Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Tekvicová sezóna je zahájená

Tekvicová sezóna je zahájená

Spája sa vám jeseň so sychravým počasím, vôňou čerstvo uvareného čaju a teplými svetrami ? Teploty vonku pomaly klesajú, príznaky chrípky narastajú a v obchodoch na nás čoraz viac číha obľúbená tekvica. Väčšina z nás si pri pohľade na ňu vybaví októbrový Halloween, vyrezanú oranžovú tekvicu a horiacu sviečku v nej. Tekvica nepochybne predstavuje nápaditú dekoráciu pre domácnosť, avšak prináša aj množstvo iných benefitov prospešných pre naše zdravie.

Ak hľadáte bohatý zdroj antioxidantov, ktoré chránia naše telo proti rakovine, tekvica a pestré možnosti jej spracovania v kuchyni sú skvelou voľbou. Tekvica je pôvodom obyvateľ z Ameriky a trvalo celých šestnásť storočí, kým zavítala aj do európskych kuchýň. Čas letel a s ním pribúdali i recepty a spôsoby spracovania jej častí. Vybrať z tekvice semienka a jej ostatné časti využiť ako súčasť jesennej výzdoby alebo ich vyhodiť by bolo naozaj nerozumné. Takmer všetky jej časti sú totiž jedlé a spracovateľné na konzumovanie. Je skvelým zdrojom vody, betakaroténu a vitamínu C, ktorý sa nám v jesennom počasí jednoznačne zíde na posilnenie imunity.

Veľká, podlhovastá, oranžová, zelená? Áno, farieb, veľkostí a druhov je veru viac než dosť, avšak vitamíny, minerály a vlákninu obsahuje tekvica veľkoplodná a obľúbená Hokkaido. Tekvica maslová alebo obyčajná, tie všetky sú zástupcami skvelého zdroja draslíka.
Obľúbenosť si získava vďaka pestrým možnostiam čarovania s ňou v kuchyni. Krémová polievka či prívarok? Tekvicové lievance na raňajky alebo pečená tekvica k mäsku? Tekvicový koláč? A čo zapekaná tekvica so syrom? Nech sa páči, jednoducho a zdravo oživí vašu zbierku receptov.

Tekvicové semienka predstavujú ďalší prínos pre naše telo. Olej získavaný zo semienok tekvice vie potešiť naše zdravie svojimi liečivými účinkami. Tento tmavozelený zázrak obsahuje až 90% nenasýtených mastných kyselín. Znižovanie cholesterolu v krvi, prevencia ochorení močového mechúra, podpora trávenia, liečba prostaty... to všetko s naším telom dokáže vnútorné použitie tekvicového oleja. Vonkajšie použitie však vôbec nie je menej užitočné. Tekvicový olej lieči rany, popáleniny, má priaznivé účinky na vlasy, nechty a pokožku. Olejom môžme svoje vlasy doslova rozmaznávať, ak je potrebná ich regenerácia alebo nás trápi ich vypadávanie. Tekvicový olej má široké využitie samozrejme i v kuchyni. Svojou chuťou oživí predovšetkým rôzne zeleninové šaláty a možno ním nahradiť olivový olej pri príprave jedál.

Bojujete s nespavosťou? A čo hrsť tekvicový semienok pred spaním? Vďaka svojej schopnosti regulovať hladinu cukru v krvi sú veľmi vhodné pre diabetikov. Semienka vedia zatočiť i so stresom, pocitmi úzkoti a depresiami. Sú častokrát podceňovanou časťou tekvice, ale skrývajú v sebe zlúčeninu, ktorá úspešne bojuje proti rakovinotvorným bunkám. Nevoľnosť, nadúvanie, či kyslosť v žalúdku - tieto na pohľad malé, nenápadné semienka dokážu zmierniť každý z týchto problémov. Opražené tekvicové semienka s troškou soli predstavujú lákavý olovrant, ktorý nás zasýti, nahradí nám menej zdraviu prospešné chipsy a prinesie nášmu telu skvelé benefity, za ktoré sa nám naše zdravie poďakuje.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcel by som vyjadriť veľkú skopokojnosť z mojej strany, zásielka prišla tým najrýchlejším spôsobom, dostal som pribalený aj darček - pastilky na hrdlo :) , Ďakujem som spokojný, určite si objednám aj nabudúce niečo od Vás!“

Michal Miklovič