Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Tipy ako sa zbaviť strachu z priberania na dovolenke

Tipy ako sa zbaviť strachu z priberania na dovolenke

Vynikajúce jedlo je neoddeliteľnou súčasťou letnej dovolenky a dá sa vychutnať aj bez zbytočného strachu, že si prinesieme domov suvenír v podobe pribratých kíl navyše. Vďaka dodržiavaniu niekoľkých základných tipov Vás nemusí trápiť nepríjemný strach z dovolenkového priberania, avšak v každom prípade platí pravidlo „zlatej strednej cesty“. Kulinárske zážitky nepochybne patria k cestovaniu a neužiť si dovolenku kvôli diéte je nezmysel...rozumným spôsobom sa dá dosiahnuť dva v jednom, kedy si dovolenku vychutnáte so všetkým, čo k nej patrí a zároveň sa budete cítiť stále dobre.

1. Extrémnou diétou riskujeme svoje zdravie

Každý z nás si tým prešiel minimálne jedenkrát: od mája sa snažíme schudnúť, aby bola naša postava počas letnej dovolenky v ideálnej forme. Trápime sa diétami s hlavou v predstavách o pláži a našej dokonalej postave v plavkách. Mnohokrát ľudia zabúdajú, že schudnúť nemusí automaticky znamenať aj byť zdravý a svoje telo na niekoľko týždňov dostanú do extrému. Prvý deň príchodu na dovolenku sa v hlave prepne vypínač z „nemôžeš“ na „daj si čokoľvek“ a kolobeh dovolenkového prejedania môže začať. Návrat domov sa spája s výčitkami o pribratých kilách a znovu začíname dodržiavať striktnú diétu. Dokedy tento kolobeh vydržíme? A naše zdravie? Je pochopiteľné, že si náš organizmus pýta viac jedla ako náhradu za všetky dni v diéte, nemožno mu to vyčítať, možno tomu predísť. Základným krokom je nastavenie si životného štýlu, ktorý je dlhodobo udržateľný a v súlade s našim telom. Prísna diéta, ktorá predchádza letnú dovolenku, bezpodmienečne povedie k následnému prejedaniu sa a pre naše telo nie je nič horšie, ako ho dostať z jedného extrému do ďalšieho. Vybudujte si stravovacie a pohybové návyky, ktoré budete ochotný a schopný dodržiavať celoročne a kdekoľvek- v náš bežný pracovný deň, ale i počas dovolenkových dní. Existujú striktné diéty, ktoré dostanú naše telo do vysnívanej formy behom krátkeho času, avšak z dlhodobého hľadiska nie sú udržateľné a budú nás stáť naše nenahraditeľné zdravie.

2. Dovolenka nie je synonymum prejedania sa

Skvelé jedlo si treba vychutnávať a nie si ho odopierať. V prípade množstva skonzumovaného jedla na dovolenke je najrozumnejšie voliť zlatý stred. Okrem nutrične vyvážených jedál, ktoré nás zasýtia, by sme si na dovolenke mali dopriať i tie, po ktorých túžia naše oči, chuťové poháriky a kulinárske srdce. Ste v novej krajine, vyskúšajte netradičné pokrmy, nebojte sa experimentovať s jedlom, avšak myslite na staré dobré „všetko s mierou“. Nie je absolútne nič zlé na tom ochutnať, avšak pre naše telo nie je priaznivé automaticky sa začať prejedať so zámienkou, že sme na dovolenke. Objavujte nové chute, nevyhýbajte sa kulinárskym zážitkom kvôli strachu z priberania, avšak každú dobrotku si doprajte v rozumnom množstve. Ochutnajte ten lákavý koláčik, ale čo tak rozdeliť sa s ním a polovicu venovať svojej láske?

