Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Únava, problém tejto doby

Únava, problém tejto doby

Určite to poznáte aj vy. Neustály stres, nevhodná strava a málo pohybu. Dôsledkom pôsobenia týchto faktorov vzniká v súčasnosti v populácii čoraz väčšia únava. Ľudia sú vyčerpaní a namiesto toho, aby hľadali riešenie v prírode, siahajú po šálkach kávy alebo energetických nápojoch. Občas dokonca únavu prehliadame dovtedy, kým sa náš organizmus nedostane do ťažkých depresií, ktoré už inak ako pilulkami neodstránime. V procese boja proti vyčerpanosti a chýbajúcej motivácií máme množstvo možností. Na prvom mieste je to však zdravá strava, ktorá umožní nášmu telu, aby bolo vitálne a zvládalo všetko, čo od neho očakávame. Pozrime sa bližšie na to, čo pojem únava vlastne znamená, z čoho vzniká a ako môžeme tento stav účinne ovplyvniť tak, aby nás už nikdy neprepadla.

Charakteristika a symptómy

Únava je vlastne vyčerpanosť a chýbajúca motivácia, ktorá nastáva po ťažkej fyzickej práci alebo psychickej námahe organizmu. Rovnako môže nastať po chorobe alebo v čase, keď máme nedostatok spánku. Mnohokrát pociťujeme únavu po ťažkej skúške a psychickom vypätí. Avšak veľmi často nastáva bez jasných príčin. Únava vzniká v procese, kedy sa po ťažkej námahe v krvi nahromadia odpadové látky, ktoré vznikli počas látkovej premeny. Je to napríklad kyselina mliečna alebo oxid uhličitý. Tieto látky automaticky oslabujú náš organizmus. Tým pádom sa náš mozog nedostatočne zásobuje kyslíkom a živinami, a preto sa dostáva do stavu útlmu, pretože potrebuje v danej chvíli šetriť energiu. Avšak netreba zabúdať aj na to, že únava môže byť dôsledkom iného ochorenia alebo cukrovky.

Medzi základné symptómy únavy patrí:

  • Ospalosť
  • Malátnosť
  • Sklesnutosť
  • Nerozhodnosť
  • Nízky tlak
  • Precitlivenosť na poveternostné vplyvy
  • Podráždenosť a nervová slabosť
  • Neschopnosť sa sústrediť alebo učiť

Riešenie

Ako som už spomínala, je potrebné začať riešiť tento problém jedálničkom. Potrebujeme zdravú stravu plnú živín, ktorá bude optimálne zásobovať náš organizmus a nervové bunky. Taktiež sa odporúča pravidelný pohyb a striedavé sprchy. Medzi potraviny, ktoré stimulujú prekrvenie organizmu patrí napríklad cibuľa, cesnak alebo paprika. Vďaka týmto potravinám zabezpečíme transport živín do všetkých častí tela. Z vitamínov by sme mali prijímať hlavne vitamín C, ktorý chráni životodarný hormón štítnej žľazy pred nebezpečnými vplyvmi voľných radikálov. A vitamíny A a D aktivizujú gény v jadrách buniek, ktoré sú zdrojom vitality celého organizmu. Ak sa zamýšľate nad tým, či je vhodnejšie konzumovať mäso alebo ovocie a zeleninu, druhá možnosť je tou správnou. Stačí jeden tanier zeleniny denne a naša vitalita sa dostane na novú úroveň. Zeleninu a ovocie by sme mali konzumovať surovú, pretože v takomto stave obsahuje veľa bielkovín, ktoré aktivizujú bunkový metabolizmus. Rastlinné bielkoviny sú pre naše telo omnoho lepšie využiteľné než tie živočíšne. Únavu môžeme pozorovať aj v prípade hypoglykémie, to znamená zníženej hladiny cukru v krvi. Na boj s takouto únavou je najlepší príjem komplexných sacharidov. Tie nájdeme hlavne v zemiakoch, nelúpanej ryži a samozrejme vo všetkých druhoch zeleniny. Je potrebné si uvedomiť, že žiadne povzbudzujúce prostriedky nám nepomôžu, avšak je smutné, že mnohokrát to vnímame ako najjednoduchšie riešenie. Ak nebudeme únave venovať dostatočnú pozornosť a meniť svoj jedálniček a návyky, môžeme si nahromadiť aj iné komplikácie, akými sú napríklad depresie. Preto je potrebné poznať svoje hranice a hlavne príčinu svojho problému.

Únava už postretla každého z nás. Je to nepríjemný stav, ktorý nám nedovoľuje pracovať a užívať si každý deň naplno. Preto by sme mali viesť zdravý život a tento problém už nikdy nepocítime. Naučme sa konzumovať surové ovocie a zeleninu a tieto potraviny postavme na prvé miesto. Náš organizmus potrebuje živiny, ktoré určite v nezdravých pokrmoch nenájde. Starajme sa o naše telo, aby nám slúžilo tak ako má a dlhé roky.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Balik mi dnes dosiel. Dakujem za expresne dodanie a bezproblemovy obchod. Pekny den prajem.“

Veronika Polomska