Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vajíčka v strave

Vajíčka v strave

V súvislosti s vajíčkami v našom jedálničku boli robené už mnohé výskumy. Či už na obsah živín, na fakt, či vajíčka obsahujú dobrý alebo zlý cholesterol a ako jeho hladinu v našom tele ovplyvňujú. Taktiež sú vajíčka spájané so stravou ľudí pohybujúcich sa vo fitness oblasti. Pre nich je vajíčko dokonalou potravinou. A práve v tomto veľkonočnom období, kedy jeme vajíčka v rôznych podobách, napríklad ako vajíčkový syr, inak nazvaný hrudku alebo len vajíčka na tvrdo, ako súčasť koláčov a dezertov alebo ako súčasť slávnostných hlavných chodov. Dokážeme ich pripraviť na množstvo spôsobov, ale len málokto vie, že vajíčka sú hotovou bombou na dôležité látky, ktoré organizmus pre svoje správne fungovanie potrebuje. Ak vás táto téma zaujíma, čítajte článok ďalej a dozviete sa najdôležitejšie informácie o tejto potravine, ktorú konzumujeme každý deň.

Zloženie vajíčka

Slepačie vajíčko má hmotnosť, ktorá dosahuje približne 60 gramov. Samozrejme vieme dobre, že si môžeme kúpiť malé alebo aj veľké vajíčka a taktiež nikdy nevieme, akú veľkosť bude mať vajíčko, ktoré nám znesú naše vlastné sliepky, ak máme doma malý chov. Škrupina vajíčka tvorí z celej hmotnosti približne 10 percent. Ďalej je to bielok a žĺtok, ktoré majú nasledovné percentuálne zastúpenie. Bielka nájdeme vo vajíčku približne 60 percent a žĺtka 30 percent. Bielok sa skladá prevažne z vody a proteínov. Žĺtok sa skladá z vody, tuku a proteínov. Z látok, ktoré naše telo potrebuje sú vo vajíčku obsiahnuté už spomínané proteíny, voda, tuky, vitamíny ako je vitamín A, D, B3, B12, ďalej je to jód, horčík, selén, zinok a množstvo iných potrebných látok. Dá sa povedať, že vajíčko je akousi proteínovou bombou, a preto je veľmi dôležitou súčasťou každého človeka, ktorý sa venuje kulturistike alebo inému formovaniu postavy a svalstva.

Účinky vajíčok

Táto potravina má okrem skvelého zloženia aj patričné účinky na naše telo, ktoré s ním súvisia. Medzi tieto účinky patrí:

  • Znižovanie krvného tlaku
  • Starostlivosť o srdce
  • Podpora mozgových funkcií
  • Zlepšovanie nálady
  • Ovplyvňovanie nervového systému
  • Podporovanie imunity
  • Zlepšovanie pocitu nasýtenia po konzumácii
  • Pozitívny vplyv na zrak
  • Vplyv na udržiavanie hmotnosti
Posledný účinok je veľmi zaujímavý, pretože sa stal aj predmetom jednej vedeckej štúdie, ktorá bola vykonaná vo Veľkej Británii. Keďže je vo všeobecnosti známe, že potraviny, ktoré obsahujú veľa bielkovín sú schopné lepšie a na dlhšiu dobu zasýtiť človeka, boli vykonané dva testy na potvrdenie, že s vajíčkami sa lepšie zvláda diéta alebo udržiavanie hmotnosti. Vedci zistili, že skupina ľudí, ktorá konzumovala na raňajky minimálne 5krát do týždňa vajíčka mala veľmi pozitívne výsledky v úbytku hmotnosti než skupina ľudí, ktorá raňajkovala pečivo. Ľudia, ktorí konzumovali vajíčka sa zasýtili plnohodnotnejšie a samozrejme na dlhší čas.

Vajíčka a cholesterol

V súvislosti s vajíčkami nájdete rôzne zdroje, ktoré uvádzajú, že vajíčka ovplyvňujú cholesterol negatívne. Je potvrdené, že vajíčka cholesterol obsahujú, ale výskumy, ktoré boli robené zistili, že vajíčka nijako významne neovplyvňujú hladinu zlého cholesterolu v krvi a vďaka svojmu zloženiu sú plnohodnotnou, ba až úžasnou potravinou, ktorú treba konzumovať pravidelne a zbaviť sa pri nej strachu z vysokého cholesterolu. Ľudia by si mali uvedomiť, koľko nezdravých potravín ako sú napríklad chipsy, hranolčeky, sladkosti, keksy a podobné potraviny, sú schopní za deň skonzumovať. Práve tieto potraviny obsahujú a dvíhajú hladinu zlého cholesterolu. Preto sa vajíčok nebojte a konzumujte ich v takom množstve, aké vám vyhovuje.

Recept

Dnes vám prinášam tradičný veľkonočný recept z východného Slovenska. Tento pokrm sa volá hrudka. Na prípravu potrebujeme 10 vajec, 1 liter mlieka, soľ. Mlieko nalejeme do hrnca a necháme variť. Vajíčka rozbijeme do misky a vyšľaháme tak, aby sa nám všetky spojili. Ochutíme si horúce mlieko a taktiež vyšľahané vajíčka soľou. Keď pozorujeme, že mlieko sa blíži k varu, vajíčka vlejeme do vnútra. Za stáleho miešania nám v mlieku začnú vznikať hrudy, ktoré pripomínajú tvaroh alebo syr. Ak máme pocit, že všetky vajíčka sa takto uvarili, scedíme tieto hrudy cez sitko, v ktorom máme plátenú látku. Hrudy v látke zaviažeme, aby výsledok vyzeral ako malé vrece. Vrecko zavesíme, aby ešte posledné mlieko odtieklo a aby sa nám vytvorila hruda vajíčkového syra. Po niekoľkých hodinách vrecko zvesíme, rozbalíme a môžeme sa tešiť z chutnej hrudky. Dobrú chuť.

Verím, že som vás inšpirovala ku konzumácii vajíčok. Možno ste sa vajíčok báli práve z dôvodu cholesterolu, ktorý obsahujú, ale teraz už viete, že je to mýtus a vajíčka sú z pohľadu zdravej životosprávy a pestrého jedálnička nevyhnutnou súčasťou každodenného života. Možno vás inšpiroval aj recept a takýto chutný vajíčkový syr si doma vyrobíte aj vy. Tak neváhajte a varte.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, dnes mi od Vás prišla zásielka so sirupom Laktofyt. Chcem sa Vám poďakovať za bezpečné doručenie, bezproblémový obchod a rýchle jednanie. Samozrejme aj za darčeky :) Prajem Vám veľa spokojných a stálych zákazníkov. “

Kovalančíková