Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Užitočné informácie pri intolerancii laktózy

Užitočné informácie pri intolerancii laktózy

Mlieko a iné mliečne výrobky obsahujú cukor nazývaný laktóza. Za normálnych okolností ju telo štiepi pomocou laktázy, enzýmu, ktorý sa nachádza v tenkom čreve. Intolerancia laktózy je vlastne znížená schopnosť tráviť tieto cukry, práve kvôli nedostatočnému zastúpeniu spomínaných enzýmov. Medzi hlavné príznaky patrí nadúvanie, plynatosť, kŕče, bolesti brucha a rôzne črevné problémy.

Ide zvyčajne o genetický problém, s ktorým sa už narodíme no prejaví sa až s odstupom času. No sú aj prípady, kedy takáto intolerancia vznikne náhodne. Napr. nedostatkom železa v prijatej strave, pravidelným užívaním antibiotík, alebo vplyvom rôznych vírusových a bakteriálnych infekcií.

Užitočné tipy!

  • Konzumujte potraviny s dostatočným obsahom vápnika, ktorý má priaznivý vplyv na zdravie vašich kostí a kĺbov. Napr. brokolica, losos, rebarbora, špenát, rôzne nápoje obohatené o vápnik, mandle, sušené figy, sezamové semienka, morské riasy, niektoré typy fazule a podobne.
  • Tvrdé a vyzreté syry, ako je napr. čedar, mozzarella, brie, feta a podobne, obsahujú iba malé množstvo laktózy a sú pomerne dobre tolerované. Rovnako sem zaraďujeme aj čerstvé syry ako je tvaroh a ricotta.
  • Vyvarujte sa nízkotučným, mliečnym výrobkom, ktoré majú sklon spôsobovať nepríjemné príznaky intolerancie.
  • Medzi potraviny, ktoré by mohli obsahovať skrytú laktózu patria napr.: sušienky, spracované raňajkové cereálie, syrové omáčky, krémové polievky, puding, čokolády, praženica, müsli tyčinky, sladidlá, niektoré druhy pečiva, šalátové dressingy, konzervované a mrazené potraviny, margarín, zmrzlina, niektoré druhy liekov, doplnkov výživy a podobne.
  • Naučte sa čítať údaje na potravinách! Vždy pre kúpou každej suroviny, pochutiny alebo akéhokoľvek iného pokrmu, si dôkladne skontrolujte štítok na predávanom tovare. Vyhnite sa ingredienciám ako je srvátka, odtučnené sušené mlieko, mliečna sušina a mliečny cukor.
  • Ak vášmu organizmu neuškodí malé množstvo laktózy, odporúčajú sa potom takého výrobky konzumovať s inými, ktoré ju neobsahujú vôbec. Tento trik pomôže spomaliť proces trávenia a môže znížiť vedľajšie účinky.
  • Ďalšou alternatívou je užívanie enzýmu laktázy v podobe doplnku výživy. Užíva sa tesne pred tým, než sa chystáte zjesť alebo vypiť nejaký mliečny výrobok.
  • Odporúčame užívanie vápnika a vitamínu D v podobe doplnkov výživy. Vitamín D je mimoriadne dôležitý, pretože pomáha vstrebávaniu, využitiu a skladovaniu vápnika.

Neprehliadnite aj našu bohatú ponuku bez obsahu laktózy, ktorá zahŕňa rôzne druhy čokolád, rastlinných nápojov (kukuričný, ryžový, sójový, mandľový, kokosový, ovsený, pohánkový, špaldový), smotany na varenie, masla (ghí), sušienok, tyčiniek, pečiva, cestovín a podobne.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Práve som obdržala zásielku, ďakujem, spokojnosť nadmieru, ako v podstate vždy, ked od Vás nakúpim. ďakujem aj za pozornosti navyše.“

Daša Tirolová