3. Nutrične hodnotné jedlo je základ

Doprajte si skvelé raňajky, ktoré budú pre telo výživným palivom pre štart do nového dovolenkového rána a zároveň i dobre zasýtia náš organizmus. Nie je nič zlé na tom dopriať si na dovolenke poriadnu porciu raňajok, avšak treba s chladnou hlavou premyslieť, čo si na tanier naložíme, koľkokrát sa vrátime na „dupľu“ a či naozaj tú „dupľu“ tak nevyhnutne pre svoju existenciu naše telo potrebuje. Počas dovolenkových dní netreba zabúdať na našich výživných kamarátov- ovocie a zeleninu a v prípade raňajok i svačinky si ich dopriať v hojnom množstve. Vajíčka, rybky, grécky jogurt...vyberte si zo širokej raňajkovej ponuky bielkovinu, ktorá by na tanieri jednoznačne nemala chýbať, pretože nás zasýti a zaženie neustále nutkanie ísť si nabrať ďalšiu porciu. Nezabúdajte na sacharidy a v žiadnom prípade sa im nesnažte vyhýbať, nakoľko sú pre naše telo rovnako dôležitou makroživinou ako bielkoviny a tuky. Ovsené vločky, celozrnné pečivo i spomínané ovocie nie sú pre naše telo nepriateľ, ale potrebné palivo. Podobné pravidlá platia i v prípade ostatných hlavných jedál počas dňa. Vyberajte z pokrmov, ktoré Vás dokážu zasýtiť, sú bohaté na bielkoviny a doprajte si ich v rozumnom množstve. Nepriberá sa zo sacharidov, ani z tukov, ale z toho, že bude náš príjem jedla vyšší ako energia, ktorú za deň vydáme.

4. Každý deň si doprajte okrem koláčika i pohyb

Dovolenka nám ponúka široké spektrum možností pre pohyb. Stráviť každý deň v hotelovom fitku nie je vôbec nevyhnutné, avšak pohybu na dovolenke netreba dávať stop. Pochopiteľne, sú chvíle, keď každý z nás potrebuje vypnúť, oddychovať na pláži a je našou povinnosťou voči nášmu telu, mu i želaný oddych dopriať. Nie je však nič zlé na tom, uskutočniť príjemnú prechádzku a preskúmať nové prostredie. Ak ste dobrodružný typ, vyskúšajte jednodňový výlet, ktorý Vás vytrhne zo stereotypu ležania na pláži. Neváhajte a naplánujte si prechádzku po pláži pri východe alebo západe slnka, ktorá bude prínosom nie len pre naše telo, ale i pre myseľ. Milovníci behu veľmi dobre poznajú ten neopísateľný pocit ranného, či podvečerného behu popri pláži. Skúste rozumne vyvážiť množstvo svojho denného príjmu jedla s intenzitou pohybu a užívajte si dovolenkové chvíle bez strachu z priberania.

5. Dodržiavajte pitný režim a nezabúdajte na skryté kalórie v nápojoch

Alkohol, miešané drinky a nealkoholické sýtené nápoje k dovolenke patria. Zas a znovu v primeranom množstve neuškodia, avšak preháňať to s nimi netreba. Počas dňa a najmä v čase, keď je najväčšie horko, dbajte na dostatočný príjem vody. Sladené nápoje sú skryté kalórie a neuhasia náš pocit smädu, preto dobre zvážte, či ich uprednostníte pred čistou vodou s citrónom.

6. Užívajte si bez zbytočného strachu

Užívať si dovolenku nemusí znamenať prejedať sa do nemoty, ale dopriať si zaslúžený oddych, vyskúšať skvelé jedlo a spoznávať novú krajinu bez neustálych myšlienok a strachu z priberania. Vrátiť sa domov o osem kíl ťažší s pokazeným trávením nie je tak úplne oukej, ale to pribraté kilo, či dva, nemusia znamenať koniec sveta a návrat do extrémnej diéty. Návrat domov znamená návrat k našim stravovacím a pohybovým návykom a je len na nás, či si vytvoríme životný štýl priaznivý pre naše zdravie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, opäť po dlhej dobe som si objednala tovar a musim Vam iba poďakovať za neuveriteľnú rýchlosť. Ste skvelí. Ďakujem“

Rimma Strohnerová