Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Tip na chutné a zdravé raňajky

Tip na chutné a zdravé raňajky Poznáte to, vstávať do tmavého a sychravého rána nie je ideálna predstava asi nikoho z nás. Z postele však musíme a prvé, čo mnohí urobíme, je šálka horúcej voňavej kávy. Kofeín však nie je práve najvhodnejší na prázdny žalúdok. Tak si poďte spolu s nami pripraviť chutné a zdravé raňajky.

1. Celozrnné pečivo
To, že je celozrnné pečivo zdravšie, než biele vám už hovoriť asi netreba. Prečo ho však odporúčame na ráno? Pretože vás zasýti na dlhší čas. Hladina cukru vám totiž po zjedení celozrnného pečiva nevyskočí tak, ako pri bielom, ale uvoľňuje sa postupne, takže aj energiu získavate postupne. Okrem toho celozrnné pečivo obsahuje vlákninu, ktorá je potrebná pre správne trávenie, či skôr pohyb čriev. A čo robiť, aby ste si nekúpili len „zafarbený“ biely chlieb namiesto čierneho, celozrnného pečiva? Vyberajte si také, ktoré má viditeľné zrniečka, napríklad slnečnice.

2. Vajíčka
Druhým našim tipom na chutné a výdatné raňajky sú vajíčka. Cholesterolu sa v ich prípade báť nemusíte, pretože vajíčka boli už dávno rehabilitované, čo sa týka tohto mýtu. Naopak, vajíčka obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, na raňajky vás vynikajúco zasýtia a dodajú vám potrebnú energiu. Samozrejme, ani s vajíčkami to netreba preháňať, stačia vám dve. Odborníci na chudnutie dokonca vajíčka odporúčajú pri znižovaní hmotnosti.

3. Mliečne výrobky
Mliečne výrobky rovná sa kopa kvalitných bielkovín. A vy isto viete, že bielkoviny sú pre chod organizmu dôležité. Okrem toho mliečne výrobky obsahujú aj potrebný vápnik. Na raňajky si preto doprajte chutný jogurt, napríklad s ovsenými vločkami či ovocím, alebo tvarohovú nátierku s bylinkami, nízkotučný syr či pohár mlieka. Bielkoviny vás vynikajúco zasýtia, čo je na začiatok dňa potrebné.

4. Ovocie a zelenina
Samozrejme, na ovocie a zeleninu nesmieme zabudnúť. Ovocie a zelenina je nielen bohatým zdrojom vitamínov, ale aj vlákniny. Na raňajky si dajte celozrnné pečivo, vajíčka či jogurt a doplňte do ovocím alebo zeleninou. Takto zložené raňajky sú ideálne pre všetky vekové skupiny. Dokonca sa odporúčajú aj pri redukčných diétach.

5. Nezabudnite piť
Pri raňajkách sú dôležité aj tekutiny. A nemáme na mysli len kávu, ktorá nás preberie aj v jesenné upršané ráno. Pre tých, ktorí kávu nepijú, ale radi by si dopriali trochu kofeínu, máme vhodný tip. Je ním zelený a čierny čaj. Oba čaje sú z toho istého „kríčka“, avšak rozdiel je v spracovaní. Preto aj čierny aj zelený čaj obsahuje kofeín. Ten sa však uvoľňuje pomalšie ako pri káve, ale zato dlhšie. Pokiaľ pijete tieto čaje práve kvôli obsahu kofeínu, pozor na dĺžku lúhovania. Ak čaje necháte lúhovať pridlho, kofeín sa bude vstrebávať do organizmu oveľa pomalšie a jeho účinky budú tiež slabšie. Preto čaj lúhujte maximálne štyri minúty. Tým, ktorí kofeín nepotrebujú, odporúčame ovocné čaje či minerálne vody.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem Vám veľmi pekne poďakovať za perfektne a rýchlo vybavenú objednávku a tiež za taštičku plnú milých drobností, veľmi ste ma potešili. Prajem celému Vášmu tímu nech sa Vám dobre darí v práci aj v osobnom živote.“

G.Erhardtová