Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaHrášok poznáme azda všetci. Je obľúbenou súčasťou mnohých jedál a okrem toho ho zbožňujú aj deti. Bude to pravdepodobne jeho skvelou sladkou chuťou a veľmi pekným guľatým tvarom. Hrášok má dôležitú úlohu aj v našej histórii, keď vraj pomocou hrachu dolapili Jánošíka. Či už ho obľubujete alebo nie, je veľmi zdravý. Obsahuje obrovské množstvo bielkovín alebo zinku a skutočne nám pomáha v rôznych oblastiach. Veľmi zaujímavé je zistenie, že pozitívne ovplyvňuje plodnosť. Hrášok pri varení tepelne upravujeme len chvíľu, pretože inak by prišiel o všetky skvelé látky, ktoré nám ponúka. Môžete ho zapracovať do rôznych pokrmov, pripraviť si z neho prílohu k mäsu alebo len uvarený poliať maslom a vychutnať si ho v takejto forme. Pozrime sa bližšie na jeho účinky.
Odkiaľ pochádza?Predpokladá sa, že prvý hrach rástol v Oriente. Odtiaľ sa už dávno pred naším letopočtom postupne rozšíril ďalej. Hrach rastie v strukoch, z ktorých je potrebné chutné zelené guľôčky vylúpnuť. Naše staré mamy ho používali v mnohých pokrmoch. Neskôr sa však do našich jedálničkov dostali aj iné strukoviny ako sú napríklad fazuľa alebo šošovica. Môžeme si ho pripravovať skutočne na mnoho spôsobov.
Obsah skvelých látokNajviac skúmaná a najcennejšia na hrachu je kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Taktiež obsahuje veľa vlákniny. Rovnako ako mnoho iných semien, majú genetickú informáciu uloženú práve v nukleových kyselinách, ktoré obsahujú. Nukleové kyseliny sú vlastne molekuly veľmi podobné bielkovinám. Sto gramov hrachu dodá nášmu telu desaťkrát viac bielkovín ako napríklad párok s hranolčekmi a šľahačkový zákusok. Nukleové kyseliny majú omladzovacie schopnosti, a naše bunky ich potrebujú pre procesy obnovy a delenia. V prípade, že by sme nukleové kyseliny neprijímali, naše tkanivá by neboli schopné regenerovať. Okrem tejto kombinácie v zložení hrachu dominuje aj vitamín C, vitamín A, vitamín K a vitamíny zo skupiny B. Taktiež obsahuje draslík, fosfor, vápnik, sodík, železo, zinok. Okrem toho v ňom nájdeme aj vysoký podiel vlákniny, čo zabezpečuje detoxikačné účinky a mnoho ďalších ozdravných funkcií. Kombinácia jeho zloženia nám umožňuje využívať jeho skvelé účinky na telo.
V čom pomôže?Ako som už spomínala, kombinácia látok a vitamínov, ktoré obsahuje, má blahodarné vplyvy na naše telo. Pomáha nám v týchto oblastiach:
Malé guľôčky hrachu obsahujú vysoké koncentrácie vitamínu B. Vitamín B je známy svojimi účinkami na nervy a zabezpečuje ich optimálnu výživu. Preto sme vďaka konzumácii hrachu odolnejší a máme vyrovnanejšiu náladu. Keďže vitamíny skupiny B sa v našom tele rýchlo rozpúšťajú a taktiež ich organizmus rýchlo vylučuje, je potrebné prijímať ich pravidelne, aby sme mali skvelú náladu a užívali si každý deň.
Hrach je opäť jednou z rastlín, ktoré pre nás znamenajú zdravie. Je potrebné ho konzumovať, či už vo forme polievok, kaší, prívarkov alebo surový. Avšak počas varenia stráca vitamíny, ktoré obsahuje, a preto je najideálnejšie robiť si z neho prílohy vo forme šalátov, alebo si ho dopriať ako malú pochúťku medzi jedlami, surový. Objavte túto strukovinu a tešte sa z účinkov hrachu. Je to malý zázrak, ktorý sa oplatí konzumovať.
„Objednavka mi bola dnes v poriadku dorucena, dakujem za promptne a spolahlive jednanie, vyjadrujem velku spokojnost s Vasimi sluzbami...“