Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vanilka účinky

Vanilka účinky

Mnohí z vás určite poznajú túto kráľovnú medzi koreninami. Áno, je to vanilka. Možno si predstavíte klasický biely prášok, avšak pravá vanilka je v skutočnosti čierna a v pokrmoch sa objavuje ako malé tmavé bodky s nenahraditeľnou arómou a chuťou. Či už vo vanilkovom pudingu, vanilkovej zmrzline alebo inom dezerte a pokrme, jej chuť vždy vynikne a konzumácia sa stane gurmánskym zážitkom. Španielom môžeme ďakovať za to, že nám do Európy doviezli tento poklad a my ho každý deň môžeme vychutnávať v mnohých skvelých podobách. Najznámejšou z tohto druhu je Bourbon vanilka, pretože tak sa nazýva aj miesto jej prvotného pestovania práve v Európe. Možno, ak s tým nemáte skúsenosť, by ste ani len netušili, že vanilka sa používa nielen do sladkostí, ale aj pri príprave mäsa a rýb. Zistime o tomto poklade viac.

Vanilka pravá

Najčastejšie používaná a najviac pestovaná je vanilka pravá, ktorej latinský názov je Vanilla planifolia. Táto rastlina patrí do čeľade vstavačovité - Orchidaceae. Vanilka bola známa už medzi pôvodnými obyvateľmi Mexika, ktorí ju nazývali ako čierny lusk. Pestovanie vanilky pravej sa rozšírilo aj na iné územia len vďaka metóde umelého opeľovania, pretože dovtedy dokázala táto rastlina rásť len v pôvodnom areáli z dôvodu opeľovania špeciálnymi druhmi hmyzu. Vanilka sa rozšírila hlavne do oblasti Francúzska. Možno aj preto dnes poznáme toľko vanilkových kulinárskych špecialít pochádzajúcich práve z tejto oblasti. Aj názov najznámejšieho druhu Bourbon vanilky pochádza práve z odvodenia názvu Bourbonských ostrovov. Vanilka je trvalka, ktorá dokáže dorásť do výšky až 25 metrov. Kvety tejto rastliny sú žlté a traduje sa, že názov vanilla vznikol z latinského pomenovania ženských pohlavných orgánov, pretože kvety tejto rastliny sa na ich tvar veľmi podobajú. Plody rastliny nazývame struky.

Čo obsahuje

Vanilka pravá už podľa čuchu v nás vyvoláva pocit, že obsahuje silné aromatické látky. Presne za túto vôňu vďačíme látke, ktorá sa nazýva fenolický aldehyd vanilín. Nesmieme si však naivne myslieť, že napríklad vanilkový cukor, ktorý nachádzame v obchode pozostáva z percentuálneho zastúpenia tejto látky. V mnohých prípadoch sú to len umelé náhrady, ktoré navodzujú túto úžasnú vôňu. Nahrádzanie skutočnej vanilky umelo vzniká najmä v dôsledku vysokej ceny tohto korenia. Vanilka všeobecne patrí medzi najdrahšie koreniny na svete.

Účinky

Prijímanie vanilky je vo všeobecnosti prospešné pre organizmus. Jej účinky sa prejavujú v rôznych oblastiach. Napríklad sú pozitívne pre oči, vlasy, pokožku alebo nervový systém. Myslím, že vanilka nám zlepší náladu okamžite pri privoňaní.

Výroba

Rastlina je pripravená plodiť približne v treťom roku svojej existencie. Plody sa z rastliny zbierajú nedozreté, aby nedošlo k puknutiu a vytečeniu sladkých semienok a uvoľneniu arómy z tobolky. Na ďalšie spracovanie týchto toboliek sa využívajú dva spôsoby. Buď je to mokrý spôsob alebo suchý spôsob. Mokrý spôsob spočíva v tom, že tobolky sa najprv sparia, potom sa usušia a uložia na slnko. Musia za zakrývať plachtou, aby sa sparili, a potom nastáva ich niekoľkomesačné dozrievanie v polotieni. Suchý spôsob spočíva v tom, že najprv sa nechajú tobolky v polotieni, a potom sa striedavo najprv na slnku sušia a znova v tieni zaparujú. Napokon tiež nastáva niekoľkomesačný proces dozrievania, ktorý treba veľmi dôkladne kontrolovať, aby struky náhodou nesplesneli. Oba spôsoby sú náročné na prácu, ale i kontrolu. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je cena pravej vanilky taká vysoká.

Pestovanie rastlinky doma

Pestovanie doma je v podstate celkom jednoduchá záležitosť. Najprv musíme vybrať vhodný substrát, avšak toto nebude problém, pretože vanilka dokáže úspešne rásť v rôznom substráte. Ďalej táto rastlina môže byť umiestnená v polotieni, čo jej najviac vyhovuje, ale samozrejme môžete byť úspešní aj pri umiestnení rastliny na priame slnko. Keďže táto rastlina je v podstate orchideou, potrebujeme jej vytvoriť vhodnú oporu, po ktorej sa bude ťahať. Rastlinu potrebujeme pravidelne rosiť. Takouto starostlivosťou získate krásnu rastlinu, ktorá v našej krajine zriedkavo kvitne, ak však zakvitne, tak len na pár hodín, kedy je nutné kvet opeliť. Vanilka je naozaj kráľovnou medzi koreninami. Už teraz sa mi zbiehajú sliny na nejaký skvelý vanilkový dezert. Oslaďte si život týmto korením a pripravte si nejakú dobrotu, ktorá vám zlepší náladu a deň.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„S Vašimi produktami, službami a zákazníckym prístupom som veľmi spokojná, preto Vás priebežne odporúčam aj ďalším potenciálnym zákazníkom - rodine, známym. Tí ktorí už cez Váš obchod nakúpili, sú tiež spokojní. Takže Vás budem odporúčať naďalej a ďakujem za spoluprácu.“

Adriana Kiripolská