Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ťažkosti so žalúdkom

Ťažkosti so žalúdkom

Blížia sa vianočné sviatky plné hojnosti a počas týchto dní sa nám občas nedarí ukontrolovať množstvo skonzumovaného jedla. Na pohotovostiach tak potom končí množstvo ľudí s problémami ako sú napríklad pálenie záhy, bolesti, kŕče alebo nevoľnosť. Avšak tieto ťažkosti nemusí spôsobovať len prejedanie sa. Príčinou ťažkostí so žalúdkom môže byť aj nesprávne zvolený druh stravy alebo nedostatok žalúdočných kyselín. Samozrejme, mali by sme si každý deň uvedomovať, čo konzumujeme, v akom množstve, a aký dopad to na náš organizmus má. Najdôležitejšie je si uvedomiť, že prevencia by mala byť na prvom mieste a zdravé stravovanie by sme mali dodržiavať každý deň. A ak už vieme, že zhrešíme, mali by sme to robiť v primeraných množstvách, aby nás napokon neodviezli do nemocnice so záchvatom. Ak vás zaujíma, čo nášmu žalúdku najviac pomáha v tom, aby dobre fungoval, a prečo nám vlastne žalúdočné ťažkosti vznikajú, čítajte nasledujúce riadky.

Čo to znamená?

Žalúdočné ťažkosti sú charakterizované ako bolestivé a nepríjemné pocity v oblasti žalúdka. Medzi najčastejšie príčiny ich vzniku môžeme zaradzovať nesprávne stravovanie, nedostatok žalúdočných kyselín potrebných k správnemu stráveniu potravy, prekyslený alebo na druhej strane nedostatočne kyslé prostredie v organizme, neznášanlivosť organizmu na niektoré druhy potravín, rôzne otravy spôsobené potravinou alebo vredy. Tráviace ťažkosti samozrejme spôsobuje aj alkohol alebo iné návykové látky. Rovnako môžu mať tieto ťažkosti pôvod v našej psychike. To znamená, že ak je človek neustále pod vplyvom negatívnych pocitov, preťaženia alebo mu chýba citové zázemie, môže to vyústiť do týchto problémov. Rovnako nám škodí aj stres, ktorý prekysľuje náš organizmus. Aby naše trávenie fungovalo správne, musíme sa uvoľniť, odpútať sa od každodenných starostí, zacvičiť si jogu alebo iné meditačné cvičenie.

Prejavy

Medzi najčastejšie prejavy žalúdočných ťažkostí zaradzujeme:

  • Nevoľnosť
  • Pálenie záhy
  • Bolesti
  • Kŕče
  • Pocit plnosti
  • Nafúknuté brucho
  • Pocit tlaku

Pomoc

Aby nám žalúdok fungoval ako má, najprv by sme sa mali zbaviť ťažko stráviteľných jedál, ktoré tak radi konzumujeme. Patrí tu mastné mäso, omáčky, vyprážané jedlá, opekané zemiaky alebo dokonca aj nesprávne skladovaný a vlhký chlieb. Ak chceme, aby bolo naše stravovanie ukážkové, je dobré konzumovať ľahké a ľahko stráviteľné jedlá, ktoré jeme v malých dávkach viackrát za deň. Organizmus tak hravo strávi všetko, čo skonzumujeme. Na našich stránkach v časti Chudnutie a diéty nájdete množstvo výživových doplnkov, ktoré vám so správnym trávením pomôžu. Či už je to koncentrovaný bromelaín, ktorý prospieva tráveniu, ďalej sú to čaje, ktoré svojim prírodným zložením napomáhajú črevám správne fungovať alebo zelené potraviny a doplnky z rias, ktoré pomáhajú organizmu celkovo. Stačí si len vybrať.

Musíme zvoliť tie správne potraviny

Pre náš žalúdok je veľmi dôležitým vitamínom, vitamín A. Vďaka nemu udržiavame našu žalúdkovú sliznicu v dobrom stave. Vitamín A nájdeme vo všetkých žltých, zelených, červených a aj citrusových druhoch ovocia a zeleniny. V prípade, že máme vitamínu A málo, nastane nedostatočná tvorba žalúdočných kyselín a hlienov a taktiež je oslabená naša imunita. Okrem tohto vitamínu sú dôležité aj vitamíny nazývané aj B-komplex. Tie nájdeme najmä v sójových produktoch, strukovinách, zelenine a všetkých semienkach a jadierkach. Práve vďaka týmto vitamínom sa nám vytvára dostatok žalúdočných kyselín, čo je pre správne trávenie kľúčové.

Ak vás žalúdočné ťažkosti trápia, držte sa rád uvedených v tomto článku. Je dôležité starať sa o svoje telo a dopriať mu dostatok vitamínov, minerálov a ostatných látok potrebných pre správne fungovanie všetkých orgánov. V prípade, že nie ste schopní konzumovať toľko zdravej stravy, zamerajte sa na výživové doplnky, ktorých je v súčasnosti na trhu množstvo. Či už si zaobstaráte celý komplex vitamínov a minerálov, alebo si zaobstaráte jeden koncentrovaný. Prevencia je jedinou cestou k šťastnému a spokojnému životu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den.. Dakujem za rychle vybavenie objednavky. Som velmi spokojna.“

Anna Hanuliakova