Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Účinky hrachu

Účinky hrachu

Hrášok poznáme azda všetci. Je obľúbenou súčasťou mnohých jedál a okrem toho ho zbožňujú aj deti. Bude to pravdepodobne jeho skvelou sladkou chuťou a veľmi pekným guľatým tvarom. Hrášok má dôležitú úlohu aj v našej histórii, keď vraj pomocou hrachu dolapili Jánošíka. Či už ho obľubujete alebo nie, je veľmi zdravý. Obsahuje obrovské množstvo bielkovín alebo zinku a skutočne nám pomáha v rôznych oblastiach. Veľmi zaujímavé je zistenie, že pozitívne ovplyvňuje plodnosť. Hrášok pri varení tepelne upravujeme len chvíľu, pretože inak by prišiel o všetky skvelé látky, ktoré nám ponúka. Môžete ho zapracovať do rôznych pokrmov, pripraviť si z neho prílohu k mäsu alebo len uvarený poliať maslom a vychutnať si ho v takejto forme. Pozrime sa bližšie na jeho účinky.

Odkiaľ pochádza?

Predpokladá sa, že prvý hrach rástol v Oriente. Odtiaľ sa už dávno pred naším letopočtom postupne rozšíril ďalej. Hrach rastie v strukoch, z ktorých je potrebné chutné zelené guľôčky vylúpnuť. Naše staré mamy ho používali v mnohých pokrmoch. Neskôr sa však do našich jedálničkov dostali aj iné strukoviny ako sú napríklad fazuľa alebo šošovica. Môžeme si ho pripravovať skutočne na mnoho spôsobov.

Obsah skvelých látok

Najviac skúmaná a najcennejšia na hrachu je kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Taktiež obsahuje veľa vlákniny. Rovnako ako mnoho iných semien, majú genetickú informáciu uloženú práve v nukleových kyselinách, ktoré obsahujú. Nukleové kyseliny sú vlastne molekuly veľmi podobné bielkovinám. Sto gramov hrachu dodá nášmu telu desaťkrát viac bielkovín ako napríklad párok s hranolčekmi a šľahačkový zákusok. Nukleové kyseliny majú omladzovacie schopnosti, a naše bunky ich potrebujú pre procesy obnovy a delenia. V prípade, že by sme nukleové kyseliny neprijímali, naše tkanivá by neboli schopné regenerovať. Okrem tejto kombinácie v zložení hrachu dominuje aj vitamín C, vitamín A, vitamín K a vitamíny zo skupiny B. Taktiež obsahuje draslík, fosfor, vápnik, sodík, železo, zinok. Okrem toho v ňom nájdeme aj vysoký podiel vlákniny, čo zabezpečuje detoxikačné účinky a mnoho ďalších ozdravných funkcií. Kombinácia jeho zloženia nám umožňuje využívať jeho skvelé účinky na telo.

V čom pomôže?

Ako som už spomínala, kombinácia látok a vitamínov, ktoré obsahuje, má blahodarné vplyvy na naše telo. Pomáha nám v týchto oblastiach:

  • Omladzuje
  • Stimuluje rast buniek
  • Podporuje rast svalovej hmoty
  • Zvyšuje hladinu bielkovín
  • Zlepšuje našu vitalitu
  • Posilňuje nervy
  • Zlepšuje náš duševný stav
  • Blahodarne pôsobí na naše vlasy, nechty a pokožku
  • Zlepšuje zrakovú schopnosť
  • Detoxikuje
  • Pomáha pri zápche
  • Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi
  • Podporuje plodnosť

Vedeli ste, že...

Malé guľôčky hrachu obsahujú vysoké koncentrácie vitamínu B. Vitamín B je známy svojimi účinkami na nervy a zabezpečuje ich optimálnu výživu. Preto sme vďaka konzumácii hrachu odolnejší a máme vyrovnanejšiu náladu. Keďže vitamíny skupiny B sa v našom tele rýchlo rozpúšťajú a taktiež ich organizmus rýchlo vylučuje, je potrebné prijímať ich pravidelne, aby sme mali skvelú náladu a užívali si každý deň.

Hrach je opäť jednou z rastlín, ktoré pre nás znamenajú zdravie. Je potrebné ho konzumovať, či už vo forme polievok, kaší, prívarkov alebo surový. Avšak počas varenia stráca vitamíny, ktoré obsahuje, a preto je najideálnejšie robiť si z neho prílohy vo forme šalátov, alebo si ho dopriať ako malú pochúťku medzi jedlami, surový. Objavte túto strukovinu a tešte sa z účinkov hrachu. Je to malý zázrak, ktorý sa oplatí konzumovať.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Som ,,hlboko znepokojený,, s dodacou lehotou. Čakal som balík za cca 2-3 dni a vy ste mi ho doručili na druhý deň. Ste super!!!“

Štefan Teyerl