Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Účinky chlorofylu

Účinky chlorofylu

Ak sa bojíte zelených nápojov a pripadajú vám odpudivé, poviem vám, že všetky, s ktorými som sa doposiaľ stretla sú nad zlato. Či už je to zelený koktail z čerstvej zeleniny ako forma detoxikačnej kúry a doplnenia vitamínov a iných prospešných látok alebo nápoj vytvorený zo vzácneho zeleného jačmeňa, ktorý má podľa výskumov neuveriteľné účinky na naše telo. Dnes sa zameriam na tému chlorofylu. Čo môže byť zelenšie ako chlorofyl ? Keďže je to rastlinné farbivo, vďaka ktorému v rastline prebieha fotosyntéza, a tým sa zabezpečuje prísun energie na vykonávania základných životných procesov v rastline, musí to byť pre nás prospešná látka. Pozrime sa ako vzniká a čo chlorofyl dokáže a prečo je pre nás prospešné piť chlorofylový nápoj pravidelne.

Čo to je Chlorofyl

Chlorofyl je vlastne tmavo-zelené farbivo, ktoré obsahujú všetky zelené rastliny. To znamená, že je to prírodná látka a okrem rastlín ju môžu obsahovať aj baktérie a riasy, v ktorých dochádza k procesu zvanému fotosyntéza. Chlorofyl sú vlastne veľké molekuly, ktoré sú tvorené uhlíkom a vodíkom. Fotosyntéza, ktorá prebieha vďaka tejto látke sa odohráva v chloroplastoch. Chloroplasty sú zelené častice obsahujúce chlorofyl. V tomto procese ide o to, že oxid uhličitý sa mení na cukor, ktorý rastliny využívajú ako zdroj energie a môžu vďaka tomu prežiť.

Zloženie chlorofylu

V zložení je chlorofyl tiež veľmi zaujímavý. Nášmu telu poskytuje antioxidačné látky, ktoré sa v súčasnosti prezentujú ako látky predlžujúce život a nevyhnutné pre očistu organizmu a jeho správne fungovanie. Ďalej nám chlorofyl ponúka vitamíny ako vitamín K a C, kyselinu listovú a látky ako je železo, horčík, vápnik alebo aj bielkoviny. Chlorofyl nájdeme v zelenine ako je napríklad špenát, rukola, listový šalát, uhorka, cuketa, stonkový zeler, pažítka, avokádo, čerstvé bylinky a podobne.

Účinky chlorofylu

Chlorofyl nášmu telu pomáha v rôznych oblastiach. Jednou vetou sa dá povedať, že je to akýsi prostriedok na udržiavanie čistoty vo vnútri organizmu. Pozrime sa, v ktorých oblastiach ho môžeme využívať:

  • Pomáha zlepšovať prenos kyslíka v tele
  • Dodáva energiu
  • Pôsobí antioxidačne
  • Má antiseptické a protizápalové účinky
  • Podporuje krvný obeh
  • Pozitívne ovplyvňuje trávenie
  • Pomáha lepšiemu dychu
  • Pomáha s prekyslením organizmu
  • Chráni vnútorné orgány
  • Pomáha predchádzať hromadeniu škodlivín v tele

Dôležitý je výber

Musíme si uvedomiť, že ak sa chlorofyl nachádza mimo svojho prirodzeného prostredia, správa sa nestálo. Je dôležité dostať ho z rastliny tak, aby mal pre nás nejaký prínos. Niektoré metódy sú však také, že jeho účinky zničia. Najlepšie ho organizmus využije ak ho konzumujeme vo forme zelenej listovej zeleniny v čerstvom stave. Avšak môžete konzumovať aj výživové doplnky, ktoré sú vyrábané šetrnými technológiami a účinky chlorofylu zachovávajú. Množstvo chlorofylu obsahuje napríklad mladý zelený jačmeň alebo chlorella, takže aj produkty vytvorené z týchto rias a rastlín sú v každodennom konzumovaní veľkým prínosom.

Žihľavový koktail

Možno sa práve teraz zamýšľate, ako by ste si vytvorili nápoj, ktorý by obsahoval množstvo chlorofylu. Buď si zoženiete zelenú zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú chlorofyl a vytvoríte si z nich koktail alebo vás môže inšpirovať žihľava. Nazbieranú žihľavu len hodíme do mixéra, môžeme pridať aj vodu a koktail je na svete. Je to chlorofylová bomba, ktorá vám dodá množstvo dôležitých látok. Treba si uvedomiť, že varením sa chlorofyl stráca, takže buď sa zameriate na čerstvé zelené produkty alebo si zadovážite doplnok stravy, ktorý vám pomôže takouto formou. Je dôležité vedieť o účinkoch chlorofylu. Môžete si ním prečistiť organizmus a dodať si energiu. Všetko čo rastie v zemi je pre nás zdravé, tak sa nebojme prijímať to a cítiť sa dobre. Ak ste sa inšpirovali nápojom zo žihľavy, pripravte si ho a pocíťte príliv energie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Spojojnost s vami. Tovar som si objednal vcera a uz dnes ho tu mam. Oreganovy olej akurat som si ho namiesal zriesil ale kusim povedat teda ma ale silu“

Milan Šlahor