nich musíme určitým spôsobom reagovať. Stresorom môže byť napríklad naľakanie sa, prekvapenie, stres z príprav nejakej oslavy, ale taktiež to môžu byť zlé stresory ako je napríklad rozvod, strata zamestnania, strata člena rodiny. Organizmus sa formou stresu bráni. Kým máme stresu málo, je pre nás prospešný, teda je to akýsi pocit zodpovednosti, ale ak je ho toľko, že ho musíme zvládať veľmi veľa a často, môže sa to skončiť vážnym ochorením, či už fyziologickým alebo psychologickým a to má obrovský dopad na život človeka.

Ochorenia vyplývajúce z dlhodobého stresu

So stresom sa spája mnoho ochorení, ktoré v súčasnosti patria k veľmi vážnym poruchám organizmu. Najnebezpečnejšími ochoreniami súvisiacimi so stresom sú v súčasnosti kardiovaskulárne ochorenia, na ktoré nás upozorňujú rôzne zdroje z každej strany. Stačí si pozrieť reklamu na rastlinnú nátierku a vieme, že bez starostlivosti o organizmus sa týmto komplikáciám nevyhneme. Kardiovaskulárne ochorenia sa vzťahujú na srdce a teda na najdôležitejší orgán. Ďalej môže stres vplývať na odolnosť organizmu, teda imunitu. Telo sa vyčerpá bojovaním so stresom a na boj s inými nákazami už nemá energiu. Potom to môžu byť z môjho pohľadu veľmi nepríjemné depresie, ktoré sa v ťažších štádiách už bez liekov zvládať nedajú. Človek, ktorého depresie trápia prežíva tzv. „depky“ , počas ktorých je naštvaný na celý svet, smutný, nič ho nedokáže rozveseliť a myslí na smrť. Z ďalších ochorení súvisia so stresom napríklad vredy, poruchy trávenia, astma, migrény, bolesti hlavy alebo PMS. Ani jedno z ochorení, ktoré bolo spomenuté by ste nechceli zažiť. Takže najdôležitejší je fakt bojovať so stresom.

Ako so stresom bojovať

Stres je potrebné kontrolovať. To znamená, že v prípade, že sme schopní s problémom bojovať a meniť súčasnú situáciu, treba sa o to pokúsiť, ak však to možné nie je, treba zaujať práve taký postoj, ktorý nám umožní prijať situáciu takú aká je a zmieriť sa s ňou. Ak to neurobíme, budeme sa problémom trápiť až dovtedy, kým nás vnútorne nezožerie. Doktorka, ktorá toto riešenie navrhuje taktiež hovorí, že si treba vytvoriť plán na vyrovnávanie sa s danou situáciou. Mali by sme mať teda pozitívny postoj k veciam, efektívne tráviť voľný čas napríklad športom, umením, aktivitami, ktoré nás robia šťastnými alebo si len tak oddýchnuť niekde pri mori či v horách.

Stres je naozaj nepríjemný spoločník a je na nás ako ho spracujeme. Môžeme sa naučiť brať život pozitívne a vidieť okolo seba krásu alebo ho môžeme nechať ničiť nám vnútro. Verím, že je viac takých ľudí, ktorí majú svoj život radi a stres dokážu veľmi rýchlo odohnať, pretože vnútorná pohoda je dôležitá pre krásny a zdravý život.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„ĎAKUJEM za rýchle vybavenie mojej objednávky. Prajem pevné zdravie a veľa dobrej nálady.“

R. Bartková