Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Ďakujem krásne za zásielku, som max.spokojná,ako vždy,môžem sa spoľahnúť na kvalitu úmernu s cenou.“
Daša
Pre niektorých symbol sviatku duchov, ktorý je omnoho známejší v iných krajinách, pre iných skvelá plodina, z ktorej môžete pripraviť čokoľvek. Či už sú to tekvicové plátky pripravené na spôsob mäsa alebo v sladkom prevedení v podobe koláča, či skvelého pyré podávaného ako príloha k rôznych jedlám. Ako si ju pripravíte je na vás, najdôležitejšie sú však účinky, ktoré v sebe táto krásne oranžová plodina ukrýva. Tekvica sa pestuje aj u nás a možno aj vy patríte k ľuďom, ktorý sa z jej každoročnej úrody tešia aj tento rok. Ak však tento plod nepoznáte a ak ste zvedaví, čo nám tekvica prináša, čítajte ďalej.
HistóriaTekvica pochádza zo Strednej Ameriky. Zo Strednej Ameriky sa k nám dostala postupne cez Severnú Ameriku a napokon až do Európy. Dnes ju už pestujú mnohí ľudia a v období zberu ju ľahko zoženieme v ktoromkoľvek supermarkete alebo ešte lepšie na trhu s ovocím a zeleninou. K nám do obchodov sa dostávajú hlavne menšie plody, pri ktorých sú náklady na dovoz nižšie, avšak z veľkých tekvíc máme na trhu aspoň jadierka alebo skvelý tekvicový olej, ktorý sa tiež dá použiť na mnoho spôsobov. Tieto produkty sa k nám dostávajú najmä z Maďarska, Rumunska alebo Ruska, ale producentmi sme samozrejme aj my Slováci.
Zloženie tekviceSamotná dužina obsahuje veľmi veľa vody, vďaka čomu nás ňou perfektne zásobuje a taktiež vlákniny, čomu vďačíme za podporu trávenia po konzumácii tohto plodu. Z vitamínov môžeme v tekvici nájsť napríklad vitamín A, skupinu vitamínov B, vitamín C a mnoho iných, dá sa povedať všetkých vitamínov, ktoré poznáme. Z minerálnych látok tekvica obsahuje meď, horčík, železo alebo draslík. Svoju krásnu sýto-oranžovú farbu má vďaka karoténom, ktoré sú najvýznamnejšími látkami imunitného systému. Okrem oranžovej tekvice poznáme aj množstvo iných. Niektoré majú šupku veľmi jemnú a dajú sa konzumovať aj s ňou, iné majú šupku veľmi tvrdú, a preto sa šupka z takýchto plodov nekonzumuje alebo sa musí varením upraviť tak, aby konzumácia bola možná.
Účinky tekviceVďaka svojmu zloženiu sa v tekvicovej dužine snúbi množstvo skvelých vlastností:
Tekvicové jadierka sú úžasnou náhradou nezdravých zemiakových lupienkov a iných slaných pochúťok. Skoro 50 percent obsahu tekvicových semienok tvoria nenasýtené kyseliny, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné a veľmi prospešné. Tekvicové jadierka podporujú tvorbu vitamínu D. Taktiež ovplyvňujú starnutie organizmu a podporujú zdravý rast buniek. Ochutnajte túto pochúťku, ktorá poteší vaše telo.
Tekvica sa v našich podmienkach pripravuje na mnoho spôsobov. Je na vás, čo si vyberiete. Najdôležitejšie je dodať z tekvicovej dužiny nášmu telu tie najlepšie látky, ktoré ho posilnia a pomôžu pri rôznych problémoch, aby sme mohli každý deň prežívať naplno a s radosťou z každej príjemnej chvíle.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Ďakujem krásne za zásielku, som max.spokojná,ako vždy,môžem sa spoľahnúť na kvalitu úmernu s cenou.“
Daša