Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaPre niektorých symbol sviatku duchov, ktorý je omnoho známejší v iných krajinách, pre iných skvelá plodina, z ktorej môžete pripraviť čokoľvek. Či už sú to tekvicové plátky pripravené na spôsob mäsa alebo v sladkom prevedení v podobe koláča, či skvelého pyré podávaného ako príloha k rôznych jedlám. Ako si ju pripravíte je na vás, najdôležitejšie sú však účinky, ktoré v sebe táto krásne oranžová plodina ukrýva. Tekvica sa pestuje aj u nás a možno aj vy patríte k ľuďom, ktorý sa z jej každoročnej úrody tešia aj tento rok. Ak však tento plod nepoznáte a ak ste zvedaví, čo nám tekvica prináša, čítajte ďalej.
HistóriaTekvica pochádza zo Strednej Ameriky. Zo Strednej Ameriky sa k nám dostala postupne cez Severnú Ameriku a napokon až do Európy. Dnes ju už pestujú mnohí ľudia a v období zberu ju ľahko zoženieme v ktoromkoľvek supermarkete alebo ešte lepšie na trhu s ovocím a zeleninou. K nám do obchodov sa dostávajú hlavne menšie plody, pri ktorých sú náklady na dovoz nižšie, avšak z veľkých tekvíc máme na trhu aspoň jadierka alebo skvelý tekvicový olej, ktorý sa tiež dá použiť na mnoho spôsobov. Tieto produkty sa k nám dostávajú najmä z Maďarska, Rumunska alebo Ruska, ale producentmi sme samozrejme aj my Slováci.
Zloženie tekviceSamotná dužina obsahuje veľmi veľa vody, vďaka čomu nás ňou perfektne zásobuje a taktiež vlákniny, čomu vďačíme za podporu trávenia po konzumácii tohto plodu. Z vitamínov môžeme v tekvici nájsť napríklad vitamín A, skupinu vitamínov B, vitamín C a mnoho iných, dá sa povedať všetkých vitamínov, ktoré poznáme. Z minerálnych látok tekvica obsahuje meď, horčík, železo alebo draslík. Svoju krásnu sýto-oranžovú farbu má vďaka karoténom, ktoré sú najvýznamnejšími látkami imunitného systému. Okrem oranžovej tekvice poznáme aj množstvo iných. Niektoré majú šupku veľmi jemnú a dajú sa konzumovať aj s ňou, iné majú šupku veľmi tvrdú, a preto sa šupka z takýchto plodov nekonzumuje alebo sa musí varením upraviť tak, aby konzumácia bola možná.
Účinky tekviceVďaka svojmu zloženiu sa v tekvicovej dužine snúbi množstvo skvelých vlastností:
Tekvicové jadierka sú úžasnou náhradou nezdravých zemiakových lupienkov a iných slaných pochúťok. Skoro 50 percent obsahu tekvicových semienok tvoria nenasýtené kyseliny, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné a veľmi prospešné. Tekvicové jadierka podporujú tvorbu vitamínu D. Taktiež ovplyvňujú starnutie organizmu a podporujú zdravý rast buniek. Ochutnajte túto pochúťku, ktorá poteší vaše telo.
Tekvica sa v našich podmienkach pripravuje na mnoho spôsobov. Je na vás, čo si vyberiete. Najdôležitejšie je dodať z tekvicovej dužiny nášmu telu tie najlepšie látky, ktoré ho posilnia a pomôžu pri rôznych problémoch, aby sme mohli každý deň prežívať naplno a s radosťou z každej príjemnej chvíle.
„Chcem sa Vam podakovat za rychle a seriozne jednanie. Balicek prisiel dnes rano. Som velmi spokojna.“